Inspirerende vierde Masterclass ‘Duurzaam en gezond aan tafel’ bij GGZ Noord-Holland-Noord

DGAT
Praktijkcase
3 december 2015

Op woensdag 25 november vond de vierde Masterclass ‘Duurzaam en gezond aan tafel’ plaats op een bijzondere locatie op het terrein –landgoed Willibrordus- van GGZ Noord-Holland-Noord in Heiloo. Lucretia d’Fonseca, directeur organisatie divisie maatschappelijke psychiatrie, heette de deelnemers van de 14 deelnemende zorginstellingen uit de regio Friesland en Noord-Holland van harte welkom in Theeschenkerij de Trog. Daarna nam ze iedereen mee in de herstelvisie van GGZ Noord-Holland-Noord waar participatie en arbeid als medicijn wordt gezien en uitgegaan wordt van de visie: beter worden doe je thuis.

Na de uitgevoerde nulmetingen op het gebied van voedselverspilling, duurzame inkoop, maaltijdtevredenheid en de financiële begroting zijn de deelnemers de afgelopen tijd aan de slag gegaan met het maken van een praktisch en haalbaar verbeterplan om een gezonde en meer duurzame maaltijdvoorziening te bereiken. In dit verbeterplan konden de zorginstellingen verbetermaatregelen weergeven op verschillende hoofdpunten: Organisatie, gast, proces, personeel en informatie. Op elk van deze hoofdpunten zijn er subonderdelen waaraan men kan werken om zaken te verbeteren.

De verbeterplannen werden tijdens de bijeenkomst aan elkaar gepresenteerd. Opvallend was het enthousiasme en de betrokkenheid van alle deelnemers die stuk voor stuk al duurzame stappen hebben gezet. Het bleek dat alleen inzicht en bewustwording al heel veel kan doen; de eerste resultaten zijn al te melden na het inzetten van verbetermaatregelen.

Tussendoor kon een kijkje genomen worden in de eigen biologische kaasmakerij ‘Zuivels’ en de prachtige Cultuurkoepel, beide gelegen op het landgoed Willibrordus. Zuivels is een leer-werkplek waar mensen met een psychiatrisch heden of verleden uit hun isolement komen door weer mee te doen. Natuurlijk werd er ook veel geproefd! Het team van GGZ Noord-Holland-Noord verwende de deelnemers met hapjes van eigengemaakte kaas en een culinaire lunch met streekproducten uit de regio.

Inspiratie was er volop, ook door de aanwezigheid van gastspreker Mike Venekamp, directeur van Atlantis Handelshuis bv. Hij sprak over het opzetten van samenwerking tussen landbouw en zorg en de ketenorganisatie van de duurzame zorgkeuken, zoals door hen al succesvol in de praktijk is gebracht bij onder andere het Westfriesgasthuis in Hoorn.

Externe video URL
Externe video URL

De middag werd afgesloten met het aanreiken van tips voor implementatie en borging van de verbetermaatregelen op de genoemde gebieden. Daarmee gaat de groep de komende tijd verder aan de slag, in de aanloop naar de laatste bijeenkomst die op woensdag 6 april 2016 plaatsvindt op het hoofdkantoor van De Friesland Zorgverzekeraar. Dit belooft een feestelijke afsluiting te worden van dit bijzondere programma!

De deelnemers hebben met Duurzaam en gezond aan tafel een unieke kans om een intensief programma van Masterclasses te volgen met praktijkonderzoek, begeleiding, ondersteuning en coaching, en zo hun maaltijdvoorziening te verduurzamen.

Ook interessant

Voor patiënten, kwetsbare ouderen, professionals en bezoekers in zorg, verpleging, welzijn, overheid en onderwijs. Voor patiënten, kwetsbare ouderen, professionals en bezoekers in zorg, verpleging, welzijn, overheid en onderwijs. Voor patiënten, kwetsbare ouderen, professionals en bezoekers in zorg, verpleging, welzijn, overheid en onderwijs.
MC2 DGAT 10 maart 2022
DGAT
17 maart 2022
De tweede masterclass Duurzaam en Gezond aan Tafel voor Midden-Oost Nederland stond donderdag 10 maart in het teken van duurzaam inkopen.
wortels in bak
DGAT
Diverzio Netwerk
1 juni 2021
7 juli 2021