Terugblik werksessie - Koersbepaling Duurzame Voeding in de Zorg - 7 november

Terugblik werksessie 7 november Koersbepaling Duurzame Voeding in de Zorg

‘Zouden we nu dan eindelijk eens gaan samenwerken?’

De transitie naar duurzame voeding in de zorg ontwikkelt zich gestaag, met ups en downs. Op 7 november was op het mooie Fort ‘t Hemeltje in Houten een diverse groep van koplopers in de zorg bij elkaar om terug te blikken en vooruit te kijken. Diverzio bracht deze partijen bij elkaar om te onderzoeken waar en hoe het mogelijk is om gezamenlijk te versnellen naar een gezonder en duurzamer voedselaanbod. Meer dan 10  verschillende organisaties uit zowel de zorg, de keten als de dienstverlening waren bijeen om te praten over kansen en belemmeringen van verduurzaming.

Allereerst passeerden mooie ontwikkelingen de revue; van terug naar vers koken, afstappen van menucycli, naar meer lokaal en meer biologisch. Ook werd er gesproken over ‘het vak teruggeven aan de kok en het oprichten van Green teams voor integrale verduurzaming’. Praktische voorbeelden kwamen langs om overgebleven voedsel beschikbaar te stellen aan medewerkers en ook de rol van verse, eiwitverrijkte hapjes in plaats van nutridrinks werd aangestipt.

Prescilla Jeurink, docent aan de Universiteit van Utrecht, vertelde over het effect van voeding op de veerkracht van het lichaam. Gezondheid is niet zozeer de term waar wij vanuit gaan, gaf Jeurink aan, maar het gaat vooral om de adaptatie van het lichaam op stressfactoren. Dat bepaalt hoe gezond of veerkrachtig je bent. Zeker ook bij ouderen speelt dit een belangrijke rol, maar sowieso ook bij ziekte en herstel.  

Programmadirecteur van Diverzio Zsuzsan Proos lichtte alvast een tipje van de sluier voor de ronde tafelsessies op. De uitkomst van een vragenlijst, die vooraf aan de deelnemers was toegestuurd, was dat samenwerking met de leverancier, kosten van de inkoop en het creëren van interne draagvlak belangrijke gezamenlijke uitdagingen zijn.

Voordat de ronde tafelsessies van start gingen vertelde Mark Frederiks van Amped/Local2Local dat een proces van samenwerken eigenlijk heel eenvoudig is. Het is belangrijk om deelvraagstukken, ontwikkelingen en resultaten in kaart te brengen van een zo breed mogelijke groep van instellingen en ketenpartijen. “Zie het als een brede waaier van ontwikkelingen, waaruit je de gemene delers gaat halen en daar de vraagstukken blootlegt.”

Diverzio vraagt de huidige deelnemers maar ook deelnemers aan vergelijkbare sessies later dit jaar en begin volgend jaar om mee te gaan in een samenwerkingsproces ,wat ook wel de term lerend netwerk kent. Spannend en nieuw maar zeker kansrijk om de transitie naar een gezonder en duurzamer voedingsaanbod in de zorg weer een flinke boost te geven.

 

BEKIJK HIER DE AFTERMOVIE

Externe video URL