Duurzaam en gezond aan tafel

Over smaak valt wel te twisten

Duurzaam en gezond aan tafel

Het programma Duurzaam en gezond aan tafel is al sinds jaar en dag het speerpunt van de Diverzio-activiteiten. Verspreid over het heel het land hebben de afgelopen tien jaar al meer dan 120 zorgorganisaties aan dit programma deelgenomen. Daarmee is een beweging in gang gezet naar beter, gezonder en duurzamer eten en drinken, die niet meer te stoppen is.

LEES HIER HET VERSLAG VAN DE AFSLUITENDE BIJEENKOMST VAN 22 JUNI JL 

Het programma Duurzaam en gezond aan tafel is gebaseerd op een integrale aanpak op basis van vier pijlers te weten: gezonde, verse maaltijden, duurzame en lokale inkoop, gastvrijheid en maaltijdtevredenheid en terugdringen van voedselverspilling. Centraal staat optimaliseren van voedingsconcepten en daarmee waarde-creatie voor cliënten, patiënten, bewoners, medewerkers en gasten. Wanneer dit succesvol wordt gerealiseerd is het volgende streven – een hogere maaltijdtevredenheid  - vaak snel bereikt.

Het tegengaan en terugdringen van voedselverspilling leidt niet alleen tot minder afval en een lagere CO2 footprint, het zorgt ook voor een besparing in kosten, die weer teruggebracht kunnen worden in het voedingsconcept. Hoe mooi zou het zijn als op deze wijze de maaltijdkwaliteit verhoogd kan worden? Duurzaam en gezond aan tafel van Diverzio laat zien dat dat kan!

In een serie masterclasses komen deelnemers van uiteenlopende zorgorganisaties uit zowel cure als care samen. Ze leren van elkaars ervaringen en kunnen letterlijk en figuurlijk een kijkje bij elkaar in de keuken nemen. Met deskundige sprekers vanuit allerlei achtergronden, best practices uit eerdere programma’s, een bezoek aan de boer en een gedegen naslagwerk boordevol informatie smaakt dit programma naar méér. Niet voor niets is er dan ook een vervolgprogramma ontwikkeld, waarmee de eerste regio’s nu kennis gaan maken. Iedere deelnemer mag gratis gebruik maken van de Food & Waste tool, die monitoring van resultaten en het maken van tussenrapportages faciliteert.

BEKIJK DE AFTERMOVIE VAN DE AFSLUITENDE BIJEENKOMST VAN 22 JUNI JL

Het programma

Het programma Duurzaam en Gezond aan Tafel bevat een feestelijke kick-off en vijf masterclasses over de integrale aanpak van eten en drinken van bron tot bord. Deelnemers leren over verbetering van de maaltijdbeleving, smaak, kwaliteit, duurzaamheid, kostenbeheersing en reductie van voedselverspilling. In de masterclasses staat inspiratie, motivatie en het delen van kennis en ervaringen centraal. Er wordt gewerkt aan praktische doelen en oplossingen voor knelpunten. Iedere deelnemer werkt op zijn of haar eigen niveau en haalt er naar behoefte uit wat nodig is.

De masterclasses bestaan uit vijf dagdelen, in een periode van maximaal een jaar. De tijd tussen de bijeenkomsten gebruiken we om te monitoren, een verbeterplan op te stellen, te experimenteren met veranderingen, resultaten te boeken en de stap naar borging en implementatie te bespreken. Ook wordt er gebenchmarkt binnen de groep en ten opzichte van het landelijke gemiddelde.

Eerdere ervaringen van zo'n 120 organisaties laten zien dat de integrale aanpak van Diverzio werkt in cure én care, voor kleinschalige én grote organisaties:

 • Patiënten en cliënten geven het eten een hogere waardering
 • Voedselverspilling daalt drastisch: van 30 tot 40% (landelijk gemiddelde) naar zelfs onder de 10%
 • Er wordt duurzamer ingekocht (tussen de 20 en 40%)
 • Twee-derde van de deelnemers weet de begroting naar positief te brengen.
 • En er wordt structureel zeker € 50.000,- per organisatie aan kosten bespaard

Wat biedt het programma voor uw organisatie?

 • Verbetering van kwaliteit, kostenbesparing, verduurzaming en vermindering van verspilling.
 • Inspiratie, kennis en ervaring op het gebied van duurzaam eten en drinken
 • Inzicht door praktijkgerichte onderzoeken en metingen
 • Concreet individueel verbeterplan en uitwerking in structurele maatregelen
 • Coaching en begeleiding op maat door ervaren professionals
 • Inspirerende masterclasses, cursusmap en werkopdrachten, gratis gebruik van de food & waste tool, toegang tot online dashboard rapportage en begeleiding
 • Een regionale hub voor professionals met ambities in verbetering en verduurzaming van de zorg
 • Vertaling van uw MVO-strategie naar een concrete casus met meetbaar resultaat

Download de leaflet van het programma Duurzaam Gezond Aan Tafel

"Meer klantwaarde leveren en tegelijkertijd kosten besparen"

Michel van Schaik - Directeur Gezondheidszorg Rabobank Nederland