24 maart 2016 – Diverzio ondersteunt ZorgSaam bij optimaliseren voedingsvisie

DGAT
Diverzio Netwerk
24 maart 2016

Op diverse plaatsen in het land maken zorgorganisaties werk van duurzaam en gezond eten en drinken. Zorgkoepel ZorgSaam in Zeeuws-Vlaanderen is zo’n organisatie. Daar heeft hoofd voeding Jos Ollebek de afgelopen twee jaar door zijn bevlogenheid flinke stappen kunnen zetten. Door nu  de samenwerking met stichting Diverzio te zoeken wil ZorgSaam de visie en samenwerking in Zeeuws-Vlaanderen verder uit gaan bouwen. ‘Alles wat er hier nu staat, moet door Diverzio worden geborgd in de Zeeuwse klei’, stelt Jos Ollebek enthousiast. ‘En dat is nog maar het begin. We kunnen met elkaar nog veel dieper.’

ZorgSaam geldt als één van de voorlopers op het gebied van duurzaam en gezond eten en drinken in de zorg. Dat is vooral de verdienste van Jos Ollebek. Hij maakte zich binnen zijn organisatie hard voor een aantal aanpassingen op voedingsgebied. Daarvoor nam hij onder andere een kijkje in de keuken van de Sint Maartenskliniek (te Beek Ubbergen bij Nijmegen), bij vakbroeder en Diverzio-voorzitter Jelle Ferwerda. Jos Ollebek creëerde met zijn collega Marc van Damme Hoofd Facilitaire dienst eerst draagvlak in de regio en kreeg vervolgens zijn Raad van Bestuur mee in zijn visie op duurzaam en gezond eten en drinken. Zo werd van drie keukens teruggegaan naar één productiekeuken, werd van een leegstaande keuken een Horeca Trainings Centrum gemaakt en werden voor de verwerking van de producten van eigen bodem deels mensen met een arbeidsbeperking ingezet. ‘We zijn begonnen als try-out maar zijn nu een best practice geworden’, stelt Ollebek gepast trots.

Bespaard

De aanpassing van de voedingsvisie heeft ZorgSaam geen windeieren gelegd. Marc van Damme heeft becijferd dat er al ruime besparingen zijn gerealiseerd op inkoopgebied, vergeleken met 2014. In de stap naar een integrale benadering van duurzaam en gezond eten en drinken werd er in Zeeuws-Vlaanderen ook al werk gemaakt van het verhogen van de maaltijdtevredenheid (door audits met cliënten) en van het reduceren van de voedselverspilling. Zo werd een composteermachine aangeschaft, om de hoeveelheid waste verder te beperken. ‘Alles wat in Zeeuws-Vlaanderen ontwikkeld moest worden staat nu en heeft zichzelf bewezen’, kan Jos Ollebek concluderen.

Diverzio Dashboard

Om voor continuïteit en verdere uitbouw te zorgen, klopten Marc van Damme en Jos Ollebek aan bij stichting Diverzio. Hij kreeg onder meer de beschikking over het beproefde Diverzio Dashboard. Daarmee wordt een optimaal inzicht in de eigen maaltijdvoorziening verkregen en wordt het mogelijk om op integrale kostprijs te sturen. Diverzio voorziet ZorgSaam daarnaast van maatwerk ondersteuning. Directeur Koen Nouws Keij van Diverzio is blij met de samenwerking in Zeeuws-Vlaanderen. ‘Dit is een heel goed voorbeeld, voor Zeeuws-Vlaanderen, voor heel Zeeland en daarbuiten. Er is volop beweging en wij zijn trots dat we daar ons steentje aan bij mogen dragen.’

V.l.n.r. Koen Nouws Keij (directeur Diverzio), Jelle Ferwerda (voorzitter Diverzio),  Marc van Damme (Hoofd Facilitaire dienst Ouderenzorg thuiszorg ZorgSaam Zeeuws-Vlaanderen) en Jos Ollebek (hoofd voeding ZorgSaam Zeeuws-Vlaanderen). 

Ook interessant

Voor patiënten, kwetsbare ouderen, professionals en bezoekers in zorg, verpleging, welzijn, overheid en onderwijs. Voor patiënten, kwetsbare ouderen, professionals en bezoekers in zorg, verpleging, welzijn, overheid en onderwijs. Voor patiënten, kwetsbare ouderen, professionals en bezoekers in zorg, verpleging, welzijn, overheid en onderwijs.