Meer SMAAK op MAAT voor patiënten met Natural Nature Food

Diverzio Netwerk
GKK
15 april 2019

In onze ‘Gezonde Korte Ketens’ masterclass bijeenkomsten leren we producenten van mooie, gezonde producten de ‘taal te spreken’ van hun mogelijke klanten: de zorgorganisaties in hun buurt. Deze deelnemer, Nathalia Zoer van Natural Nature Food heeft het hélemaal begrepen en stuurde ons dit mooie bericht.

“Ik proef al tijden niets of weinig. Hierdoor heb ik niet veel zin in eten.

“Alles smaakt hetzelfde.”

“Ik proef alleen zoet, zelfs alles wat hartig hoort te smaken.”

Nathalie Zoer

Bovenstaande zinnen hoorde ik van patiënten tijdens een smaakmarkt in het Antonius ziekenhuis in Sneek. Deze mensen werden allemaal behandeld voor een bepaalde vorm van kanker en kregen chemo. Voor mensen die ziek zijn of behandeld worden voor een aandoening met chemo, kan de smaak en eetlust verminderen. Terwijl goede voeding voor iedereen belangrijk is, zeker voor mensen die ziek zijn. Als ze goed eten, wordt de behandeling meestal beter verdragen en is ook de kans op complicaties kleiner. De patiënt kan dan hopelijk vlotter naar huis.

Smaaktest

Geur en smaak zijn onder andere belangrijke sensaties bij onze smaakbeleving. Wanneer verschillende voedingsmiddelen bepaalde aroma’s delen, passen ze goed bij elkaar en kan de smaak versterkt worden. In diverse zorginstellingen zoals het Antonius Ziekenhuis in Sneek zijn ze daarom al een aantal jaar bezig met smaaksturing. Aan het bed worden smaaktesten gedaan met de patiënt om te kijken welke smaken er opgepikt worden. Hieruit is gebleken dat mosterd iets is wat de patiënten altijd proeven als smaak. Er wordt gewerkt met zoet, zout, zuur, bitter en umami. Per patiënt wordt een smaakkaart gemaakt.

Een palet om te kiezen

Mosterd is dus een product dat veel patiënten goed kunnen proeven. Daarop sluiten we bij Natural Nature Food mooi aan met onze chutneys en mosterd in veel verschillende smaken. Natuurlijk werken we gezond: veel met kruiden en zonder geur-, kleur-, smaakstoffen en conserveringsmiddelen. We gebruiken zo min mogelijk suiker en zout. Door onze kleinschaligheid kunnen we een heel palet aan smaken mosterd ontwikkelen, afgestemd op specifieke patiënt doelgroepen. Wie mogen we helpen om nog beter resultaat te halen? Samen sterk voor een smaakvol herstel van de patiënt.

Natural Nature
mosterd
poeder lepels

Ook interessant

Voor patiënten, kwetsbare ouderen, professionals en bezoekers in zorg, verpleging, welzijn, overheid en onderwijs. Voor patiënten, kwetsbare ouderen, professionals en bezoekers in zorg, verpleging, welzijn, overheid en onderwijs. Voor patiënten, kwetsbare ouderen, professionals en bezoekers in zorg, verpleging, welzijn, overheid en onderwijs.
kok en koen
DGAT
Diverzio Netwerk
GKK
1 januari 2014
brownies & downiest
DGAT
Diverzio Netwerk
Praktijkcase
18 april 2019
koken is leuk boek
Diverzio Netwerk
16 mei 2019
Care Culinair heeft voor zorggroep Elde het handboek “Koken is leuk” gemaakt. Het was het startschot voor de transitie naar de nieuwe visie op eten en