Project Duurzaam Gezond sluit af met Seminar ‘Slimmer eten en drinken in de zorg’

DGAT
Praktijkcase
26 januari 2015

Smaakvolle maaltijden

Aanleiding voor ‘Duurzaam Gezond’ was het besef dat patiënten en cliënten in zorginstellingen gebaat zijn bij het nuttigen van verse, duurzame en smaakvolle maaltijden in een prettige ambiance. Zorginstellingen die daarbij ook nog eens regionale producten voorschotelen, versterken hun band met de lokale samenleving en dragen bij aan een schoner milieu. Deelnemende zorginstellingen gooiden minder voedsel weg, kochten minder voedsel in en waren minder geld kwijt aan afvalverwerking. Dit leidde al met al tot aanzienlijke kostenbesparingen.

Succesvolle aanpak

Bijzonder aan ‘Duurzaam Gezond’ is de integrale kijk op de relatie tussen duurzaamheid en kosten. Zo zijn bijvoorbeeld aspecten als het inkoopproces, de manier van maaltijdbereiding en de communicatie tussen zorg- en keukenmedewerkers meegenomen. Tijdens het seminar op 28 januari gaan verschillende praktijkmensen in op de belangrijkste onderzoeksresultaten. Vertegenwoordigers van deelnemende zorginstellingen vertellen over de succesvolle aanpak van voedselverspilling in hun organisatie. Verder krijgen deelnemers tips & tricks aangereikt om zelf met een ‘voedselplan’ aan de slag te gaan. Bijzondere aandacht is er voor het thema ‘de psychologie van het kiezen’.

Grensoverschrijdende samenwerking

Duurzaam Gezond – een Duits-Nederlands Interreg IV A project – is een grensoverschrijdende samenwerking tussen Stichting Landwaard, Stichting Diverzio en ISUN Fachhochschule Münster. De door Diverzio ontwikkelde integrale methode voor verbetering van zorgmaaltijden werd doorontwikkeld en met de Fachhochschule onderzocht en getest bij de Nederlandse en Duitse instellingen. Daarbij maakten ze gebruik van de jarenlange ervaring van de Sint Maartenskliniek in zorgmaaltijden van duurzame en verse producten uit de streek. Ook afvalverwerker ARN BV uit Nijmegen droeg bij met kennis van verspilling.

Het project is medegefinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). Alle projectdeelnemers brachten samen met de provincie Gelderland en het Ministerium fur Klimaschutz, Umwelt, Landschaft, Natur- und Verbraucherschutz van de Duitse deelstaat Nordrhein-Westfalen de benodigde financiële middelen, kennis en ervaring bij elkaar. Het project wordt begeleid door het programmamanagement van de Euregio Rijn-Waal.

 

Meer informatie? Neem contact op met Koen Nouws Keij (directeur); koen@diverzio.nl  – tel. 06-202 484 99 of met Maartje Vervuurt (projectmanager) maartje@diverzio.nl – tel. 06-401 401 41

 

 

 

 

 

 

 

Ook interessant

Voor patiënten, kwetsbare ouderen, professionals en bezoekers in zorg, verpleging, welzijn, overheid en onderwijs. Voor patiënten, kwetsbare ouderen, professionals en bezoekers in zorg, verpleging, welzijn, overheid en onderwijs. Voor patiënten, kwetsbare ouderen, professionals en bezoekers in zorg, verpleging, welzijn, overheid en onderwijs.
deelnemers in beeld 22 juni 2022
DGAT
23 juni 2022
In het hoofdkantoor van de Rabobank in Utrecht werd een hoog niveau bereikt.