Duurzaam en gezond aan Tafel - september 2022

Samen werken aan één doel: gezond opgroeien, gebalanceerd leven en gelukkig oud worden

Diverzio, Local2Local en Voedselfamilies Krimpenerwaard starten een nieuwe ronde Duurzaam en gezond aan tafel

In september start een nieuwe ronde ‘Duurzaam en Gezond aan tafel’ van Diverzio en Local2Local. Deze keer vindt er een samenwerking plaats met De Voedselfamilies Krimpenerwaard. Dat betekent veel aandacht voor lokale inkoop, de boer in beeld en de kracht van regionale voedselsystemen.

In een serie van vijf masterclasses, over de integrale aanpak van de zorgketen, leren zorgprofessionals hoe ze verbetering van de maaltijdbeleving, smaak en kwaliteit in de praktijk moeten brengen. Ook wordt stil gestaan bij kostenbeheersing en bij reductie van voedselverspilling.

In het programma wordt de basis gelegd voor een potentiële lange termijn verbinding tussen boer en zorginstelling. Dit geeft waarde creatie door meer product beleving en geeft mogelijkheden tot patiënt participatie. De masterclasses bieden inspiratie, motivatie en verspreiding van kennis. Hierdoor krijgen de deelnemende organisaties meer inzicht in hun eigen reilen en zeilen en kan er worden gebenchmarkt.

De volgende vier pijlers komen aan bod:

  1. Duurzame en lokale inkoop (bio, streek, MSC, fair trade, Utz)
  2. Terugdringen van voedselverspilling (tot beneden landelijk gemiddelde 30/40%)
  3. Reduceren kosten eten en drinken (break even of reductie)
  4. Gezondere maaltijden (vers, smakelijk, lokaal, visueel aantrekkelijk/geurend)

Diverzio en Local2Local hebben al ruim 130 zorgorganisaties in Nederland mee genomen op pad naar beter, lekkerder en duurzamer eten voor patiënten, cliënten, bewoners én medewerkers. In 2022 start een nieuwe programma reeks over de regio’s Utrecht, Leiden Haaglanden, Zuid Holland, Gelderland en Midden Oost Nederland heen. Zorginstellingen die aangesloten zijn bij Rabobank krijgen korting op de inschrijving. Hiermee steunt Rabobank de innovatie in de zorg en de verbinding met lokale ondernemers. Aanmelden is vanaf nu mogelijk!

Het beproefde programma Duurzaam en gezond aan tafel is bedoeld voor zorgorganisaties uit zowel de cure als care. Ziekenhuizen, GGZ en ouderenzorgorganisaties: ze zijn allemaal van harte welkom, wanneer ze met het verbeteren en verduurzamen van hun eten en drinken aan de slag willen gaan of wanneer ze een verbreding van hun aanpak gaan realiseren.

Deelname aan Duurzaam en gezond aan tafel is niet alleen interessant voor hoofden voeding of chefkoks van zorgorganisaties. Ook inkopers, facilitair verantwoordelijken en bestuurders vinden in het programma veel inspiratie en motivatie.

Aanmelden voor deelname aan het programma is vanaf nu mogelijk en kan, met dank aan programmapartner Rabobank, voor een aantrekkelijk tarief!

 

Programma van 5 masterclasses met volgende thema’s/aanpak:

1. Masterclass 1 : ’Opstart programma Duurzaam en gezond aan tafel’   Groep sessies: ambities en doelen

  • Inspiratiesessie met dietist of voedingskundige en/of influencer kok(kin)
  • Van voedingsvisie naar uitvoering - tips en succesfactoren
  • Aan de slag in de praktijk (incl invullen van werkopdrachten 1 en 2)
  • Uitleg DGAT programma en online tools (uitleg site, dashboard en evt portaal)

2. Masterclass 2: ‘Samen werken aan Beter eten in de zorg’  Groepssessie : samen aan de slag met uw verbeterplan

  • Presentatie deelnemers werkopdrachten (ambities, doelen en praktijkonderzoek)
  • Lezing: partner duurzame inkoop - Maatschappelijk verantwoord inkopen in de zorg

3. Masterclass 3: ‘Voeding als beste medicijn’

  • Presentatie deelnemers werkopdrachten (doelen en praktijkonderzoek)
  • Van voedingsvisie, verbeterplan naar implementatie en borging (Diverzio)
  • Smaakworkshop met Peter Klosse samen met een chefkok die ter plekke kookt en laat proeven: 'Smaak en gezondheid afgestemd op uw doelgroep’

4. Masterclass 4: ‘Duurzaam en Gezond Eten in de Praktijk’  Inspiratie sessie over Gezonde Korte Ketens met Local2Local

  • Presentatie deelnemers werkopdrachten (implementatie traject en effectmeting)
  • Aandacht voor een lokale agri-foodondernemer of duurzame cateraar (Mark Frederiks, managing Director, Local2Local)
  • Plenair gesprek oud deelnemers Duurzaam gezond aan Tafel
  • Tip en succesfactoren in de praktijk (Diverzio)

5. Masterclass 5: ‘Samen succes delen’

  • Programma met bestuurders vanuit de zorg, overheid, banken, verzekeraars en agrifood.
  • Presentatie gedragsdeskundigen met tips voor bredere implementatie van duurzame voeding
  • Deelnemers presenteren successen en resultaten
  • Uitreiking certificaten
  • Smaakvol, gezond en duurzaam netwerk event

Geplande data masterclasses:

Kick off: september 2022 – locatie centraal in Nederland Masterclass 1 t/m 5: oktober 2022 t/m april 2023.