Choose your language:
Nederlands English

Duurzaam en Gezond aan Tafel bij De Friesland: mooie woorden, prachtige resultaten


Duurzaam en Gezond aan Tafel bij De Friesland: mooie woorden, prachtige resultaten

De Antonius Zorggroep, Liante Zorggroep, De Friese Wouden, De Noorderbrug, GGZ Friesland, GGZ Noord-Holland-Noord, de Kwadrant Groep, Leppehiem, Omring, Patyna, de Pi-groep, Zorgcentrum Het Bildt, ZuidOostZorg en Vrijwaard. Dat zijn de 14 zorginstellingen uit Friesland en de kop van Noord-Holland, die de boeken ingaan als de eerste deelnemers van het programma Duurzaam en Gezond aan Tafel. En zij zullen zeker niet de laatsten zijn, zo bleek wel tijdens de geanimeerde bijeenkomst in Leeuwarden. Gastheer Bert van der Hoek, directeur strategische relaties bij De Friesland Zorgverzekeraar, opende de dag. Hij refereerde aan zijn moeder van 92. “Ik stel haar altijd twee vragen”, liet hij de volle zaal weten. “Hoe voel je je? En Hoe smaakt het eten?”  

De Friese Commissaris van de Koning John Jorritsma toonde zich vervolgens betrokken bij het onderwerp. Hij wordt wel ‘de gezondheids-commissaris’ genoemd, onder meer door zijn voorzitterschap van Healthy Aging North Netherlands. Jorritsma stelde dat gezond eten van groot belang is. “Wij onderschatten heel sterk de waarde van gezond eten”, zo betoogde hij. “Wie duurzaam bezig wil zijn, kan het best beginnen met het leegeten van zijn bord”, voegde de bevlogen spreker er nog aan toe. Hij ventileerde ook nog maar eens de ambitie om van Noord-Nederland de gezondste regio van Nederland te maken.

 

Klik hier voor een foto impressie van de dag. 

 

 

 

 

Complimenten

Provincie Friesland kreeg aansluitend ook de complimenten van Marjan Minnesma, misschien wel dé verpersoonlijking van het begrip duurzaamheid in Nederland. De directeur van Urgenda stond stil bij Circulair Fryslan en stelde dat Friesland écht een koploper is. “Een gezonde zorg en een gezonde wereld brengen heel veel dingen bij elkaar. Die bepalen ook hoe we ons met z’n allen voelen.” De toehoorders hingen aan haar lippen, óók toen ze liet zien wat één dag per week geen vlees voor forse besparingen met zich mee bracht. “Goed voorbeeld doet goed volgen”, meende Minnesma.  Ze roemde daarbij de samenwerking tussen het Westfriesgasthuis in Hoorn en Atlantis Handelshuis. “Start met de koplopers en lever maatwerk”, besloot ze haar boeiende presentatie.

 

Jelle Ferwerda en zijn Friese evenknie Thijs Geerdink namen de zaal vervolgens mee in hun presentaties over smaaksturing. Daarbij werd uiteraard naar hartenlust geproefd. De toch al zo feestelijke sfeer ging nóg verder omhoog na een telefoontje uit Utrecht. Daar bleek het door Geerdink nét gepresenteerde smaakpaspoort van de Antonius Zorggroep en Patyna op de beurs Welkom in de Zorg de Innovatietrofee te hebben gewonnen. Dat bericht werd met een luid applaus ontvangen.

 

Resultaten

Directeur Koen Nouws Keij van Diverio kon daarna met gepaste trots de resultaten van de 14 zorgorganisaties tijdens het Programma Duurzaam en Gezond aan Tafel bekend maken. En die mochten gezien worden. De prachtige resultaten op het gebied van versnelling van duurzame inkoop, verhoging van de maaltijdtevredenheid, reductie van voedselverspilling én verbetering van het financiële resultaat werden enthousiast ontvangen. Met in de zaal onder meer vertegenwoordigers van het ministerie van VWS, financiële dienstverleners, zorginstellingen en verzekeraars werd de enorme potentie van het programma – ook voor de rest van Nederland – nog maar eens ondubbelzinnig onderstreept.

 

Certificaten

Na een verrassende lunch, verzorgd door ZuidOostZorg en de Antonius Zorggroep, waren er opnieuw mooie woorden van Nynke van der Meulen, strategisch adviseur Zorg en Gezondheid bij De Friesland. Zij reikte vervolgens ook de certificaten mee uit aan de 25 deelnemers, die zich de waardering vanuit de zaal goed lieten smaken. Koen Nouws Keij verzorgde vervolgens het slotakkoord. Hij liet weten dat het in Noord-Nederland natuurlijk nu niet voorbij was, maar dat er doorgepakt gaat worden. Bovendien lijken alle seinen op groen te staan voor een landelijke uitrol van Duurzaam en Gezond aan Tafel. Getuige de bijeenkomst in Leeuwarden smaakt dat programma voor alle betrokkenen naar méér. 

 


YoutubeTwitterLinkedin