Bijna 100 matches tussen boeren, telers en zorgorganisaties in Gelderland

DGAT
Diverzio Netwerk
GKK
20 april 2018

Samenwerken aan een duurzame, gezonde en vitale regio

Gepassioneerde telers, boeren en kwekers die graag hun streekproducten via korte ketens naar zorgorganisaties willen brengen hebben zich tijdens de bijeenkomst ‘Duurzaam, gezond en regionaal’ op bijzondere wijze gepresenteerd. Met hun producten kunnen zorgorganisaties in Gelderland hun bewoners/patiënten/medewerkers een gezondere, lekkere en kostenefficiënte verse maaltijd bieden. Op 18 april organiseerden Diverzio, Rabobank, RVN@ en The Economic Board een streekmarkt, waarin de boeren zich presenteerden aan zorgorganisaties uit de regio. Een panel van zorgorganisaties reikte de Gezonde Korte Keten Award uit aan Theo Wolters van De Stokhorst fruitkwekerij uit Groessen. De aanmoedigingsprijs ging naar Rob Janssen en Tonny van Eldijk, initiatiefnemers van Vanlokaalvoorlokaal. Tijdens de bijeenkomst is de regionale Almanak Gezonde Korte Ketens Midden-Oost Nederland gelanceerd.

Programma Gezonde Korte Ketens

Het moest een feestje worden. En dat werd het ook! De vierde en laatste masterclass van het programma Gezonde Korte Ketens, woensdagmiddag 18 april gehouden bij de Rabobank in Elst, werd voor alle betrokkenen een doorslaand succes. Niet minder dan 23 dappere agri-food ondernemers uit de regio Gelderland pitchten er hun gezonde verse producten voor een panel van 15 zorginstellingen en bedrijven. Daarbij werden maar liefst 93 (!) matches gemaakt, een prachtige impuls voor de Gezonde Korte Ketens in de regio. Een regio, die zich volgens burgemeester Toon van Asseldonk van de gemeente Overbetuwe best zou mogen profileren met als slogan ‘De gezonde mens’: “Want wij hebben hier álles in huis om ervoor te zorgen dat mensen straks vijf  jaar langer kunnen leven.”

 

De Rabobank in Elst was woensdagmiddag bijna niet meer als bank te herkennen. Overal stonden standjes van regionale agri-food ondernemers en organisaties, die vol trots hun producten presenteerden in een streekmarkt. Daarnaast werd er een gezonde lunch met sapjes en regionale producten geserveerd door de medewerkers van Droom catering. Het was een passend decor voor de slotbijeenkomst van het programma, waarin Diverzio met vier regionale Rabobanken (Arnhem en omstreken, Rijk van Nijmegen, Maas en Waal en Oost-Betuwe) samenwerkte aan het verbinden van telers, kwekers en zorginstellingen. Een initiatief dat perfect past in de ‘Banking for Food-filosofie van de bank, zoals directeur Bedrijven Arjan Kruisselbrink in zijn welkomstwoord duidelijk maakte. Aansluitend ging directeur Koen Nouws Keij van Diverzio nader in op het programma. Hij roemde de enorme diversiteit die Gelderland op agri-food gebied te bieden heeft.

‘Boost geven’ aan de regio

Kristie Lamers, programmadirecteur bij RVN@, mocht met haar LAB-team een steentje bijdragen aan het programma. “Wij stimuleren graag innovatie en groei in de regio”, zo liet zij weten. “Daarmee willen we deze prachtige regio, tussen Randstad en Rührgebied, nog meer een boost geven.” RVN@ presenteerde een bijzondere spellendoos, bedoeld voor de basisscholen, waarmee kinderen spelenderwijs kunnen leren wat ze eten en waar dat voedsel vandaan komt. Het prototype daarvan werd aangeboden aan Koen Nouws Keij.

Burgemeester Toon van Asseldonk van Overbetuwe, tevens lid van The Economic Board, stak zijn trots niet onder stoelen of banken. “De termen duurzaam, gezond en regionaal spreken mij vanuit beide achtergronden aan”,  vertelde hij.  Van Asseldonk refereerde aan het lied ‘Eens zal de Betuwe in bloei weer staan’ en vond dat de regio de bescheidenheid van zich af mocht werpen: “Het wordt tijd dat we ons gaan profileren als misschien wel de interessantste regio van Nederland”, zo besloot hij.

Pitches

Hoogtepunt van de middag vormden de pitches van 23 regionale agri-food ondernemers, waaronder twee collectieven. Zij namen, veelal onwennig, de microfoon ter hand om in maximaal 3 minuten hun gezonde, verse en duurzame producten te presenteren voor het panel. Dat panel bestond uit vertegenwoordigers van 15 organisaties, variërend van zorginstellingen als Attent Zorg, Radboudumc, CWZ, Zinzia, Zorggroep Apeldoorn en Vincent van Gogh tot partijen als Foodforcare, Pura Catering, Vermaat Groep en de Voedselbank Nijmegen. De panelleden kregen een breed palet aan producten voorgeschoteld: van pruimensap tot champignons met extra Vitamine D, van boerendip tot bitterballen, van plantaardige drank tot peren en van kersensap (waarvan twee glaasjes goed blijken te zijn voor de nachtrust) tot scharrelvlees en kees, het gezonde alternatief voor kaas.

Voor complete foto registratie van alle pitches : https://flic.kr/s/aHsmgorcNt

Awards

Door het opsteken van bakspatels konden de panelleden aangeven met welke partijen zij graag willen samenwerken en verder zouden willen praten. Dat leidde tot het prachtige totaal van 93 matches, een bevestiging van de kracht van het programma én de brede wil om samen te werken. Aan het eind van de middag reikte panelvoorzitter Jaap Buis (Radboudumc) twee Gezonde Korte Ketens awards uit. Die voor de meest innovatieve pitch was voor Theo Wolters van De Stokhorst fruitkwekerij uit Groessen. Hij maakte zich samen met De Blauwe Tomaat hard voor de terugkeer van de SRV-wagen in de buurt, maar dan wél een die mensen met een krap budget voorziet van gezond vers lokaal voedsel, dat normaal gesproken weggegooid zou worden. De tweede Gezonde Korte Ketens award – de aanmoedigingsprijs – ging naar Rob Janssen en Tonny van Eldijk, initiatiefnemers van Vanlokaalvoorlokaal, een breed samenwerkingsverband, dat in de loop van het programma is ontstaan. Voor alle deelnemers aan het programma waren er fraaie certificaten. Daarnaast werd een almanak met daarin alle agri-food ondernemers uitgereikt. Die almanak was er voor alle genodigden, panelleden en ondernemers. Aan het eind van een inspirerende dag ging niemand met lege handen naar huis. Awardwinnaar Theo Wolters had – met vooruitziende blik? – voor elke bezoeker een overheerlijk bakje verse Hollandse aardbeien, een afsluiting in stijl.

De bijeenkomst werd mede mogelijk gemaakt door stichting Diverzio, de Rabobanken Arnhem en Omstreken, Maas en Waal, Oost Betuwe en Rijk van Nijmegen, RVN@ en The Economic Board.

Ook interessant

Voor patiënten, kwetsbare ouderen, professionals en bezoekers in zorg, verpleging, welzijn, overheid en onderwijs. Voor patiënten, kwetsbare ouderen, professionals en bezoekers in zorg, verpleging, welzijn, overheid en onderwijs. Voor patiënten, kwetsbare ouderen, professionals en bezoekers in zorg, verpleging, welzijn, overheid en onderwijs.