Toe aan versnelling op duurzaamheid?

Meld je aan voor de werksessie en denk mee over de volgende ontwikkelfase

Werksessie - Koersbepaling Duurzame Voeding in de Zorg - 26 januari 2023

Versnellen op duurzaamheid

In de afgelopen masterclasses Duurzaam en Gezond aan Tafel van Diverzio hebben kennis delen, inzichten opdoen en ervaringen uitwisselen centraal gestaan. Wij denken dat ‘zorgnederland’ nu toe is aan de volgende fase: versnelling van bestaande processen en integrale verduurzaming – ook op eten en drinken.

Samen mogelijk maken

Er zijn mooie resultaten geboekt bij alle 130 locaties die eerder deel hebben genomen aan de masterclasses van Diverzio. Waaronder een hogere maaltijdwaardering, een lagere voedselverspilling en duurzamere inkoop. Echter, het effect op de langere termijn van borging en doorontwikkeling is onduidelijk. Ook de uitrol naar de hele organisaties vraagt continue aandacht en energie.

Wanneer zorgorganisaties samen deelaspecten van de verduurzaming gaan aanpakken zal de versnelling pas echt in gang worden gezet. Gezamenlijk moeten wij de bewijslast vergaren die aantoont dat gezonde voeding kwaliteit van leven verhoogt, de maaltijdbeleving verhoogt, impact op het milieu verlaagt, biodiversiteit verhoogt, de regionale economie stimuleert en het werkplezier van zorgverleners vergroot. Maar we hebben elkaar daarbij nodig.

Ronde Tafel

In de bijeenkomst ‘Koersbepaling Duurzame Voeding in Zorg' nodigen wij bestuur, managers voeding en mvo, hoofden keuken en facilitair en inkoop uit om mee te denken over de volgende ontwikkelfase. Naast inspiratie en kennisdeling, is het uitgangspunt van de bijeenkomst om concrete gezamenlijke projecten te identificeren en op te pakken. Alle thema’s rond verduurzaming van eten en drinken vormen hierbij het uitgangspunt.


Programma

  • 13.30 tot 14.00 uur Inloop
  • 14.00 tot 15.00 uur Inspiratie en kennisdeling in de keten  
    • Welkom en uitleg werksessie door Wenda Linthorst
    • Wenda Linthorst en Mark Frederiks over Duurzame impact van voeding en Duurzaam rendement van eten en drinken in de zorg
    • Prescilla Jeurink, wetenschapper en docent aan de vakgroep Farmaceutical Sciences van Universiteit Utrecht over “Belang van voeding en vitaliteit voor de zorg’
    • Rudi Crabbé, Stichting Eten + Welzijn en initiator Toekomstproef over het meetinstrument en de andere stappen die Toekomstproef neemt dit jaar
    • Cornelis Mosselman van Bi-Jovira over de nieuwe manier van boeren. Hij vertelt over de transitie naar regeneratieve landbouw en de uitdagingen waar hij tijdens de transitie en nu mee te maken heeft.
    • Ruth Scholtus, student Toegepaste Gerontologie heeft onderzoek gedaan naar de wensen van de oudere bewoners in zorgorganisaties en deelt de inzichten
  • 15.00 – 15.30 uur Pauze
  • 15.30 – 17.00 uur Concrete initiatieven en vertaling naar de markt
    • Ronde Tafel sessies met 2 topics: Duurzaam rendement en Duurzame impact
    • Gezamenlijk ideeën delen 
    • Samenvatting door Mark Frederiks en Wenda Linthorst
  • 17.00 uur Afsluiting met borrel

 

Praktische informatie

Voor wie: zorgorganisaties die toe zijn aan de 2e fase van ontwikkeling: versnelling op duurzaamheid

Waar: Fort t Hemeltje, Houten

Wanneer: donderdag 26 januari 2023 van 13.30u tot 18.00u inclusief lokale vegan borrel
 

Kosten: € 250 (excl 21% btw) per persoon 

Deelnemers krijgen vooraf een korte vragenlijst toegestuurd over duurzame voeding en de vraagstukken waar zij graag aan werken.

Op 7 november vond de eerste koersbepaling plaats. De video laat zien hoe de eerdere koersbepaling was op 7 november 2022

Externe video URL

INTERESSE?  Stuur je contactgegevens naar info@diverzio.nl of vul onderstaand formulier in.

Aanduiding van verplicht veld
Adres