‘Van Lokaal voor Lokaal’ lanceert nieuw platform voor gezonde korte voedselketen in regio Nijmegen

Diverzio Netwerk
GKK
5 april 2019
lokaal voor lokaal

Initiatiefnemers Van Lokaal Voor Lokaal, van links naar rechts Tonny van Eldijk, Cindy Vermeulen, Bas Gerrits en Rob Janssen. Ze staan in de komkommerkas van Jevoro in Rijkevoort.

Foto © Eveline Van Elk

Biologische waterkers van Cindy Vermeulen uit Ubbergen. Gisteren geoogst bij haar bedrijf De Klispoel, vandaag op je bord in het ziekenhuis of verpleeghuis. Dat is wat ‘Van Lokaal voor Lokaal’ gaat doen met meer dan 800 producten van 23 telers en andere voedselproducenten uit de regio Wijchen – Nijmegen. Zo vers mogelijke producten die met maar één tussenschakel van maker naar eter gaan.

Zet een passer met de punt in Wijchen op het bedrijf van Tonny van Eldijk, groothandel in groente en fruit. Maak een cirkel met een diameter van 50 kilometer. Dan heb je het gebied waar de deelnemers in ‘Van Lokaal voor Lokaal’ actief zijn. Hun idee: lokale producten van de bron in één keer naar de consument. Dat wil zeggen: ziekenhuis, verpleeghuis, school of bedrijf. Het assortiment is zeer breed en de lijn van veld naar bord is superkort. Nodeloos ver gesleep met producten blijft uit. Dat zijn volgens Van Eldijk zaken waarmee Lokaal voor Lokaal zich onderscheidt. Het idee erachter is ook dat deze manier van werken gezondheidswinst oplevert.

Gezonde Korte Ketens

Het initiatief komt mede voort uit het programma ‘Gezonde Korte Ketens’ van Diverzio. Dat programma bestaat uit een reeks masterclasses, waarin ondernemers uit de agri- en foodbusiness (telers, boeren, verwerkers en distributiepartners) leren hoe ze een rendabele lokale of regionale afzet tot stand kunnen brengen. In een afsluitende bijeenkomst kregen de deelnemers gelegenheid hun plannen en producten voor te leggen aan inkopers van regionale zorgorganisaties, immers potentiële klanten. Er werden veel matches gemaakt en het initiatief ‘Van Lokaal voor Lokaal’ won de “Gezonde Korte Keten Award – aanmoedigingsprijs’. Met de officiële lancering van vandaag als voorlopig eindresultaat.

Deskundig

De website waarop regionale klanten hun gezonde voeding vers uit de streek kunnen bestellen, is op 3 april gepresenteerd tijdens een feestelijke bijeenkomst voor klanten en telers. Fruitteler Rob Janssen uit Deest benadrukt de cruciale rol van Van Eldijk. ,,Er zijn al veel van dit soort lokale initiatieven geweest. Die liepen steeds stuk op de logistiek. Het werkt niet als je met een stel telers samen een busje koopt en producten uitlevert.” Nu initiatiefnemer Van Eldijk tekent voor het vervoer en voorbewerking van groente en fruit, komt de samenwerking goed van de grond. Bestellen kan vanaf nu online via:

http://www.vanlokaalvoorlokaal.nl/

groep mensen

Gezonde Korte Ketens’ van Diverzio kwam tot stand in samenwerking met Rabobank Arnhem en Omstreken, Maas en Waal, Oost Betuwe en Rijk van Nijmegen.

logo van lokaal voor lokaal

Van Lokaal Voor Lokaal staat voor:

Een duurzame gezonde korte keten met de kernwaarden:

  • Lokaal: Centraal bestellen en lokaal inkopen. Online bestellen en ons slimme bestelsysteem verdeelt de orders. Van Eldijk verzamelt bestelde producten binnen een straal van 50 kilometer rondom Wijchen en bezorgt binnen een straal van 20 kilometer rondom Wijchen. 
  • Eerlijk: Wij staan voor eerlijke en transparante handel van uitsluitend producenten uit onze eigen regio.  De producenten stellen zich voor op: vanlokaalvoorlokaal.nl
  • Kwaliteit:  Verse kwaliteit  is het opperste gebod bij alle producenten. Dankzij bestel efficiency, slimme logistiek en routing  bieden wij een versgarantie van minimaal 4 dagen.
  • Lekker:  Werken met seizoensgebonden producten i n combinatie met onze  jarenlange vakkennis van diverse  rassen is de garantie voor de beste smaakbeleving.
  • MVO: vanlokaalvoorlokaal.nl  is gebaseerd op een maatschappelijk verantwoorde samenwerking die goed is voor mens, milieu dier en aarde.
  • Prijs: Wij staan voor een goede kwaliteit/prijs-verhouding, met het accent op kwaliteit.
  • Seizoen: vanlokaalvoorlokaal.nl biedt uitsluitend seizoensproducten aan van onze lokale aangesloten deelnemers.

Bron: De Gelderlander, Van Lokaal voor Lokaal, Diverzio

 

Ook interessant

Voor patiënten, kwetsbare ouderen, professionals en bezoekers in zorg, verpleging, welzijn, overheid en onderwijs. Voor patiënten, kwetsbare ouderen, professionals en bezoekers in zorg, verpleging, welzijn, overheid en onderwijs. Voor patiënten, kwetsbare ouderen, professionals en bezoekers in zorg, verpleging, welzijn, overheid en onderwijs.
brownies & downiest
DGAT
Diverzio Netwerk
Praktijkcase
18 april 2019
koken is leuk boek
Diverzio Netwerk
16 mei 2019
Care Culinair heeft voor zorggroep Elde het handboek “Koken is leuk” gemaakt. Het was het startschot voor de transitie naar de nieuwe visie op eten en