Choose your language:
Nederlands English

20 april 17.00 uur uitzending TV Noord-Holland: Vers voedsel uit de regio wordt trend in verzorgingshuizen Noord-Holland


20 april 17.00 uur uitzending TV Noord-Holland: Vers voedsel uit de regio wordt trend in verzorgingshuizen Noord-Holland

Stichting Vrijwaard in Den Helder probeert zoveel mogelijk maaltijden met regionale producten te serveren aan hun cliënten. Witlof uit Breezand, vlees van de lokale slager en natuurlijk vis van de visspecialist in de stad. En het is een succes dat overgenomen gaat worden. "We willen de mensen maaltijden serveren met producten die ze kennen en herkennen", zegt Ivar Borst, coördinator voeding bij de zorginstelling. "De mensen kennen onze slager en groenteboer. En natuurlijk wordt de vis hier de haven binnengevaren. Hoe mooi is het dat de visboer de vis op de veiling koopt die later bij ons op het bord ligt." 20 april 17:00 uur uitzending NH TV over vers voedsel in Noordhollandse verzorgingshuizen.

» Lees meerCampagne Gezonde Korte Ketens: Telers en kwekers vol ambitie bij Bejo Zaden


Campagne Gezonde Korte Ketens: Telers en kwekers vol ambitie bij Bejo Zaden

Een prachtige groep telers en kwekers uit Noord-Holland neemt sinds enige tijd – als eerste in Nederland – deel aan het programma Gezonde Korte Ketens. Daarvoor stond op 12 april de derde Masterclass op het programma. Na eerder samen te zijn gekomen bij de Rabobank en in het Westfriesgasthuis, ging het gezelschap nu terug naar de bron: het indrukwekkende bedrijf van Bejo Zaden in Warmenhuizen. Het werd weer een middag vol inspiratie en ambities.

» Lees meer1 juni 2017 - Met korting naar Focus op de Zorgmaaltijd


1 juni 2017 - Met korting naar Focus op de Zorgmaaltijd

De maaltijd is en blijft één van de belangrijkste pijlers als het gaat om welbevinden in de zorg. Een lekkere en gezonde maaltijd maakt hét verschil voor de bewoner/patiënt. De ontwikkelingen staan hierbij niet stil! Daarom organiseert Gastvrije Zorg op 1 juni Focus op de Zorgmaaltijd. Tijdens dit middagsymposium worden de hot topics rondom eten en drinken behandeld. Wat is het effect van voeding op gezondheid en herstel? Hoe dring ik voedselverspilling terug? Is het zorgrestaurant een kans of een kostenpost?

» Lees meer10 april 2017 - Netwerkbijeenkomst Green Deal Nederland op weg naar duurzame Zorg


10 april 2017 - Netwerkbijeenkomst Green Deal Nederland op weg naar duurzame Zorg

Op maandag 10 april organiseert de Green Deal Nederland op weg naar duurzame Zorg een inspirerende netwerkbijeenkomst voor alle aangesloten partijen. Doel is om de balans op te maken van anderhalf jaar Green Deal. Hoe ver zijn we in het realiseren van de ambitie, maar vooral, wat staat ons de komende anderhalf jaar nog te doen?

» Lees meer31 maart 2017 - Jelle Ferwerda zwaait af bij Diverzio


31 maart 2017 - Jelle Ferwerda zwaait af bij Diverzio

Jelle Ferwerda is met ingang van april 2017 voorzitter-af van Diverzio, de stichting voor verbetering van het eten in de zorg. Ferwerda stond als hoofd voeding en gastenservice van de Sint Maartenskliniek aan de wieg van de stichting. In zijn zesjarige termijn als oprichter en bestuurder zag hij de stichting groeien en tot mooie resultaten komen. Inmiddels heeft Diverzio 150 zorgorganisaties in beweging kunnen brengen naar verbetering van hun maaltijdvoorziening voor ouderen, patiënten of cliënten. Ferwerda richt zich onder meer op uitbouw van zijn eigen onderneming FKA.

» Lees meer30 maart 2017 - Inspiratiebijeenkomst WijchenGezond


30 maart 2017 - Inspiratiebijeenkomst WijchenGezond

Het streven is: De gezondste gemeente in 2018. Dat jaar komt met rasse schreden dichterbij en we hebben nog veel te doen om de missie van 5 jaar geleden waar te maken. Zoveel mogelijk Wijchenaren bewust maken van de belangrijkste pijlers voor een gezond leven, dat is waar we nu al jaren naar streven.

» Lees meer27 maart 2017 - Verse streekproducten voor cliënten Wilgaerden


27 maart 2017 - Verse streekproducten voor cliënten Wilgaerden

Op maandag 27 maart 2017 ondertekenen Wilgaerden, Distrivers en Atlantis Handelshuis een leveringscontract voor een nieuw voedingsconcept. Wilgaerden wil meer aandacht voor vers bereid eten met 50% streekgebonden producten. Samen willen ze de voedselverspilling drastisch verminderen en de regionale economie zoveel mogelijk ondersteunen. Wilgaerden streeft naar een restaurantformule waarin gezond en gastvrij centraal staan. Naast zoveel mogelijk vers en regionaal eten willen ze de voedselverspilling met de helft reduceren. Daarmee leveren ze een bijdrage aan gezond, vers en duurzaam eten voor ouderen.

» Lees meerCampagne Gezonde Korte Ketens: telers en kwekers vol inspiratie na bezoek aan Westfriesgasthuis


Campagne Gezonde Korte Ketens: telers en kwekers vol inspiratie na bezoek aan Westfriesgasthuis

De tweede Masterclass van het programma Gezonde Korte Ketens, bedoeld om een verbinding te creëren tussen agrifood-ondernemers en zorginstellingen, vond woensdag 15 maart plaats bij een ziekenhuis. Ruim 40 telers en kwekers waren die middag te gast bij het Westfriesgasthuis in Hoorn. Daar konden ze letterlijk en figuurlijk een kijkje in de keuken nemen. Het werd een middag vol inspiratie, contacten en ideeën.

» Lees meer14 februari 2017 - Programma Gezonde Korte Ketens slaat brug tussen agri/food en zorg


14 februari 2017 - Programma Gezonde Korte Ketens slaat brug tussen agri/food en zorg

Een korte directe keten creëren, van agri/food ondernemers naar zorgorganisaties in hun regio. Dat is het doel van het programma Gezonde Korte Ketens van stichting Diverzio, dat op 14 februari van start ging in Noord-Holland Noord. Op het kantoor van de Rabobank West-Friesland in Zwaagdijk-Oost waren zo’n 50 regionale telers en kwekers aanwezig voor de eerste van vier Masterclasses. Het werd een middag vol informatie, interactie én inspiratie.

» Lees meer14 februari - start programma Gezonde Korte Ketens in Noord Holland


14 februari - start programma Gezonde Korte Ketens in Noord Holland

Noord-Holland heeft vanaf 14 februari de primeur van het nieuwe praktijkprogramma van stichting Diverzio: Gezonde Korte Ketens. Dit wordt uitgerold samen met de Rabobanken Alkmaar en omgeving, Kop van Noord-Holland en West-Friesland. Het programma is gericht op agrifood-ondernemers, die hun verse streekproducten via korte ketens naar zorgorganisaties in de regio willen brengen. Daarmee leveren ze een bijdrage aan gezond, vers en duurzaam eten voor ouderen, patiënten en cliënten in de volle breedte van de zorg. Het programma wordt aangeboden in samenwerking met Atlantis Handelshuis BV, GreenPort Noord-Holland Noord, gemeenten en de provincie Noord-Holland.

» Lees meer15 februari 2017 - start van extra groep Duurzaam en Gezond aan Tafel


15 februari 2017 - start van extra groep Duurzaam en Gezond aan Tafel

In november 2016 gingen vijf regionale groepen van start in het programma Duurzaam en Gezond aan Tafel Had u erbij willen zijn? Dan is er nog een kans: in februari gaat nóg een groep van start. Deze is bedoeld voor zorgorganisaties waarvoor de start in november te vroeg kwam, of die alsnog graag deel uit willen gaan maken van dé landelijke beweging voor beter eten en drinken in de zorg. Startdatum voor deze groep is 15 februari 2017.

» Lees meer23 januari 2017 - Nationaal Zorgdebat


23 januari 2017 - Nationaal Zorgdebat

Draaien kwetsbare ouderen op voor de miljardenbezuinigingen in de zorg? Het is het centrale thema van het Nationaal Zorgdebat dat MAX maandag 23 januari om 20.25 uur op NPO 2 uitzendt, live vanuit het Westfriesgasthuis in Hoorn. Het debat wordt gepresenteerd door Elles de Bruin en Cees Grimbergen.

» Lees meerLedenbijeenkomsten Samen aan tafel van Rabobank Heerenveen-Zuidoost Friesland groot succes


Ledenbijeenkomsten Samen aan tafel van Rabobank Heerenveen-Zuidoost Friesland groot succes

Voor veel oudere mensen op het Friese platteland is langer thuis blijven wonen absoluut prioriteit. Gezonde voeding, duurzame energie, een betere aansluiting van onderwijs en bedrijfsleven, werkgelegenheid en innovatie scoren ook hoog. Meer dan 1.200 Rabobank leden hebben deze maatschappelijke voorkeuren kenbaar gemaakt. Dit gebeurde tijdens meerdere Samen aan Tafel ledendiners in Thialf Heerenveen. Strategisch adviseur van Diverzio Jacques Dekker was één van de gastsprekers.

» Lees meer21 december 2016 - Koken met Karakter smaakt naar méér


21 december 2016 - Koken met Karakter smaakt naar méér

Nadat eerder al eens lunchgerechten waren bereid stond de tweede werksessie van het programma Koken met Karakter in het teken van de warme maaltijden. Een groep cliënten én medewerkers van GGZ Noord-Holland-Noord ging enkele dagen vóór kerst de keuken in met culinair adviseur en smaakexpert Eric-Jan Wissink van Diverzio.

» Lees meer28-29 november 2016 - World Healthcare Forum te Den Haag


28-29 november 2016 - World Healthcare Forum te Den Haag

De afgelopen jaren is het World Healthcare Forum uitgegroeid tot een uniek platform waarbij de verbetering van de wereldwijde gezondheidszorg centraal staat. Ook dit jaar komt het gehele World Healthcare Forumnetwerk samen op het World Healthcare Forum event. Vooraanstaande sprekers op nationaal en internationaal niveau verzorgen een presentatie. O.a. Minister Edith Schippers en prinses Laurentien zullen spreken, maar ook Koen Nouws Keij, directeur van Diverzio.

» Lees meer17 november 2016 - ‘Food-held’ Jos Ollebek op Dag van de Gastvrijheid


17 november 2016 - ‘Food-held’ Jos Ollebek op Dag van de Gastvrijheid

Het is een verhaal dat leest als een jongensboek: hoe Jos Ollebek tegen de stroom in bleef zwemmen voor een gezonde en verse maaltijd voor zijn bejaarde cliënten. Met succes. Hij deelt zijn ervaringen op de Dag van de Gastvrijheid op 17 november.

» Lees meer14 november 2016 - TV-uitzending NPO Vara Groen Licht over voedselverspilling in de zorg


14 november 2016 - TV-uitzending NPO Vara Groen Licht over voedselverspilling in de zorg

Vara programma Groen Licht gaat op bezoek bij de Sint Maartenskliniek in Nijmegen die als eerste begon met beter en verser koken voor de patiënten. Daarvoor had de kliniek voormalig topkok Jelle Ferwerda aangetrokken. Bij de Sint Maartenskliniek is de verspilling van eten teruggedrongen tot 1-3%. Groen Licht ging ook kijken bij het Westfriesgasthuis in Hoorn dat volgens het principe van Diverzio werkt; zij hebben hun verspilling weten terug te brengen van 40% tot 6%.

» Lees meer14 november 2016 - Samen gestart naar beter eten in de zorg


14 november 2016 - Samen gestart naar beter eten in de zorg

In Sneek, Heiloo, Uden, Nijmegen en Capelle aan de IJssel gingen de afgelopen 2 weken de regionale groepen van Duurzaam Gezond aan Tafel van start met de eerste masterclass. Deze (ruim) 150 mensen gaan zich de komende tijd inzetten om de maaltijdvoorziening in hun organisatie onder de loep te nemen en te verbeteren. In heel Nederland is de zorg dus in beweging voor minder voedselverspilling, lagere kosten, meer smaak en duurzaamheid.

» Lees meerRudi Crabbé versterkt het Diverzio team


Rudi Crabbé versterkt het Diverzio team

Diverzio verwelkomt weer twee versterkingen. Rudi Crabbé en Eric-Jan Wissink zijn toegetreden tot het team en hebben zich tijdens de eerste masterclasses Duurzaam en Gezond aan Tafel al direct laten gelden. De geboren Belg Crabbé gaat de rol van adviseur management, facilitair en voeding op zich nemen. Eric-Jan Wissink gaat voor Diverzio aan de slag als culinair adviseur.

» Lees meerTeam Diverzio verwelkomt Eric-Jan Wissink


Team Diverzio verwelkomt Eric-Jan Wissink

Eric-Jan Wissink gaat voor Diverzio aan de slag als culinair adviseur. Nederland leerde hem kennen als hoofd keuken bij het Ikazia Ziekenhuis in Rotterdam. Daar werkte hij hard aan het verbeteren van de kwaliteit van voeding en de beleving daarvan. “Eten moet plezier zijn voor iedereen. Ook als je ziek, ouder of beperkt bent. Misschien wel juist dan”, stelt Eric-Jan enthousiast.

» Lees meer3 november 2016 - Winnaars Herman Wijffels Innovatieprijs bekend


3 november 2016 - Winnaars Herman Wijffels Innovatieprijs bekend

Aqua-Terra Nova & Moor Filtertechniek, AquaBattery en Hersenz zijn de winnaars van de Herman Wijffels Innovatieprijs 2016. Ze hebben elk € 20.000 gewonnen die ze kunnen gebruiken om hun innovatie door te ontwikkelen. Daarnaast verwerven zij toegang tot het internationale netwerk van de Rabobank. Wiebe Draijer, bestuursvoorzitter van de Rabobank, en Herman Wijffels reikten de prijzen 3 november uit tijdens het Herman Wijffels Innovatie Event in Nijmegen.

» Lees meer3 november 2016 - Herman Wijffels Innovatie Event voor duurzaam ondernemen te Nijmegen


3 november 2016 - Herman Wijffels Innovatie Event voor duurzaam ondernemen te Nijmegen

Dit jaar zijn er 250 inzendingen voor de Herman Wijffels Innovatieprijs. Een kleine 30 vernieuwende deelnemers gaat door naar de volgende ronde. De jury bezoekt deze bedrijven en beoordeelt hun businesscase. De negen finalisten zijn bekend. Zij maken kans op een van de drie juryprijzen van € 20.000, die op 3 november worden uitgereikt in het Cinemec te Nijmegen.

» Lees meer1 november 2016 - Landelijke beweging voor beter eten in de zorg van start


1 november 2016 - Landelijke beweging voor beter eten in de zorg van start

Zorgorganisaties in het hele land komen vanaf vandaag in actie voor een structurele verbetering van het eten voor hun patiënten, kwetsbare ouderen én jongeren. Deze landelijke beweging ‘Duurzaam en Gezond aan Tafel’ is het initiatief van Diverzio. Meer dan 100 deelnemers hebben zich aangesloten om samen de zorgmaaltijden naar een hoger plan tillen: lekkerder, duurzamer én goedkoper. Vandaag start de eerste bijeenkomst, voor de regio Friesland / Noord-Nederland, bij het Antonius ziekenhuis te Sneek.

» Lees meer1 november 2016 - Diverzio aan tafel bij Jort Kelder tijdens bijeenkomst Rabobank Rijk van Nijmegen


1 november 2016 - Diverzio aan tafel bij Jort Kelder tijdens bijeenkomst Rabobank Rijk van Nijmegen

Dinsdag 1 november is een belangrijke dag voor stichting Diverzio. Niet alleen gaat die dag het landelijke programma Duurzaam en gezond aan tafel van start: directeur Koen Nouws Keij is diezelfde avond één van de tafelgasten tijdens een grote coöperatiebijeenkomst van Rabobank Rijk van Nijmegen. In De Vereeniging schuift hij aan bij presentator Jort Kelder, om daar te praten over Duurzaam en gezond aan tafel. Dit alles in het kader van het thema van de bijeenkomst: Rijk van Nijmegen 2025.

» Lees meerZorg en landbouw in Noord-Holland-Noord werken samen toe naar gezonde maaltijd tegen eerlijke prijs


Zorg en landbouw in Noord-Holland-Noord werken samen toe naar gezonde maaltijd tegen eerlijke prijs

Zorgorganisaties en agrarisch ondernemers gaan het komend jaar met elkaar samenwerken in de regio Noord-Holland-Noord. Zo krijgen patiënten en ouderen goed eten en boeren een eerlijke prijs. Twee ontwikkelprogramma’s brengen de werelden van zorg en landbouw bij elkaar. De Rabobanken Alkmaar e.o., Kop van Noord-Holland en West-Friesland stellen samen met stichting Diverzio zorgorganisaties én boeren in staat om de ‘regionale voedselketen’ te sluiten.

» Lees meerBestuurder Gastronomisch Gilde stapt in Duurzaam en Gezond aan Tafel


Bestuurder Gastronomisch Gilde stapt in Duurzaam en Gezond aan Tafel

Hans Everse, vice-voorzitter van het Gastronomisch Gezelschap (voorheen Koksgilde en Gilde van Nederlandse Meesterkoks), gaat met zijn zorgorganisatie Cleijenborch het programma Duurzaam en Gezond aan Tafel volgen. Zo hoopt hij collega zorgorganisaties in zijn regio mee te nemen naar beter eten, hogere tevredenheid, minder verspilling en duurzame inkoop.

» Lees meer14 oktober 2016 - Kenniscafé Agri & Food in Metropoolregio Amsterdam


14 oktober 2016 - Kenniscafé Agri & Food in Metropoolregio Amsterdam

Het netwerk Agri & Food Metropoolregio Amsterdam organiseert een kenniscafé voor ziekenhuizen, zorginstellingen en bedrijven met sprekers die een relatie hebben met gezonde voeding. Dit kenniscafé wordt tijdens de Dutch Agri Food Week door het netwerk Agri & Food MRA georganiseerd om ziekenhuizen, zorginstellingen en bedrijven te inspireren - aan de hand van mooie voorbeelden- aan de slag te gaan met gezonde voeding in hun organisatie.

» Lees meer7 september 2016 - Maaltijden in de zorg kunnen ingrijpend beter


7 september 2016 - Maaltijden in de zorg kunnen ingrijpend beter

De maaltijden in de zorg kunnen binnen een jaar lekkerder, verser en duurzamer, en dat hoeft geen cent meer te kosten. Beter nog, de verspilling wordt er minder van en er wordt bespaard: grofweg € 50.000,- per organisatie. Het is een kwestie van een aantal simpele, maar essentiële stappen. Dat is de ervaring van stichting Diverzio met 14 Friese zorgorganisaties afgelopen jaar. In het programma ‘Duurzaam en Gezond aan Tafel’ kan een fors deel van de zorg in Nederland samen miljoenen besparen en honderdduizenden mensen gelukkiger maken.

» Lees meerStichting Samen Zorgen: eerste deelnemer ‘Duurzaam en Gezond aan Tafel’ voor beter eten in de zorg


Stichting Samen Zorgen: eerste deelnemer ‘Duurzaam en Gezond aan Tafel’ voor beter eten in de zorg

Stichting Samen Zorgen uit de Betuwe heeft zich als eerste deelnemer formeel ingeschreven voor het landelijke programma Duurzaam en Gezond aan Tafel. Daarin gaan zorgorganisaties samen hun eten verbeteren, minder verspillen en duurzamer werken. Ze besparen er kosten mee en zorgen beter voor hun patiënten of bewoners. Samen Zorgen biedt senioren een veilig thuis of ondersteuning in eigen huis en heeft locaties in Herveld en Heteren.

» Lees meerKoken met Karakter - GGZ NHN en Diverzio gaan voor duurzaam en gezond eten op de afdeling


Koken met Karakter - GGZ NHN en Diverzio gaan voor duurzaam en gezond eten op de afdeling

Tijdens de eerste werksessie van Koken met Karakter in de Trog in Heiloo leerden medewerkers van Hooge Venne en Kapelbuurt/Ypehof over gezond eten. Ze gingen er ook letterlijk mee aan de slag onder begeleiding van Diverzio en chef Kai Kloss van GGZ NHN.

» Lees meerInge Kuipers nieuwe projectleider bij Diverzio


Inge Kuipers nieuwe projectleider bij Diverzio

Diverzio breidt het team uit met Inge Kuipers. Zij maakt na een periode van 5 jaar als manager horeca & facilitair bij BrabantZorg de overstap naar een rol als projectleider bij Stichting Diverzio. Stichting Diverzio zet zich in voor lekker, gezond en duurzaam eten in de zorg. Kuipers zal zich de komende maanden voornamelijk richten op het programma Duurzaam en Gezond Aan Tafel. Een programma gericht op verbeteren van kwaliteit van eten en drinken, reductie van de voedselverspilling, vergroten van duurzame inkoop, en tegelijk het beheersen van de kosten.

» Lees meer27 september 2016 - Rabobank Marktplaats Rijk van Nijmegen 2025


27 september 2016 - Rabobank Marktplaats Rijk van Nijmegen 2025

Interessant initiatief van Rabobank Rijk van Nijmegen: de bank zette een visie neer op de regio in 2025 en bundelde daaromheen 25 innovatieprojecten die die visie kunnen realiseren. Inwoners, ondernemers, overheid en onderwijs bundelen in die projecten hun krachten. Onderwerpen zijn duurzame woningbouw of zorg, reductie van afval, circulaire economie in de regio, inclusief ondernemen, etc. Uiteraard is Diverzio hierbij. Op 27 september in de vroege avond presenteren de projecten zich. Kom langs voor een praatje of kies een project om aan bij te dragen!

» Lees meerDuurzaam en Gezond aan Tafel op landelijke agenda


Duurzaam en Gezond aan Tafel op landelijke agenda

Schrik niet: in 2016 gaat de standaard in de zorgmaaltijd definitief óm...gezond en vers eten voor zorgbewoners en patiënten in héél Nederland. De goede resultaten van het programma Duurzaam en Gezond aan Tafel in de regio Friesland mogen gezien worden. En dat worden ze gelukkig ook. De tijd is dan ook rijp voor een landelijke uitrol van het programma. Daarover leest u meer op www.duurzaamgezondaantafel.nl

» Lees meer28 juni 2016 - Koninklijke onderscheiding voor Willem Lageweg bij afscheid MVO Nederland


28 juni 2016 - Koninklijke onderscheiding voor Willem Lageweg bij afscheid MVO Nederland

Op het afscheidssymposium ter gelegenheid van zijn afscheid als directeur van MVO Nederland, is Willem Lageweg (1951) benoemd als officier in de Orde van Oranje Nassau. Een keur van sprekers roemde zijn inzet voor de verduurzaming van Nederland. Lageweg zelf bedankte vooral alle koplopers met wie hij de afgelopen tien, vijftien jaar maatschappelijk verantwoord ondernemen in het bedrijfsleven op de kaart heeft gezet. De nieuwe directeur, Maria van der Heijden, reikte de Ambitie 2020 Award uit. Een prijs voor een icoonproject op het gebied van de circulaire en inclusieve economie.

» Lees meer14 juni 2016 - Diverzio zoekt een ervaren projectleider


14 juni 2016 - Diverzio zoekt een ervaren projectleider

Diverzio heeft de afgelopen jaren al meer dan 50 zorgorganisaties eerste stappen helpen zetten op weg naar tevreden en gezonde eters, duurzame inkoop, minder verspilling en een gezond kostenplaatje. Omdat we het komend jaar nog eens 150 zorgorganisaties gaan bereiken met onze ontwikkelprogramma’s, hebben we dringend behoefte aan een supergoede organisator en coördinator. Wil jij, samen met ons, ook het verschil maken?

» Lees meer31 mei 2016 - tv-uitzending NPO3 Hoe werkt je smaak eigenlijk?


31 mei 2016 - tv-uitzending NPO3 Hoe werkt je smaak eigenlijk?

Zoet, zout , zuur, bitter en umami? Hoeveel smaken zijn er eigenlijk? En hoe werkt dat dan? In de tv-uitzending 3Doc Hoe werkt je smaak? krijg je antwoord op vragen waarvan het antwoord op het puntje van je tong ligt.

» Lees meer26 mei 2016 - Noorse zorgdelegatie op werkbezoek bij Sint Maartenskliniek en stichting Diverzio


26 mei 2016 - Noorse zorgdelegatie op werkbezoek bij  Sint Maartenskliniek en stichting Diverzio

Een delegatie van een aantal ziekenhuizen en ouderenzorginstellingen uit Noorwegen bracht een werkbezoek aan de Sint Maartenskliniek, bij Nijmegen. Aansluitend daarop werd voor een werksessie aangeschoven bij stichting Diverzio in Wijchen. Op beide locaties werden de Scandinavische bezoekers gastvrij ontvangen en werd van gedachten gewisseld over de visies op gezond en duurzaam eten en drinken in de zorg. Deze internationale kennisuitwisseling smaakte voor alle betrokken partijen naar méér.

» Lees meer14 april 2016 - Zorgorganisatie Omring serveert vers eten uit eigen streek


14 april 2016 - Zorgorganisatie Omring serveert vers eten uit eigen streek

Op 14 april aten de senioren in 4 verpleeg/verzorgingshuizen van Omring een lekkere huisgemaakte lasagne boordevol verse vitamines uit de streek. Het is de start van een pilot die Omring samen met Atlantis Handelshuis doet om het eten voor haar bewoners en cliënten gezonder, smakelijker en duurzamer te maken.

» Lees meerDuurzaam en Gezond aan Tafel bij De Friesland: mooie woorden, prachtige resultaten


Duurzaam en Gezond aan Tafel bij De Friesland: mooie woorden, prachtige resultaten

Na een intensief programma van ruim een jaar, mochten de 14 deelnemende zorginstellingen uit Noord-Nederland, aan het programma Duurzaam en Gezond aan Tafel op woensdag 6 april hun certificaten in ontvangst nemen. Dat gebeurde tijdens een feestelijke bijeenkomst, op het hoofdkantoor van De Friesland Zorgverzekeraar. Het werd een samenzijn vol mooie woorden, prachtige resultaten én heerlijke duurzame hapjes.

» Lees meerNoord-Nederlandse zorginstellingen zetten nieuwe standaard voor gezond en duurzaam eten


Noord-Nederlandse zorginstellingen zetten nieuwe standaard voor gezond en duurzaam eten

14 zorgorganisaties in de regio Friesland hebben in anderhalf jaar tijd mooie resultaten geboekt in het programma Duurzaam en Gezond aan tafel. Hun voedselverspilling is gedaald tot ver onder het landelijk gemiddelde, er wordt duurzamer ingekocht en de patiënten en cliënten geven het eten een hogere waardering. Ook het financiële plaatje is een stuk gezonder geworden. Stichting De Friesland, stichting Diverzio en Antonius Zorggroep kijken met trots terug op het project én met vertrouwen naar de toekomst.

» Lees meerCompilatie programma Duurzaam en Gezond aan Tafel Friesland


Compilatie programma Duurzaam en Gezond aan Tafel Friesland

Verschillende zorgorganisaties uit Friesland, Groningen en Noord-Holland Noord – ziekenhuizen, GGZ-instellingen en ouderzorg – hebben in een unieke samenwerking een belangrijke stap gezet in het duurzaam en gezond maken van hun maaltijdvoorziening. Dat konden zij doen in een programma gedragen door Stichting De Friesland (nauw verbonden met De Friesland Zorgverzekeraar), stichting Diverzio en de Antonius Zorggroep. Er is een film te bekijken om zo een impressie te krijgen van het programma Duurzaam en Gezond aan Tafel in de regio Friesland.

» Lees meer6 april 2016 Commissaris van de Koning op bijeenkomst Duurzaam en gezond aan tafel


6 april 2016 Commissaris van de Koning op bijeenkomst Duurzaam en gezond aan tafel

Er is de afgelopen anderhalf jaar in de regio Friesland een mooie en belangrijke ontwikkeling op gang gekomen rondom het eten in de zorg, via het programma: Duurzaam en Gezond aan Tafel. Op grote schaal hebben een 14-tal verschillende zorgorganisaties –ziekenhuizen, GGZ, ouderenzorg- samen met elkaar gewerkt aan verbetering van hun maaltijdvoorziening. Tijdens de bijeenkomst geven we inkijk in de processen en de resultaten. Aanwezig zullen zijn de Commissaris van de Koning van Friesland John Jorritsma en Marjan Minnesma, directeur van Urgenda en bekend van de (gewonnen) Klimaatzaak tegen de Staat en van The Climate Miles, alsook de 14 deelnemende zorgorganisaties.

» Lees meer24 maart 2016 - Diverzio ondersteunt ZorgSaam bij optimaliseren voedingsvisie


24 maart 2016 - Diverzio ondersteunt ZorgSaam bij optimaliseren voedingsvisie

Op diverse plaatsen in het land maken zorgorganisaties werk van duurzaam en gezond eten en drinken. Zorgkoepel ZorgSaam in Zeeuws-Vlaanderen is zo’n organisatie. Daar heeft hoofd voeding Jos Ollebek de afgelopen twee jaar door zijn bevlogenheid flinke stappen kunnen zetten. Door nu de samenwerking met stichting Diverzio te zoeken wil ZorgSaam de visie en samenwerking in Zeeuws-Vlaanderen verder uit gaan bouwen. ‘Alles wat er hier nu staat, moet door Diverzio worden geborgd in de Zeeuwse klei’, stelt Ollebek enthousiast. ‘En dat is nog maar het begin. We kunnen met elkaar nog veel dieper.’

» Lees meerDiverzio introduceert het eerste online dashboard voor verbetering van de zorgmaaltijd


Diverzio introduceert het eerste online dashboard voor verbetering van de zorgmaaltijd

Vanaf 6 april is een nieuwe online tool bereikbaar voor zorgorganisaties die verspilling willen aanpakken, hun maaltijd willen verduurzamen, de tevredenheid van hun eters verbeteren en de kosten in hun greep houden. Dat is het Diverzio Dashboard. Met het nieuwe Diverzio Dashboard meten zorgorganisaties kosten, effect en verspilling van hun maaltijdvoorziening, identificeren ze verbeterpunten en voeren die uit.

» Lees meer14 maart 2016 - Vrijwaard toont lef en kiest voor ambachtelijke keuken


14 maart 2016 - Vrijwaard toont lef en kiest voor ambachtelijke keuken

Lekker, gezond en duurzaam eten. Wat wil een mens nou nog meer? Bij Vrijwaard in Den Helder hebben ze dat begrepen. De Noord-Hollandse zorgorganisatie heeft de afgelopen periode in samenwerking met Diverzio het keukenproces stevig onder handen genomen. Dat heeft geleid tot een aanzienlijke verbetering van gastvrijheid, beleving en kwaliteit van de maaltijd. Tevens heeft men forse kostenbesparingen gerealiseerd gecombineerd met méér dan een halvering van de voedselverspilling. Vrijwaard is klaar voor de toekomst.

» Lees meerJacques Dekker versterkt het team van stichting Diverzio


Jacques Dekker versterkt het team van stichting Diverzio

Jacques Dekker heeft ruime ervaring op het terrein van Agri voeding en gezondheid. Hij biedt op bestuurlijk en directieniveau inspiratie, kennis en beleidsondersteuning voor partners zowel in landbouw, zorg, overheid als financiële sector. Koen Nouws Keij - directeur Diverzio; ‘Wij waarderen Jacques Dekkers gedrevenheid, kennis en jarenlange ervaring heel erg. Een grote aanwinst voor de stichting en erg waardevol dat hij als strategisch adviseur onze partners kan ondersteunen bij visie- en beleidsvorming. Hij is een stimulerend, motiverend en energiek persoon die erg resultaatgericht is’.

» Lees meer28 januari 2016 - Middagje Wijchen smaakte naar méér


28 januari 2016 - Middagje Wijchen smaakte naar méér

Het moest een feestje worden en dat werd het ook. Op de laatste donderdag van januari kwamen gasten vanuit heel het land naar Wijchen, om daar de officiële opening van de nieuwe werk-, proef- en ontmoetingsruimte van stichting Diverzio bij te wonen. Het werd een middag vól enthousiasme, waarin zowel kennis als allerhande lekkernijen werden gedeeld. Een middag die letterlijk en figuurlijk naar méér smaakte.

» Lees meer28 januari 2016 - Stichting Diverzio opent nieuwe proef- en werklokaal in Wijchen


28 januari 2016 - Stichting Diverzio opent nieuwe proef- en werklokaal in Wijchen

Op donderdag 28 januari 2016 opent Diverzio haar nieuwe proef- en werklokaal in het Mozaïek in Wijchen. Tijdens deze bijzondere en feestelijke middag is er een exclusief mini symposium met boeiende sprekers en inspiratie sessies waarin alle zintuigen aan bod komen. Het gaat bij ons die middag over samenwerking landbouw en zorg (Mr. Jacques Dekker), duurzame en gezonde zorg (Helene van der Vloed, MVO Nederland), smaak zonder twist (Jelle Ferwerda over smaak en smaakoptimalisatie), de winst van duurzaam en gezond eten in de zorg (Koen Nouws Keij) en ‘gewoon’ over lekker, gezond en verrassend eten. Van chocoladefestijn tot bietenbal.

» Lees meerFijne feestdagen en een gezond en duurzaam 2016!


Fijne feestdagen en een gezond en duurzaam 2016!

Namens het hele team van Diverzio wensen wij u fijne feestdagen en een duurzaam en gezond 2016!

» Lees meerInspirerende vierde Masterclass ‘Duurzaam en gezond aan tafel’ bij GGZ Noord-Holland-Noord


Inspirerende vierde Masterclass ‘Duurzaam en gezond aan tafel’ bij GGZ Noord-Holland-Noord

Op woensdag 25 november vond de vierde Masterclass ‘Duurzaam en gezond aan tafel’ plaats op een bijzondere locatie op het terrein –landgoed Willibrordus- van GGZ Noord-Holland-Noord in Heiloo. Lucretia d’Fonseca, directeur organisatie divisie maatschappelijke psychiatrie, heette de deelnemers van de 14 deelnemende zorginstellingen uit de regio Friesland en Noord-Holland van harte welkom in Theeschenkerij de Trog.

» Lees meerDiverzio betrekt nieuwe werk- en ontmoetingsplek in ’t Mozaïek te Wijchen


Diverzio betrekt nieuwe werk- en ontmoetingsplek in ’t Mozaïek te Wijchen

Het Mozaïek is een bruisend sociaal-cultureel en educatief centrum in Wijchen. In het duurzame gebouw -een voormalig schoolgebouw zijn meer dan 25 zelfstandig opererende maatschappelijke organisaties en bedrijven gevestigd. Hans Jansen – directeur ´t Mozaïek: “We zijn verheugd dat stichting Diverzio zich vestigt in ´t Mozaïek. Een ondernemende maatschappelijke organisatie die zich inzet voor duurzaam en gezond eten in de zorg. Met onze faciliteiten in het Mozaïek kunnen wij een positieve bijdrage leveren aan de ontwikkeling van Diverzio. Het is een bijzondere aanvulling voor de mooie diversiteit aan organisaties die dagelijks werken en elkaar ontmoeten in het Mozaïek.”

» Lees meer19 november 2015 - Dag van de Gastvrijheid te Utrecht


19 november 2015 - Dag van de Gastvrijheid te Utrecht

Hospitality Management Nederland (vHMN), foodcare professionals en Food Hospitality organiseren gezamenlijk dit grootschalige evenement op het gebied van eten, drinken en gastvrijheid in de zorg. De Dag van de Gastvrijheid vindt plaats in het Beatrixtheater in Utrecht. Sprekers zijn onder andere Bas Hoogland, die 19 jaar commercieel directeur was van Landal GreenParks, en Jelle Ferwerda, voorzitter van Stichting Diverzio.

» Lees meer13 november 2015 - Debat: Voeding als medicijn te Leeuwarden


13 november 2015 - Debat: Voeding als medicijn te Leeuwarden

De Friesland Zorgverzekeraar organiseert op vrijdag 13 november 2015 het debat: “Voeding als medicijn” in het WTC in Leeuwarden. Marijke Roskam (BNR, N Channel) is dagvoorzitter. Voeding en gezondheid zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Een gezonde leefstijl bevordert de kwaliteit van leven. Dat voeding er ook voor kan zorgen dat ziektes worden genezen zorgt voor meer discussie. De Friesland brengt graag de rol van voeding als preventief hulpmiddel naar voren. Het debat is bedoeld voor huisartsen, POH-ers, diëtisten en wijkverpleegkundigen.

» Lees meerGreen Deal Nederland op weg naar Duurzame Zorg


Green Deal Nederland op weg naar Duurzame Zorg

Om de verduurzaming in de zorg te versnellen ondertekenden ruim 54 partijen, waaronder Diverzio, dinsdag 27 oktober de Green Deal ‘Nederland op weg naar Duurzame Zorg’. Omdat zorgaanbieders in Nederland grootverbruikers zijn van bijvoorbeeld energie, water en voedsel is veel winst te behalen. De ondertekenaars gaan kennis en ervaringen delen én een duurzame bedrijfsvoering hoger op de agenda zetten.

» Lees meer27 oktober 2015 - Green Deal 'Nederland op weg naar duurzame Zorg'


27 oktober 2015 - Green Deal 'Nederland op weg naar duurzame Zorg'

De afgelopen tijd is door een coalitie van partijen, waaronder Diverzio, gewerkt aan de totstandkoming van de Green Deal Nederland op weg naar duurzame Zorg. Op dinsdag 27 oktober zal de Green Deal feestelijk worden ondertekend in de Hermitage in Amsterdam onder leiding van Esther Agricola, directeur Ruimte en Duurzaamheid van de Gemeente Amsterdam. Minister Schippers zal namens de Rijksoverheid de Green Deal ondertekenen. Wethouder Choho is gastheer en ondertekent namens de Gemeente Amsterdam.

» Lees meer14 oktober 2015 – MVO Expeditie bijeenkomst 4 'Milieu en inkoop' te Groningen


14 oktober 2015 – MVO Expeditie bijeenkomst 4 'Milieu en inkoop' te Groningen

Op woensdag 14 oktober vindt de vierde collectieve bijeenkomst van de MVO Expeditie Duurzame Zorg Noord plaats. Tijdens de MVO Expeditie Duurzame Zorg verkennen deelnemers op gestructureerde wijze alle daarvoor relevante thema’s. Verschillende thematische experts fungeren als gids en praktijkverdieping vindt plaats door intensieve uitwisseling tussen de deelnemende koplopers. Maatwerkondersteuning helpt de deelnemers vervolgens om de nieuwe inzichten door te laten werken in de eigen situatie. Key note spreker Marjan Minnesma is directeur van Urgenda, een stichting die Nederland van onderop en vanuit het bedrijfsleven wil verduurzamen. Op dit moment zijn zij veel in het nieuws vanwege de zaak die zij begonnen tegen de Staat van Nederland om iets te doen tegen de klimaatverandering. Daarnaast werd Marjan driemaal verkozen tot #1 in De duurzame 100 van Trouw.

» Lees meerGeanimeerde derde Masterclass in Drachten


Geanimeerde derde Masterclass in Drachten

De derde Masterclass ‘Duurzaam en gezond aan tafel’ vond woensdag 30 september plaats bij ZuidOostZorg in Drachten. Op de fraaie locatie Neibertilla kwamen vertegenwoordigers van de 14 deelnemende zorginstellingen uit de regio Friesland en Noord-Holland bij elkaar om kennis en ervaringen te delen. Zij waren méér dan ‘wolkom’ bij Erik Willems (business unit manager voeding) en zijn team. Die haalden alles uit de kast om de gasten een smakelijk kijkje in de keuken te bieden, compleet met een bezoek aan de eerlijke winkel én het proeven van bitterballen, gevuld met suikerbrood, aan toe.

» Lees meerBoek Gastronomie – 12 koks over hun liefde voor de kachel


Boek Gastronomie – 12 koks over hun liefde voor de kachel

In het boek Gastronomie vertellen twaalf koks over hun liefde voor ‘de kachel’, zoals koks hun fornuis liefkozend noemen. Er waren gesprekken met chefkoks, maar ook met een buitenkok, een ‘smaakprofessor’ en een mevrouw die het eerste gasfornuis nog heeft meegemaakt. Het verhaal van Diverzio voorzitter Jelle Ferwerda staat er ook in met recept: Poussin met seizoensgroenten en puree van waterkers.

» Lees meer11 juni 2015 - Onderscheidingen voor topvrouw MVO in de zorg


11 juni 2015 - Onderscheidingen voor topvrouw MVO in de zorg

Diana Monissen, tot gisteren voorzitter van de Raad van Bestuur van De Friesland Zorgverzekeraar, is bij haar afscheid benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Ook ontving zij de CdK-penning van de Friese Commissaris van de Koning.

» Lees meerDiverzio feliciteert Westfriesgasthuis met titel ‘meest gastvrije ziekenhuis van Nederland’


Diverzio feliciteert Westfriesgasthuis met titel ‘meest gastvrije ziekenhuis van Nederland’

Het Westfriesgasthuis in Hoorn is verkozen tot ‘meest gastvrije ziekenhuis van Nederland’. Als winnaar van de Gastvrijheidszorg Award 2015 van Gastvrijheidszorg met Sterren werd het ziekenhuis gewaardeerd met de maximale vijf sterren. Diverzio feliciteert het ziekenhuis, waarmee wordt samengewerkt in de regio Greenport Noord-Holland Noord, met deze fraaie en welverdiende titel. De jury van Gastvrijheidszorg met Sterren omschrijft het Westfriesgasthuis als ‘een ziekenhuis dat de patiënten verwelkomt met oprechte interesse. Gastvrijheid is goed verankerd in hoofd en hart.’ Onder andere de samenwerking met sterrenkok Ron Blaauw wordt geroemd.

» Lees meerVliegende start Masterclass Duurzaam en gezond aan tafel


Vliegende start Masterclass Duurzaam en gezond aan tafel

In het Antonius Ziekenhuis in Sneek vond op woensdag 27 mei de aftrap plaats van het duurzaamheidsprogramma Duurzaam en gezond aan tafel. Dit programma is een initiatief van Stichting Diverzio, Antonius Zorggroep en Stichting De Friesland en moet onder meer leiden tot een verhoogde maaltijdkwaliteit en beleving binnen zorginstellingen, een stimulans vormen voor duurzame inkoop en regionale samenwerking én een bijdrage leveren aan een gezonder eet- en drinkpatroon. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van Stichting De Friesland.

» Lees meerDiverzio deelt kennis online via gratis Duurzaam Gezond monitor


Diverzio deelt kennis online via gratis Duurzaam Gezond monitor

Het tegengaan van voedselverspilling in de zorg is niet aan grenzen gebonden. Dat bleek tijdens het project Duurzaam Gezond, waarin grensoverschrijdend werd samengewerkt door stichting Diverzio, stichting Landwaard en de iSuN Fachhochschüle Münster. De tijdens dat project opgedane kennis wordt nu gratis gedeeld, via een online Duurzaam Gezond monitor én via een handzame brochure boordevol tips en tricks.

» Lees meerOnderzoeksresultaten internationaal project Duurzaam Gezond bekend


Onderzoeksresultaten internationaal project Duurzaam Gezond bekend

Tijdens het ruim één jaar durende traject Duurzaam Gezond brachten de deelnemende zorginstellingen – het St. Antonius Hospital in Kleve, het Radboudumc, het Regina-Pacis Haus in Kevelaer en Insula Dei Huize Kohlmann in Arnhem – hun voedselverspilling met bijna de helft terug, wat resulteerde in een forse kostenreductie. De onderzoeksresultaten van Duurzaam gezond zijn nu beschikbaar en te downloaden.

» Lees meerDoorbraakproject in de zorg: ‘Samen de spil in voedselverspilling’


Doorbraakproject in de zorg: ‘Samen de spil in voedselverspilling’

Diverzio heeft het afgelopen jaar samen met projectpartners Wageningen UR Food & Biobased Research, DCMR Milieudienst Rijnmond en ConsumerView de acht Universitair Medische Centra en een 15-tal zorginstellingen en ziekenhuizen in het Rijnmondgebied en Goeree-Overflakkee intensief gewerkt aan de reductie van voedselverspilling. Dit heeft in de organisaties geleid tot bewustwording van de grootte van dit probleem én tot zichtbare resultaten: gebleken is dat 20 tot 30% reductie gedurende een eerste jaar haalbaar is voor veel instellingen. De verwachting is dat ook de komende jaren nog veel winst wordt geboekt. Dit doorbaakproject wordt mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van Economische Zaken.

» Lees meer25 juni 2015 - MVO Nederland Marktontmoeting circulaire catering te Utrecht


25 juni 2015 - MVO Nederland Marktontmoeting circulaire catering te Utrecht

Hoe voorkomen we voedselverspilling? Welke circulaire verpakkingsoplossingen zijn er? En hoe maken we optimaal gebruik van reststromen? Bij de vierde marktontmoeting van de Green Deal Circulair Inkopen (GDCI) staan deze vragen centraal. Deelnemers én partijen die (nog) niet meedoen zijn op 25 juni van harte uitgenodigd om zich te verdiepen in de mogelijkheden van circulaire catering.

» Lees meer18 juni 2015 - MVO Netwerk Zorg bijeenkomst De Inclusieve Zorgorganisatie te Utrecht


18 juni 2015 - MVO Netwerk Zorg bijeenkomst De Inclusieve Zorgorganisatie te Utrecht

Werken draagt niet alleen bij aan de organisatiedoelen, maar ook aan menselijke ontwikkeling. Organisaties die beide doelen slim combineren, zijn productiever, innovatiever en gezonder. Hoe kun je ervoor zorgen dat iedereen in je organisatie van waarde is? Hoe zijn organisaties die speciaal aandacht besteden aan het inzetten van mensen van allerlei kunnen, over de hele linie succesvoller? Wat maakt Gezondheidszorgorganisaties bij uitstek vernieuwers in een inclusieve samenleving? Daarover gaat deze netwerkbijeenkomst. Sprekers zijn Mw. Prof.dr.ir. Paulien Bongers, Directeur Prevention, Work & Health TNO en Sandra van Meer, manager Gezondheid bij Vebego.

» Lees meer16 juni 2015 - Inspiratiedag 100% ZORG! te Utrecht


16 juni 2015 - Inspiratiedag 100% ZORG! te Utrecht

Heeft u het idee dat in uw werk dingen nog efficiënter en makkelijker kunnen? En zoekt u oplossingen die tijd, geld en materiaal besparen? Of bent u gewoon benieuwd naar vernuftige vondsten van anderen? Deel uw vragen en ervaring! Want elke professional zet zich graag 100% in voor de zorg. Georganiseerd vanuit Ministerie van VWS, met speciale gasten: Anja Schouten, Zorgmanager van het jaar 2015, ruimtevaarder André Kuipers, Minister Schippers en staatssecretaris Van Rijn.

» Lees meerFryslân giet duorsum en sûn oan tafel: Friese zorg gaat duurzaam en gezond aan tafel


Fryslân giet duorsum en sûn oan tafel: Friese zorg gaat duurzaam en gezond aan tafel

Eten en drinken in de zorg staat meer dan ooit in de belangstelling. Daarbij ontbreekt een kritische noot bij vlagen niet. Eten en drinken kan immers veel méér zijn dan alleen een kostenpost. Kwaliteit, gezondheid en duurzaamheid zijn sleutelwoorden. Friesland gaat nu als eerste provincie integraal aan de slag met lekker, gezond en duurzaam eten. Diverzio en de Antonius Zorggroep starten vanaf dit voorjaar met ‘Duurzaam en gezond aan tafel’ een unieke samenwerking. Die moet onder meer leiden tot een verhoogde maaltijdkwaliteit en beleving binnen zorginstellingen, een stimulans vormen voor duurzame inkoop en regionale samenwerking én een bijdrage leveren aan een gezonder eet- en drinkpatroon. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van Stichting De Friesland.

» Lees meerStichting Diverzio ondertekent manifest voor een gezonde toekomst van de zorg


Stichting Diverzio ondertekent manifest voor een gezonde toekomst van de zorg

Stichting Diverzio ondertekent MANIFEST VOOR EEN GEZONDE TOEKOMST VAN DE ZORGSECTOR en treedt daarmee toe tot het MVO Netwerk Zorg. Ondertekenaars van dit manifest bepleiten een integrale aanpak van de vraagstukken met een focus op de langere termijn en met nieuwe sturingsgrootheden. De ondertekenaars willen de sector van ‘nieuwe vleugels en nieuwe teugels’ voorzien. Vanuit MVO netwerk zorg will men MVO bij bestuurders van de instellingen hoog op de agenda plaatsen, hen stimuleren leiderschap te tonen en tot een breed gedragen actieprogramma komen.

» Lees meer26 maart 2015 - Groentecongres te Rotterdam


26 maart 2015 - Groentecongres te Rotterdam

Groente is lekker! Daarnaast twijfelt niemand aan het feit dat groente bijdraagt aan een gezonde levensstijl. In de media is steeds meer aandacht voor groente en fruit. Toch blijft de consumptie van groente dalen en is die in alle leeftijdsfasen te laag. Met elkaar kunnen we het tij keren. De vraag is hoe? Dat is onderwerp van gesprek tijdens het GroenteCongres in Rotterdam. Vanuit diverse sectoren wordt gesproken over de kracht van groente. De meest recente ontwikkelingen in de wetenschap en de innovaties in de groentesector komen aan bod. Topkoks zullen met de ingrediënten van deze dag een smakelijk geheel maken. Dit congres is bedoeld voor professionals die zich richten op een gezonde voeding van kinderen van 0-4 jaar, zoals artsen, verpleegkundigen, beleidsmakers en voedingsvoorlichters. Daarnaast is het gericht op professionals in de groente- en fruitsector: veredelaars, telers en handelaren en iedereen die zich bezig houdt met gezonde voeding.

» Lees meer21 maart 2015 – Themabijeenkomst Lekker eten doe je samen! te Alkmaar


21 maart 2015 – Themabijeenkomst Lekker eten doe je samen! te Alkmaar

GreenPort Noord-Holland Noord heeft de ambitie om de regio als één van de gezondste op de kaart te zetten. De afgelopen maanden zijn samen met Diverzio veel initiatieven ontwikkeld om dit voor elkaar te krijgen, met succes! Tijdens deze themabijeenkomst in het AFAS Stadion, voorafgaand aan de voetbalwedstrijd AZ- Cambuur, wordt u geïnformeerd over de mogelijkheden van het koken met verse streekproducten voor cliënten van ziekenhuizen en zorginstellingen. Genodigden voor deze themabijeenkomst zijn zij die verantwoordelijkheid kunnen en willen nemen voor het thema gezonde voeding. Aan het einde van de bijeenkomst kunnen samen met u verdere stappen worden gezet om dit concept door te ontwikkelen.

» Lees meer6 maart - OMROEP MAX: VERPLEEGHUIZEN VERSPILLEN JAARLIJKS 1 MILJARD EURO


6 maart - OMROEP MAX:  VERPLEEGHUIZEN VERSPILLEN JAARLIJKS 1 MILJARD EURO

Van de 5,3 miljard euro die de overheid ieder jaar uitgeeft aan verpleeghuiszorg in instellingen, wordt door verpleeghuizen ruim 1 miljard verspild. Van dat geld zouden 30.000 fulltime verzorgenden aangesteld kunnen worden.Dit blijkt uit onderzoek van het MAX-programma ‘Tijd voor Meldpunt!’. Uit het Max-onderzoek blijkt dat het geld onder meer wordt verspild aan te hoge energierekeningen, te dure inkoop van goederen zoals incontinentiemateriaal en onnodige bureaucratie. Daarnaast gaat er teveel geld bedoeld voor zorg naar onnodige medicatie en overbodige overhead. Ook blijkt dat bijna de helft van de warme maaltijden aan het einde van de dag in de vuilnisbak verdwijnt.

» Lees meer5 maart 2015 - Bijeenkomst 'MVO in de praktijk’ te Leeuwarden


5 maart 2015 - Bijeenkomst 'MVO in de praktijk’ te Leeuwarden

Vanuit de rol als zorginkoper wil De Friesland Zorgverzekeraar het thema MVO in het zorgveld beter en breder op de agenda zetten. Aan de hand van een aantal workshops wordt er inzicht gegeven in de mogelijkheden om maatschappelijk verantwoord te ondernemen. De bijeenkomst is bedoeld voor directeuren vastgoed, facilitair managers en duurzaamheidscoördinatoren van zorginstellingen, om kennis te maken met diverse MVO-initiatieven die binnen de eigen organisatie kunnen worden ingevoerd.

» Lees meerProject Duurzaam Gezond sluit af met Seminar ‘Slimmer eten en drinken in de zorg'


Project Duurzaam Gezond sluit af met Seminar ‘Slimmer eten en drinken in de zorg'

Dit seminar markeert het einde van het succesvolle project ‘Duurzaam Gezond’. Als het project iets bewijst, is het dat slimmer eten en drinken in de zorg veel winst oplevert. Tijdens het ruim één jaar durende traject brachten de deelnemende zorginstellingen - het St. Antonius Hospital in Kleve, het Radboudumc, het Regina-Pacis Haus in Kevelaer en Insula Dei Huize Kohlmann in Arnhem - hun voedselverspilling met bijna de helft terug, wat resulteerde in een forse kostenreductie. Basis van de besparing vormden een aantal verbetermaatregelen, variërend van herziene portiegroottes tot een gerichtere intake van ziekenhuispatiënten.

» Lees meer28 januari 2015 - Seminar 'Slimmer eten en drinken in de zorg'


28 januari 2015 - Seminar 'Slimmer eten en drinken in de zorg'

Seminar over hoe u voedselverspilling vermindert en kosten bespaart binnen uw instelling. Binnen een jaar wisten Radboudumc, Insula Dei Huize Kohlmann en Katholische Karl-Leisner-Trägergesellschaft hun voedselverspilling met bijna de helft terug te brengen. Tijdens het seminar vertellen zij over hun bevindingen en wat u kunt doen om dezelfde winst te boeken. Het seminar is bedoeld voor facilitair managers en zorgmanagers uit zorginstellingen en deelname is gratis.

» Lees meerZorginstellingen in Rijnmondgebied reduceren voedselverspilling dankzij Masterclass


Zorginstellingen in Rijnmondgebied reduceren voedselverspilling dankzij Masterclass

Een groep van vijftien zorginstellingen heeft met succes zijn voedselverspilling aangepakt. In een paar maanden tijd wisten een aantal van deze zorgorganisaties 10% tot 40% minder weg te gooien. Hoe ze dat konden doen, leerden ze in de Masterclass-serie ‘Zorg met Smaak’. De Masterclass is maar het begin: de zorginstellingen hebben na afloop een plan liggen om hun verspilling verder (en voorgoed) te verminderen. De Masterclass-serie ‘Zorg met Smaak’ werd gegeven door stichting Diverzio en georganiseerd samen met DCMR Milieudienst Rijnmond. Doel van het project was om een verbeterplan te maken waardoor men in staat wordt gesteld om de voedselverspilling met 10% te verminderen. Om dat te bereiken hebben de samenwerkende partijen de handen ineengeslagen. Bijzonder aan het project was dat niet eerder op een dergelijke schaal voedingsmanagers met elkaar hebben samengewerkt om het thema voedselverspilling binnen de eigen organisatie in kaart te brengen en aan te pakken.

» Lees meer11 december 2014 - Academiedag VKGE te Nijmegen


11 december 2014 - Academiedag VKGE te Nijmegen

Op donderdag 11 december zal alweer de laatste VKGE Academiedag van 2014 plaatsvinden in de St. Maartenskliniek te Nijmegen. Het belooft een mooie dag te worden met inspirerende sprekers. Sprekers zijn o.a. Wieke van der Vossen - Wijmenga, Piet Hendrikx, Marcel van Silfhout en Niek van den Adel. Jelle Ferwerda zal met zijn team zorgen voor een mooie culinaire ondersteuning.

» Lees meer13 november 2014 - Voeding als Medicijn - congres te 's-Hertogenbosch


13 november 2014 - Voeding als Medicijn - congres te 's-Hertogenbosch

Op 13 november aanstaande organiseert ZLTO samen met de Provinciale Raad Gezondheid en de Vereniging Keukenmanagement Gezondheidszorg, het congres Voeding als Medicijn. Hiermee willen zij, door middel van diverse geëngageerde sprekers en workshopleiders zoals Jelle Ferwerda, een verandering teweegbrengen in het kijken naar het belang van voeding voor gezondheid. Met sprekers als Pieter Dagnelie en Edwig Goossens zet het thema Voeding als Medicijn u onvermijdelijk aan het denken.

» Lees meer28 oktober 2014 - Bijeenkomst "Focus op goede voeding in de zorg: wat is het waard?"


28 oktober 2014 - Bijeenkomst "Focus op goede voeding in de zorg: wat is het waard?"

Goede, gezonde voeding draagt bij aan het voorkomen van ziekte, een beter herstel en een hogere levenskwaliteit. Dit heeft lagere zorgkosten tot gevolg. Investeren in goede voeding door zorginstellingen lijkt dus voor de hand te liggen, maar de praktijk is weerbarstig. Het voedingsbudget staat vaak in schril contrast met het belang dat door instellingen aan eten en drinken wordt toegedicht. Dit leidt tot de vraag: wat is goede voeding een zorgorganisatie waard?

» Lees meer24 oktober 2014 - Patiënten van Westfriesgasthuis Hoorn eten lekker vers uit de regio


24 oktober 2014 - Patiënten van Westfriesgasthuis Hoorn eten lekker vers uit de regio

Het Westfriesgasthuis, GreenPort Noord-Holland Noord, Handelshuis Atlantis en Diverzio bundelden afgelopen maanden hun kennis en kunde in een intensieve samenwerking. Met als doel de patiënten van het Westfriesgasthuis voortaan verse, gezonde en duurzame maaltijden uit de eigen streek te serveren. Dankzij deze integrale aanpak, waarbij smaak en samenwerking met producenten uit het agrarisch gebied in Noord-Holland Noord centraal staan, kan het Westfriesgasthuis een voedzame en smakelijke maaltijd voor zijn patiënten verzorgen. Tegelijkertijd gaat er een economische impuls uit naar de agrarische ondernemers in de regio.

» Lees meer16 oktober 2014 Wereldvoedseldag - de nationale dag van de strijd tegen voedselverspilling


16 oktober 2014 Wereldvoedseldag - de nationale dag van de strijd tegen voedselverspilling

Op 16 oktober 2014 is het Wereldvoedseldag. Een dag om na te denken over hoe we honger de wereld uit kunnen helpen en de groeiende wereldbevolking duurzaam kunnen voeden. De centrale vraag is wat nu precies het verband is tussen het weggooien van eten en honger in de wereld. Dankzij samenwerking met omroepen wordt een week lang elke dag aandacht aan dit onderwerp besteed op televisie. Daarnaast vinden plaatselijke filmfestivals plaats en natuurlijk wordt er stevig gediscussieerd op het web.

» Lees meerInspiratie- en smaaksessie bij Zorgbalans te IJmuiden


Inspiratie- en smaaksessie bij Zorgbalans te IJmuiden

Op 9 oktober j.l. vond er een unieke inspiratie- en smaaksessie plaats op de Zorgbalans-locatie WF Visserhuis in IJmuiden. Zorgbalans is één van de grootste zorgaanbieders in de regio Kennemerland en biedt tijdelijke en langdurige verzorging. Koks van alle 13 Zorgbalans-woonzorglocaties kregen een workshop van topkok Jelle Ferwerda, voorzitter van Diverzio en hoofd voeding en gastenservice van de Sint Maartenskliniek in Nijmegen.

» Lees meer8 oktober - Health & Care Day te Apeldoorn


8 oktober - Health & Care Day te Apeldoorn

De Health & Care Day is een multi sensorisch inspiratie- event, waar inspiratie, innovatie en kennis op een unieke manier worden gepresenteerd. Voor beslissers en bestuurders in cure & care die anders, beter en slimmer (willen) zijn. Sprekers zijn onder andere Cathy van Beek (Raad van Bestuur Radboudumc), Diana Monissen (Voorzitter Raad van Bestuur De Friesland Zorgverzekeraar) en Jan Rotmans (Hoogleraar Transitiekunde Erasmus Universiteit Rotterdam). De Health & Care Day is een initiatief van Zorgnetwerk Nederland, Skipr & Food Inspiration.

» Lees meerMasterclass Zorg met Smaak gaat vol van start


Masterclass Zorg met Smaak gaat vol van start

Begin juli 2014 was de eerste Masterclass Zorg met Smaak voor zorgorganisaties in het Rijnmondgebied op locatie bij het Ikazia ziekenhuis in Rotterdam. De Masterclass was al snel vol; 30 personen van 14 zorgorganisaties leerden er waarom het interessant is en leuk om de strijd aan te gaan met verspilling. Ze kregen de hands on informatie om in eigen huis met metingen aan de slag te gaan.

» Lees meer18 september 2014 - MVO Netwerk Zorg : De waarde van groen en voeding in de zorg


18 september 2014 -  MVO Netwerk Zorg : De waarde van groen en voeding in de zorg

Groen in de directe omgeving heeft een positieve invloed op de gezondheid van mensen, patiënten, cliënten en werknemers. Denk daarbij niet alleen aan groen in de directe omgeving, maar ook ín gebouwen. En nog dichterbij aan het vergroenen van voeding: hoe kan verduurzaming van eten en drinken resulteren in beter herstel en een gezondere omgeving? Resultaten zijn er in overvloed. Door bijvoorbeeld via het voedsel een verbinding aan te gaan met de landbouw in de regio, maken zorginstellingen het verschil binnen en buiten de eigen muren. In deze Netwerkbijeenkomst van het MVO Netwerk Zorg hoort u in korte tijd de nieuwste kennis en inzichten, leert u van inspirerende praktijkvoorbeelden en is er veel ruimte voor persoonlijke ontmoeting. Er zijn bijdragen van Louise Fresco, voorzitter Raad van Bestuur Wageningen UR en van Stichting Diverzio, Alterra, Reinier de Graaf Ziekenhuis & IVN.

» Lees meer2 juli 2014 – Start Masterclass reductie voedselverspilling voor zorginstellingen Rijnmondgebied


2 juli 2014 – Start Masterclass reductie voedselverspilling voor zorginstellingen Rijnmondgebied

Binnenkort start de Masterclass ‘Zorg met Smaak’. Dit is een praktijkgericht programma ontwikkeld door DCMR Milieudienst Rijnmond en Stichting Diverzio om samen met zorginstellingen in het Rijnmondgebied concreet stappen te zetten om voedselverspilling met 10% terug te dringen. Is uw organisatie al bewust bezig met de relatie tussen voeding en gezondheid van haar patiënten of bewoners en is er interesse en ruimte om te kijken of er winst te behalen is door minder eten weg te gooien? Dan zijn Rijnmondse zorginstellingen van harte uitgenodigd zich aan te melden!

» Lees meer10 juni 2014 - Duurzaamheidscafé Radboudumc 'Duurzame voeding in de zorg' te Nijmegen


10 juni 2014 - Duurzaamheidscafé Radboudumc 'Duurzame voeding in de zorg' te Nijmegen

Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 40 procent van de ingekochte voeding in ziekenhuizen en zorginstellingen in de vuilnisbak belandt. Dit is zonde en erg kostbaar. In het Radboudumc is duurzame gezondheidszorg een belangrijk speerpunt. Hoe gaat het ziekenhuis om met voeding? Kan voeding actief ingezet worden om het herstelproces van patiënten te bevorderen of ter voorkoming van ziekten? En wat doen het Radboudumc en de Sint Maartenskliniek om verspilling tegen te gaan? Luister naar en neem deel aan het debat op 10 juni in het Radboudumc waar Jelle Ferwerda, hoofd voeding en gastenservice van de Sint Maartenskliniek en voorzitter van Diverzio, één van de sprekers aan tafel is.

» Lees meer24 april 2014 - Congres ‘Voeding in de zorg: nu en in de toekomst’ te Nijmegen


24 april 2014 - Congres ‘Voeding in de zorg: nu en in de toekomst’ te Nijmegen

Rondom de boekpresentatie ‘Voedselbesteding in de zorg: de ontwikkeling van voedingsbudgetten tot 2020’ van drs. Suzanne Tummers-Stienen, organiseert Bidvest Deli XL het congres ‘Voeding in de zorg: nu en in de toekomst’ met verschillende interessante sprekers uit de wetenschap en de zorg. Zo zal het issue van waste besproken worden door dr. ir. Han Soethoudt van WUR, komt smaaksturing in de zorg aan bod dankzij Jelle Ferwerda, hoofd voeding en gastenservice van de Sint Maartenskliniek en voorzitter van Diverzio, en spreekt prof. dr. Hans Westerhoff van de Universiteit van Amsterdam en de Universiteit van Manchester over zijn baanbrekend onderzoek naar de biochemische routekaart van het menselijk lichaam.

» Lees meer8 april 2014 - Bijeenkomst 'Meerwaarde voor uw Noord-Hollandse Product ‘Naar de Stad’ te Wieringerwerf


8 april 2014 - Bijeenkomst 'Meerwaarde voor uw Noord-Hollandse Product ‘Naar de Stad’ te Wieringerwerf

Tijdens deze bijeenkomst wordt ingegaan op de onderwerpen: ‘Kroon van Holland’(platform met diverse producten dat nu op zoek is naar verdieping van de marktaanpak), ‘Uit onze handen’(verse producten via internet in pakketten rechtstreeks naar de consument), ‘Herkomst en traceerbaarheid’(consument bewuster maken van de herkomst van het product) en ‘Naar de stad’(producten verkopen in de stad, gezamenlijk en rechtstreeks aan de detailhandel). Sprekers zijn o.a. Peter van IJzendoorn (initiatiefnemer Hofwebwinkel, de grootste biologische webwinkel van Nederland), Jan Willem van der Schans (LEI Wageningen UR), Marijke Booij (zelfstandig kaasmaker en namens Groene Hart Coöperatie) en Koen Nouws Keij (directeur Diverzio).

» Lees meer8 april 2014 - Bijeenkomst Focus op ziekte en voeding te Den Bosch


8 april 2014 - Bijeenkomst Focus op ziekte en voeding te Den Bosch

Food Hospitality organiseert op 8 april de bijeenkomst Focus op Ziekte & Voeding. Gepersonaliseerde dienstverlening wordt de norm in de gezondheidszorg. Ook op het gebied van eten en drinken wordt steeds meer maatwerk geleverd om effectiever in te spelen op specifieke ziektebeelden. Diverse experts en ervaringsdeskundigen delen tijdens deze middagbijeenkomst hun kennis en best practices over dit onderwerp, waarbij oncologie en dementie centraal staan.

» Lees meer3 april 2014 - Zorginstellingen uit Rijnmondgebied gaan voedselverspilling aanpakken


3 april 2014 - Zorginstellingen uit Rijnmondgebied gaan voedselverspilling aanpakken

DCMR Milieudienst Rijnmond en stichting Diverzio gaan samenwerken om zorginstellingen in het Rijnmondgebied te faciliteren om de voedselverspilling terug te dringen. DCMR en Diverzio hebben samen een aanpak ontwikkeld om door kennisverspreiding en kennisuitwisseling de zorginstellingen in het Rijnmondgebied concreet stappen te laten zetten om hun verspilling terug te dringen. 15 zorglocaties (cure en care) in het Rijnmondgebied worden uitgenodigd voor een gezamenlijk ontwikkeltraject, genaamd ´Zorg met smaak’. Het doel is om de voedselverspilling met minimaal 10% te verminderen.

» Lees meer25 maart 2014 - Gezond en duurzaam eten en drinken voor senioren in Den Helder


25 maart 2014 - Gezond en duurzaam eten en drinken voor senioren in Den Helder

Op 25 maart a.s. tekenen de directies van Stichting Vrijwaard, GreenPort Noord-Holland Noord en Diverzio een samenwerkingsovereenkomst. Met deze samenwerking wordt concreet gewerkt aan gezond duurzaam eten en drinken voor senioren in de regio Den Helder. In samenwerking met Stichting Vrijwaard, GreenPort Noord-Holland Noord en stichting Diverzio zal men een toekomstbestendig plan uitwerken dat men vervolgens in de praktijk gaat implementeren. Uitgangspunt is een betaalbare, gezonde en duurzame invulling van eten en drinken voor senioren in Den Helder.

» Lees meer7 februari 2014 - Food & inspiration day 2014 te Deventer


7 februari 2014 - Food & inspiration day 2014 te Deventer

De zorgsector is sterk in beweging. De vraag stijgt, maar de budgetten blijven achter. Innovatieve ontwikkelingen zijn noodzakelijk om kwaliteit in de zorg te verbeteren. Tijdens een interactieve workshop met een select gezelschap van deelnemers uit zorginstellingen, systeemaanbieders, voedingsleveranciers, adviseurs en voedingsdeskundigen worden inspiratie en ideeën uitgewisseld rond het thema: het verbeteren van de kwaliteit van voeding in de zorg. Jelle Ferwerda van Stichting Diverzio zal hier zijn bijdrage aan leveren in de vorm van een presentatie.

» Lees meer23 januari 2014 - Academiedag VKGE te Veldhoven


23 januari 2014 - Academiedag VKGE te Veldhoven

Deze eerste Academiedag van 2014 heeft vanuit het centrale thema "Samen maken we de zorg beter" de titel meegekregen: "Inkoop op basis van 1 KPI, nl. gasttevredenheid". Sprekers zijn o.a. Bob Hutten, Robert Coolen (expert specialistische inkooponderwerpen) en Jelle Ferwerda (hoofd voeding en gastenservice bij de Sint Maartenskliniek in Nijmegen en mede-oprichter van Diverzio).

» Lees meerWij wensen u een gezond en duurzaam 2014!


Wij wensen u een gezond en duurzaam 2014!

In 2013 hebben we met elkaar hard gewerkt aan verduurzaming in de zorg. Ook in 2014 zullen we onze goed lopende activiteiten doorzetten. We zullen dit jaar nog veel terug investeren in onderzoek, kennisontwikkeling en praktijkgerichte ontwikkeltrajecten.

» Lees meer29 november 2013 - conferentie Agriboard te Hoorn


29 november 2013 - conferentie Agriboard te Hoorn

De jaarlijkse Agriboardconferentie vindt dit jaar plaats in Schouwburg en Congrescentrum Het Park te Hoorn. De conferentie staat in het teken van de transitie in de agribusiness. De inleiders staan garant voor een boeiende middag en zullen ingaan op de transitie in de agribusiness: regionaal, bovenregionaal en mondiaal. Tijdens deze conferentie vindt de transitie plaats van Agriboard Noord-Holland Noord naar Greenport Noord-Holland Noord. Er wordt teruggekeken op vijf jaar Agriboard en er wordt als Greenport Noord-Holland Noord vooruit gekeken naar de periode 2014 -2017.

» Lees meer27 november 2013 - Symposium “MVO in de praktijk” te Leeuwarden


27 november 2013 - Symposium “MVO  in de praktijk” te Leeuwarden

Op woensdag 27 november organiseert De Friesland Zorgverzekeraar, Rabobank en MVO Nederland het symposium “MVO in de praktijk”. Het symposium is bedoeld voor de ‘decisionmakers’ van een beperkt aantal grotere bedrijven in de regio Noord Nederland. Tijdens dit symposium worden een aantal best practices geschetst waar onder andere Koen Nouws Keij, directeur van Diverzio, een bijdrage aan levert.

» Lees meer14 november 2013 - FMN bijeenkomst in Sint Maartenskliniek


14 november 2013 - FMN bijeenkomst in Sint Maartenskliniek

Op donderdag 14 november vindt de FMN Najaars ALV plaats bij de Sint Maartenskliniek in Nijmegen. Na de ALV biedt de FMN Commissie Events samen met de FMN Kenniskring Zorg een inspirerend middagprogramma waarbij uw zintuigen worden geprikkeld door het "Hollands goud". O.a. Jelle Ferwerda (Hoofd voeding & Gastenservice Sint Maartenskliniek) en Esther Vergeer (zevenvoudig Paralympisch kampioen tennis) zullen als gastspreker aanwezig zijn om Hollands Goud vanuit verschillende invalshoeken te belichten.

» Lees meer12 november 2013 - Symposium ‘Naar een gezondere voeding’ te Oegstgeest


12 november 2013 - Symposium ‘Naar een gezondere voeding’ te Oegstgeest

Op 12 november a.s. vindt het middagsymposium ‘Naar een gezondere voeding’ plaats in Corpus in Oegstgeest. Dit symposium is een initiatief van de vakmedia Food Hospitality, Voeding Nu en VMT van MYbusinessmedia. Op het symposium wordt ingegaan op de vraag wat bedrijven doen om het aanbod van de Nederlandse levensmiddelen te verbeteren. Tijdens het symposium, waar Koen Nouws Keij ook een bijdrage aan levert, zal tevens de uitreiking van de Jaarprijs Goede Voeding plaatsvinden door Paul Huijts, directeur-generaal Volksgezondheid van VWS.

» Lees meer10 oktober 2013 - Symposium Leijnse Artz op World Food Festival te Rotterdam


10 oktober 2013 - Symposium Leijnse Artz op World Food Festival te Rotterdam

In Rotterdam vindt van 18 september tot 27 oktober 2013 het World Food Festival plaats. Dat betekent ruim vijf weken aandacht voor culinaire trends, ontwikkelingen in de voedselindustrie, wereldvoedselvraagstukken, de invloed van voeding op gezondheid, en lokale initiatieven tot duurzame voedselproductie. Leijnse Artz organiseert tijdens het Festival op de dag van de duurzaamheid, donderdag 10 oktober 2013, een bijzonder symposium in het Wereldmuseum in Rotterdam.

» Lees meer2 oktober 2013 - Inspiratiebijeenkomst voor zorginstellingen “Beter eten, beter leven”


2 oktober 2013 - Inspiratiebijeenkomst voor zorginstellingen “Beter eten, beter leven”

Tijdens deze inspiratiebijeenkomst voor zorginstellingen wordt er een kijkje genomen in de keuken bij zorginstellingen die werken vanuit de gedachte ‘Lekker, gezond en duurzaam eten versterkt een sneller herstel’. Gastspreker Jelle Ferwerda – hoofd voeding & gastenservice van de Sint Maartenskliniek in Nijmegen – zal o.a. vertellen over zijn succesvolle praktijkervaringen. Tevens kunt u kennismaken met enkele regionale producenten en hun streekproducten.

» Lees meer24 en 25 september 2013 - Najaarsevent Smaak en Passie voor Zorg


24 en 25 september 2013 - Najaarsevent Smaak en Passie voor Zorg

Het thema van het Holland Foodservice Najaarsevent 2013 is "Lekker Duurzaam". Naast duurzaamheid is smaaksturing dé trend van nu. Niet de optelsom van ingrediënten bepaalt de smaak, maar de harmonie tussen lekkere, gezonde en veilige ingrediënten. Drie gastsprekers geven u tijdens het Event een interactieve sessie over smaak, smaaksturing bij ouderen, duurzaamheid en de integrale benadering hiervan. Hoe pak je het aan en wat levert het op? En vooral: hoe smaakt het?

» Lees meer19 september 2013 - “Duurzaam Gezond” verbetert zorgmaaltijden in grensregio


19 september 2013 - “Duurzaam Gezond” verbetert zorgmaaltijden in grensregio

Op donderdag 19 september is in Kleve het officiële startschot gegeven voor het project Duurzaam Gezond. Zorginstellingen en kennisinstituten, waaronder Diverzio, uit de Rijn-Waal regio gaan het komende anderhalf jaar samen onderzoeken hoe eten in zorginstellingen duurzamer kan en hoe hiermee kosten bespaard kunnen worden. Aanleiding voor het project zijn het toenemend aantal aanwijzingen dat door het serveren van een verse, duurzame en smaakvolle maaltijd in een prettige ambiance de gezondheid van patiënten en cliënten toeneemt, terwijl de zorgkosten juist dalen.

» Lees meer4 september 2013 - Jelle Ferwerda bezoekt staatssecretaris Sharon Dijksma


4 september 2013 - Jelle Ferwerda bezoekt staatssecretaris Sharon Dijksma

Ze was een béétje druk, maar staatssecretaris Sharon Dijksma vond op 4 september j.l. toch ruimte om met Jelle Ferwerda te praten over duurzaam eten in de zorg, minder voedselverspilling en een sterkere regionale economie. Naast duurzaamheids-aspecten werd ook ingegaan op het economische effect van regionale samenwerking tussen landbouw en zorg en de grote integrale kostenbesparing door het reduceren van voedselafval in de zorg.

» Lees meer13 juni 2013 - Teaser, workshop & demo: smaak en smaaksturing in de zorg (Rotterdam)


13 juni 2013 - Teaser, workshop & demo: smaak en smaaksturing in de zorg (Rotterdam)

Teaser, workshop & demo: smaak en smaaksturing, een onderdeel van de succesfactoren ‘voeding’ in de zorg. Dit wordt verzorgd in samenwerking met Ikazia ziekenhuis te Rotterdam, Center for Gastrology en Unilever.

» Lees meer5 juni 2013 - bijeenkomst over eetpunten op de boerderij


5 juni 2013 - bijeenkomst over eetpunten op de boerderij

In verband met de veranderingen in de zorg “transitie AWBZ – WMO” en het vervallen van de middelen voor begeleiding moeten ondernemers (zorgboeren) op zoek naar nieuwe marktkansen. Een uitgevoerde haalbaarheidsonderzoek biedt agrarische ondernemers een deskundige onderbouwing voor het wel of niet starten van een Eetpunt op de boerderij.

» Lees meer15 mei 2013 - Teaser en workshop : smaaksturing en smaakarchitectuur bij ouderen


15 mei 2013 - Teaser en workshop : smaaksturing en smaakarchitectuur bij ouderen

Nederlandse chefs werken samen met hun Vlaamse collega’s aan de uitrol van een nieuwe benadering van voeding in de zorg. Niet de optelsom van nutriënten staat hierbij centraal, wel de harmonie van lekker, gezond en veilig eten gebaseerd op de individuele wensen en behoeften van de oudere. Tijdens een korte namiddag van 2 uur worden enkele gastrologische begrippen verduidelijkt en worden nuttige tips gegeven.

» Lees meer24 april 2013 de Urgenda Tour bezoekt BrabantZorglocatie de Watersteeg te Veghel


24 april 2013 de Urgenda Tour bezoekt BrabantZorglocatie de Watersteeg te Veghel

Centraal staat bij het bezoek aan Brabantzorglocatie de Watersteeg: gezondheid, duurzaamheid en regionale samenwerking in de zorg. Onder andere wordt er een toelichting gegeven van het programma Beter Eten, Beter Leven wat is opgezet door Provincie Brabant, ZLTO, Proviniciale Raad en Stichting Diverzio. Tijdens het bezoek zal men ingaan vanuit Brabant Zorg hoe gezondheid en streekproducten samen kunnen gaan in de ouderenzorg. Er wordt tevens een lunch geserveerd.

» Lees meerVrijdagavond 19 april 2013 Jelle Ferwerda in TV programma “Melk en Honing”


Vrijdagavond 19 april 2013 Jelle Ferwerda in TV programma “Melk en Honing”

Een nieuwe reeks afleveringen is gestart van ‘Melk en Honing’: het televisieprogramma over duurzaam leven en genieten. Presentatoren Anne-Mar Zwart en Herman Wegter trekken over land en zee en ontdekken de mooiste en puurste dingen, zoals duurzame boerenkunst en bijzondere streekgerechten. Ze ontmoeten prachtige mensen die leven met aandacht voor natuur en milieu, maar ook vol plezier en zuiver genieten. Vrijdagavond 19 april 2013 om 19:25 uur op Nederland 2 staat de aflevering Melk en Honing in het teken van een dagje uit het leven Jelle Ferwerda Top chef en hoofd voeding Sint Maartenskliniek.

» Lees meer25 april 2013 - Teaser & workshop: "Smaak en Selectieve Smaaksturing"


25 april 2013  - Teaser & workshop: "Smaak en Selectieve Smaaksturing"

Koks kunnen een verschil maken in de strijd tegen ondervoeding en in het streven naar verbetering van de levenskwaliteit van senioren, zowel preventief als curatief. In deze teaser (opleidingsmoment van 3u) worden de essenties van smaak, smaaksturing en selectieve smaaksturing besproken alsook het stapsgewijs traject om voeding in de zorg naar een hoger niveau te tillen. De theoretische inzichten worden praktisch toegelicht in een aansluitende workshop. Locatie: RVT De Zwaluw - Vollezele te België

» Lees meerHolland Food Service wint MVO Award 2013 Gelderland


Holland Food Service wint MVO Award 2013 Gelderland

Op maandag 8 april 2013 is in het LUX theater in Nijmegen de MVO-Award uitgereikt aan Jeroen Kamerbeek, adjunct-directeur van Holland Foods Service uit Wijchen. Deze award is bedoeld als motivator voor ondernemers die het begrip Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen op geheel eigen wijze in hun bedrijfsvoering hebben verankerd. Ook dit jaar hadden tientallen bedrijven uit de regio zich ingeschreven om kans te maken op de MVO Award 2013. De MVO Award is in het leven geroepen om het bedrijfsleven te inspireren en te motiveren. De jury had de verantwoordelijke taak om drie bedrijven te nomineren en de uiteindelijk winnaar te kiezen. De jury heeft Holland Food Service als winnaar gekozen omdat alle facetten van het maatschappelijk verantwoord ondernemen aanwezig zijn, van sociaal tot en met energiebesparing. Het MVO zit niet alleen in de genen van het bedrijf maar ook in de bedrijfsvoering. De jury vond een integrale aanpak bij het oplossen van problemen belangrijk.

» Lees meer23 april 2013 - Conferentie Your Choice 2013 te Brussel


23 april 2013 -  Conferentie Your Choice 2013 te Brussel

Op 23 april zullen enkele honderden professionelen elkaar ontmoeten in Tour & Taxis te Brussel voor de 4de editie van de vakbeurs Your Choice. De beurs is enerzijds gericht op leveranciers van biologische, lokale en fairtradeproducten en anderzijds op grootverbruikers uit de grootkeukensector en Horeca. Dit evenement is een ideale gelegenheid om de Belgische smaak van duurzaam te proeven, ervaringen uit te wisselen en meer te weten te komen in een boeiende en gastronomische sfeer. Op het programma mag u een unieke mix verwachten van conferentie, thematische workshops en lezingen, culinaire demo, stands en degustaties. Diverzio verzorgt een duo-lezing van Jelle Ferwerda en Koen Nouws Keij op het evenement.

» Lees meer"De nieuwe benadering van voeding in de ouderenzorg"


"De nieuwe benadering van voeding in de ouderenzorg"

Het aanbieden van lekkere maaltijden die gezond en veilig zijn blijkt een positief effect te hebben op het gewicht van ouderen met een verhoogd risico op ondervoeding. Een nieuwe manier van samenwerken in een gastroteam tussen de keuken, de verplegenden en verzorgenden draagt bij tot dit succes. Daarbij stijgt de levenskwaliteit van de ouderen, maar ook de tevredenheid en de positieve attitude bij de medewerkers. Tot die conclusie kwam het onderzoeksteam van de Universiteit Gent, afdeling Verplegingswetenschap.

» Lees meerDonderdag 21 maart 2013 - Culinair Symposium Passie voor eten!


Donderdag 21 maart 2013 - Culinair Symposium Passie voor eten!

Op 21 maart j.l. vond in de Kruisherenkapel in Uden het Culinair Symposium plaats, genaamd Passie voor eten!, georganiseerd voor en door BrabantZorg. Na een meesterlijke opening door tv-kok Pierre Wind konden de aanwezigen kennismaken met de vele innovatieve technieken en producten van diverse leveranciers die in de kapel aanwezig waren. Het team van Diverzio heeft samen met Streekselecties hieraan haar bijdrage geleverd.

» Lees meerIkazia ziekenhuis beste zorgmenu 2013


Ikazia ziekenhuis beste zorgmenu 2013

Het team van het Ikazia Ziekenhuis heeft de kookwedstrijd ‘Het beste Menu van de Zorg’ 2013 gewonnen. Onaangeroerde of half opgegeten maaltijden. Veel patiënten laten hun eten in het ziekenhuis staan omdat ze het niet echt lekker vinden. Het Ikazia Ziekenhuis in Rotterdam is het anders gaan aanpakken en serveert iedere dag een vers, lekker en gezond menu. De koks van Ikazia hebben nu de prijs gewonnen voor het beste menu in de zorg. "Eten is voor ons niet alleen een feest, het is ook medicijn", zegt chefkok Eric-Jan Wissink over de prijs voor het beste ziekenhuisvoedsel van Nederland.

» Lees meer13 t/m 15 maart 2013 - de vakbeurs Zorgtotaal in Jaarbeurs te Utrecht


13 t/m 15 maart 2013 - de vakbeurs Zorgtotaal in Jaarbeurs te Utrecht

Van 13 t/m 15 maart vindt in Jaarbeurs Utrecht de vakbeurs Zorgtotaal plaats, hét platform voor professionals werkzaam in de zorg. Hier vindt u een compleet aanbod van de nieuwste producten, technieken en diensten voor de intramurale- en de thuiszorg. Kortom: innovaties, kennisdeling en netwerken.

» Lees meer4 t/m 12 maart 2013 - masterclasses en workshops Stadslandbouw.


4 t/m 12 maart 2013 - masterclasses  en workshops Stadslandbouw.

4 maart is het zover. Het innovatielab 020-Stadslandbouw 2013 trapt af met een intensieve week voor de geselecteerde deelnemers. Een week lang masterclasses en workshops. Wethouder Kees Diepeveen van Amsterdam-Noord doet de aftrap. De deelnemers komen vanuit verschillende studierichtingen: van architect tot planoloog tot duurzame gebiedsontwikkelaar, van econometrie tot kunstgeschiedenis tot stedelijk milieu beheer. De masterclasses hebben tot doel om het kennisniveau van alle deelnemers op hetzelfde niveau te brengen. Diverzio ondersteunt dit initiatief door een masterclass te geven op 5 maart.

» Lees meerDonderdag 7 februari 2013 Zorgnetwerk event ‘Een duurzame zorgketen’


Donderdag 7 februari 2013 Zorgnetwerk event ‘Een duurzame zorgketen’

Op donderdag 7 februari jl werd er door het Zorgnetwerk een duurzame bijeenkomst georganiseerd voor haar leden op de modelboerderij Landleven van FrieslandCampina in Waarder. Jelle Ferwerda is ingegaan op duurzaam, gezond eten & drinken in de zorg en vertelde over zijn succesvolle aanpak.

» Lees meerReportage Radio NOS op 3, SBS6 Hart van Nederland, TV Gelderland en Dagblad Trouw


Reportage Radio NOS op 3, SBS6 Hart van Nederland, TV Gelderland en Dagblad Trouw

Op donderdag 27 december jl. zijn er door Dagblad Trouw, Radio NOS op 3, SBS 6 en omroep Gelderland reportages gemaakt. De Sint Maartenskliniek en stichting Diverzio staan volop in de belangstelling. Uitzending gemist ? hierbij de links.

» Lees meerWij wensen u fijne feestdagen en een gezond, duurzaam en gelukkig 2013


Wij wensen u fijne feestdagen en een gezond, duurzaam en gelukkig 2013

Met enige trots en veel voldoening kijken we terug op onze activiteiten van 2012. We zijn stichting Diverzio gestart vanuit het idee, dat er veel verbeterd kan worden aan het eten en drinken in de zorg. Lekkerder, gezonder eten en drinken. Meer plezier rond de maaltijd voor ouderen en patiënten. Betaalbare, gezonde, smaakvolle maaltijden en nieuwe regionale samenwerking tussen landbouw en zorg. Maar zou ons gedachtengoed, ideëen en praktijkaanpak ook worden herkend en overgenomen? Hoe snel zouden resultaten zichtbaar worden? Samenwerking bleek het toverwoord. Als we mensen bereiken en samen een doel hebben, kan er veel in korte tijd gebeuren. Met gezamenlijke energie en toewijding hebben we met onze partners het nodige in gang gezet en bereikt in 2012. Wij kijken uit naar de voorzetting van de samenwerking in het nieuwe jaar.

» Lees meerConferentie Agribusiness, voeding en gezondheid in AZ stadion een groot succes !


Conferentie Agribusiness, voeding en gezondheid in AZ stadion een groot succes !

Meer dan 290 bezoekers lieten zich inspireren door diverse sprekers tijdens de conferentie. Vanuit verschillende invalshoeken werd het thema Agribusiness, voeding en gezondheid belicht. Het was een zeer boeiende middag waar Diverzio heel graag aan heeft meegewerkt. Felicitaties voor het team van de Argiboard voor de zeer goede organisatie.

» Lees meerHet boek 'VoetprintCooking' - Weet hoe groen je eet - auteur: Dorien Soons


Het boek 'VoetprintCooking' - Weet hoe groen je eet - auteur: Dorien Soons

‘Het idee voor dit boek is geboren toen ik op het journaal een item hoorde over het eten van vlees: “Wanneer alle Nederlanders één dag per week minder vlees zouden eten dan ze nu doen, zouden daarmee alle klimaatdoelstellingen van het kabinet voor huishoudens in één klap gerealiseerd worden.” Vervolgens werd erbij verteld dat het eten van kaas ook niet goed is voor het milieu. Maar wat dan wel, vroeg ik me toen af. En wat zullen al die andere Nederlanders nu denken? Dat het toch allemaal geen zin heeft? Dat ben ik toen eens haarfijn uit gaan zoeken.’ De principes van VoetprintCooking® beknopt uiteengezet. Gemakkelijke en toegankelijke gerechten voor een energiezuiniger maaltijd. Met tips om smakelijk en milieuvriendelijk te koken. Geniet van ruim 100 lekkere en bewuste recepten.

» Lees meer30 november 2012 - Agriboard conferentie in het teken van agribusiness, voeding en gezondheid.


30 november 2012 - Agriboard conferentie in het teken van agribusiness, voeding en gezondheid.

Op vrijdag 30 november a.s. wordt de jaarlijkse conferentie van de Agriboard gehouden in het AFAS stadion te Alkmaar. De conferentie zal in het teken staan van de relatie tussen agribusiness, voeding en gezondheid.

» Lees meer20 november 2012 - reportage - BNR nieuwsradio - De economische impuls van regionaal voedsel


20 november 2012 - reportage - BNR nieuwsradio - De economische impuls van regionaal voedsel

Reportage 20 november 2012 - BNR nieuwsradio. De economische impuls die een regio krijgt als boeren en zorginstellingen intensiever samenwerken, wordt zwaar onderschat. Bezoek aan Sint Maartenskliniek en interview met Jelle Ferwerda en Koen Nouws Keij van stichting Diverzio.

» Lees meer24 oktober 2012 - Beter Eten Beter Leven conferentie


24 oktober 2012 - Beter Eten Beter Leven conferentie

Duurzame landbouw, duurzame zorg en gezonde voeding staan hoog op de maatschappelijke agenda. Aan deze uitdagingen wordt gewerkt en daarbij zijn diverse successen geboekt, ook in Noord-Brabant. Maar er zijn nog grote veranderingen nodig. Het is goed dat de landbouwsector en de zorgsector samen optrekken om via Beter Eten te werken aan een Beter Leven. De provincie Noord-Brabant, ZLTO, het ministerie EL&I, stichting Diverzio en de Provinciale Raad Gezondheid organiseren op 24 oktober 2012 in het Provinciehuis de conferentie Beter Eten, Beter Leven om het gebruik van regionale producten voor de maaltijden binnen zorginstellingen een verdere stimulans te geven.

» Lees meer10 oktober 2012 - Congres Gezonde Zorg


10 oktober 2012 - Congres Gezonde Zorg

Op 10 oktober 2012 organiseert MVO Netwerk Zorg in samenwerking met Initiatiefgroep Duurzame Gezondheidszorg en ZonMw het Congres Gezonde Zorg in de Van Nelle fabriek in Rotterdam. Voor u? Het congres is bedoeld voor medewerkers uit de zorg en stakeholders (publiek en privaat) binnen de zorg: toeleveranciers, beleidsmakers (landelijk, lokaal), beslissers (directies, besturen), wetenschappers, mensen uit de praktijk (hulpverleners) en leden van patiëntenverenigingen.

» Lees meer29 september t/m 7 oktober - Week van de Smaak


29 september t/m 7 oktober - Week van de Smaak

Doet u ook (weer) mee met de jaarlijkse Week van de Smaak? Alle instellingen kunnen meedoen met een leuke smaakactiviteit; een broodje van de streek of een Mooie Maaltijd voor uw patiënten, bewoners en personeel ... keuze & smaak volop.

» Lees meer6 september 2012 start - Post culinaire opleiding 'Smaak'


6 september 2012 start - Post culinaire opleiding 'Smaak'

De opleiding ‘smaak’ speelt in op de behoeften van koks die niet geïnteresseerd zijn in lange opleidingen, maar via kortere trajecten een beroepskwalificatie willen verwerven die nauw aansluit bij de praktijk. De opleiding ‘smaak’ is een onderdeel van de opleiding Chef Gastro-engineering (opleiding op HBO5-niveau). Ze verkleint de kloof tussen de koksopleiding en de hogeschool en biedt u als kok de kans hogerop te klimmen.

» Lees meerWoensdag 6 juni 2012 Kennis & Praktijk-netwerkbijeenkomst `gezond en duurzaam eten & drinken voor instellingen`


Woensdag 6 juni 2012 Kennis & Praktijk-netwerkbijeenkomst `gezond en duurzaam eten & drinken voor instellingen`

Inspirerende en informatieve workshop waarin gezond en duurzaam eten & drinken voor instellingen centraal staat. De bijeenkomst is speciaal interessant voor professionals van ziekenhuizen, oudereninstellingen, gemeente en vertegenwoordigers van agrarische samenwerkingsverbanden, producenten, cateraars en toeleveranciers.

» Lees meerDonderdag 29 maart 2012. Workshop ”De gastrologische benadering van smaak en proeven in de zorg”.


Donderdag 29 maart 2012. Workshop ”De gastrologische benadering van smaak en proeven in de zorg”.

Deze workshop wordt verzorgd door de heer Thijs Geerdinck en Jelle Ferwerda bij de Sint Maartenskliniek onder licentie van het Center for Gastrology te Leuven.

» Lees meerKijk naar de Film “Duurzaam inkopen en overheidscatering’


Kijk naar de Film “Duurzaam inkopen en overheidscatering’

“Duurzaam inkopen en overheidscatering’

» Lees meerLees de factsheet “Duurzaam inkopen en overheidscatering’


Lees de factsheet “Duurzaam inkopen en overheidscatering’

Learnings en tips uit de praktijk voor overheden.

» Lees meer8 maart 2012 - Diverzio verzorgt proeverij lunch voor MVO Nederland


8 maart 2012 - Diverzio verzorgt proeverij lunch voor MVO Nederland

Voor de MVO Nederland Meet & Greet op donderdag 8 maart jl. werd er door stichting Diverzio een proeverij lunch verzorgt van streekproducten en biologische producten.

» Lees meer8 maart 2012 - ‘Dag van de Stadslandbouw’ te Almere.


8 maart 2012 - ‘Dag van de Stadslandbouw’ te Almere.

De Dag van de Stadslandbouw is het eerste nationale platform waar in breed perspectief...

» Lees meer9 februari 2012 - Bijeenkomst en workshop te Amersfoort


9 februari 2012 - Bijeenkomst en workshop te Amersfoort

‘Duurzame cateringinkoop overheden: beleef de streek in het bedrijfsrestaurant’

» Lees meer2 februari 2012 - Werkbijeenkomst ‘Eten, voor en door de regio’


2 februari 2012 - Werkbijeenkomst ‘Eten, voor en door de regio’

Naar een regionale voedselagenda voor Gelderse Vallei en Eemland’. Georganiseerd door SVGV.

» Lees meerYoutubeTwitterLinkedin