Zorginstellingen in Rijnmondgebied reduceren voedselverspilling dankzij Masterclass

DGAT
Persbericht
Praktijkcase
27 november 2014

De zorgorganisaties (care & cure) gingen in juli van start en leerden waarom het interessant en leuk is om de strijd aan te gaan met verspilling en hoe je dit aanpakt. Koen Nouws Keij, directeur van Diverzio: “Wij willen zorginstellingen bewuster maken van de noodzaak om hun voedselverspilling te reduceren, maar vooral hen helpen activiteiten te ondernemen zodat ze heel concreet in korte tijd hun verspilling fiks kunnen verminderen. Vanuit een integrale benadering kijken we wat er aan verbeteringen mogelijk is op organisatievlak maar ook op het gebied van keukenprocessen, gastgerichtheid, personeelsinzet en communicatie. Het mooie is om vanuit kwaliteitsverbeteringen de voedselverspilling te reduceren en zelfs kosten te besparen terwijl je aan de andere kant de maaltijdtevredenheid vergroot waardoor de borden worden leeggegeten”.

Praktijkgerichte aanpak om voedselverspilling te reduceren

De deelnemers kregen de eerste Masterclass de hands on informatie om in eigen huis afvalmetingen uit te voeren. Leontine van der Meer, projectleider van DCMR: “De deelnemers zijn enthousiast aan de slag gegaan om de voedselverspilling binnen hun organisatie aan te pakken. Men zag tijdens het meten al direct waar de knelpunten zaten en dus gelijk wat de winst was”. Met de meetresultaten in de hand konden de deelnemers verbeterpunten gaan identificeren. Samen hebben ze de maatregelen daarvoor uitgewerkt. Een verbeterplan is daarvan het resultaat. De derde Masterclass (26 november) ging over de verdere vertaling van verbeterpunten en het verbeterplan in praktische acties. Het plan verdwijnt dus niet in een la, maar de deelnemers enthousiasmeren elkaar en helpen elkaar in de uitvoering.

Aafje overtreft verwachting

De Rijnmondse zorginstelling Aafje kreeg meer intensieve begeleiding van Diverzio. Op verzorgings- en verpleeghuis Meerweide, een van de vijftien Aafje-locaties, zijn uitgebreide metingen uitgevoerd en hielp Diverzio om het verbeterplan te maken. “De resultaten van de afvalmetingen waren behoorlijk confronterend”, vertelt Thea Holl, Teammanager Gastvriendelijk bij Meerweide. “Het was goed om een keer daadwerkelijk te zien wat er terugkomt in de spoelkeuken. Het zegt veel over interne processen, maar ook over de tevredenheid van de gasten en bijvoorbeeld of bepaalde gerechten wel in de smaak vallen”. Door onder andere de bewustwording bij het keukenteam is er meteen al resultaat geboekt: het voedselafval is verminderd met 30%. Een overtreffing van de doelstelling om in elk geval 10% minder weg te gooien.

Onderdeel van de integrale aanpak door Diverzio is de interactie met alle betrokkenen in de zorgketen. In dit geval draagt ook de leverancier, Holland Food Service, bij aan reductie van verspilling. “Actief meedenken en meehelpen om voedselverspilling terug te dringen met en bij onze zorgrelaties is voor ons erg belangrijk”, aldus Jeroen Kamerbeek, adjunct directeur Holland Food Service. Naast inkoop – en assortimentsoptimalisaties betekent dit ondersteunen bij het hele proces van de maaltijdvoorziening; van verpakkingen, bestellen, portioneren, regenereren tot en met de presentatie op het bord. Ruud Jonkman, directeur Regio Rotterdam Zuid bij Aafje: “In het kader van duurzaamheid willen wij onze maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen en daarom vinden we het belangrijk om de voedselverspilling terug te dringen. Wat het Aafje oplevert? Minder verspilling en daarmee effectieve inzet van de kosten van eten en drinken. Maar ook kwaliteitsverbeteringen in het proces van eten en drinken bij Aafje, waardoor de klanttevredenheid omhoog gaat. En dan win je toch eigenlijk aan alle kanten”.

Voor een impressie van de Masterclass ‘Zorg met Smaak’ 2014 klik hieronder:

Externe video URL

Voor het volledige persbericht klik hier.

 

Deelnemende organisaties aan de Masterclass

Aafje, Laurens, Zonnehuis Groep, Vlietland Ziekenhuis, Careyn, Maasstad Ziekenhuis, Ikazia Ziekenhuis, Frankelandgroep, Van Weel-Bethesda, De Zellingen, Havenziekenhuis, Sint Franciscus Gasthuis, Cedrah, Argos Zorggroep.

 

De resultaten van deze Masterclass worden samengevoegd met een voedselverspillingstraject dat de academische ziekenhuizen samen uitvoeren, ondersteund door de Wageningen UR. Deze ervaringen samen moeten leiden tot een landelijke campagne om de zorgsector in Nederland te faciliteren om voedselverspilling te verminderen. Dit project is mede mogelijk gemaakt door financiële steun van het ministerie van Economische Zaken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ook interessant

Voor patiënten, kwetsbare ouderen, professionals en bezoekers in zorg, verpleging, welzijn, overheid en onderwijs. Voor patiënten, kwetsbare ouderen, professionals en bezoekers in zorg, verpleging, welzijn, overheid en onderwijs. Voor patiënten, kwetsbare ouderen, professionals en bezoekers in zorg, verpleging, welzijn, overheid en onderwijs.