Vliegende start Masterclass Duurzaam en gezond aan tafel

DGAT
Praktijkcase
29 mei 2015

In het Antonius Ziekenhuis in Sneek vond op woensdag 27 mei de aftrap plaats van het duurzaamheidsprogramma Duurzaam en gezond aan tafel. Dit programma is een initiatief van Stichting Diverzio, Antonius Zorggroep en Stichting De Friesland en moet onder meer leiden tot een verhoogde maaltijdkwaliteit en beleving binnen zorginstellingen, een stimulans vormen voor duurzame inkoop en regionale samenwerking én een bijdrage leveren aan een gezonder eet- en drinkpatroon. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van Stichting De Friesland.

Deelnemers van vijftien verschillende zorginstellingen uit regio Friesland waren naar Sneek gekomen voor de eerste van vijf Masterclasses. Onder leiding van moderator en journalist Ton de Kort werd op een luchtige manier kennis met elkaar gemaakt. Inspiratie was er volop, door de aanwezigheid van gastsprekers als Erik Blakborn (hoofd Inkoop, Productie en Logisitiek van de Antonius Zorggroep), Helene van der Vloed (senior projectleider MVO Netwerk Zorg) en Jelle Ferwerda (hoofd Voeding en Gastenservice van de Sint Maartenskliniek). Die laatste gaf de deelnemers een kijkje in de keuken van de kliniek, waar al jaren in een duurzame, regionale zorgkeuken wordt gewerkt.

De deelnemers konden ook letterlijk een kijkje in de keuken nemen bij het Antonius Ziekenhuis, waar dagelijks 1200 maaltijden worden bereid. De deelnemende instellingen en organsaties lieten zich ook letterlijk en figuurlijk in hun kaarten kijken voor wat betreft hun ambities op zowel de korte als de langere termijn, op het gebied van duurzame inkoop, voedselverspilling, maaltijdtevredenheid en betaalbaarheid van de zorgmaaltijd. De dag werd afgesloten met smakelijke hapjes uit de streek.

Op 17 juni wordt de tweede Masterclass verzorgd, wederom bij de Antonius Zorggroep. Na de zomervakantie volgen dan nog twee Masterclasses, waarna de serie in het voorjaar van 2016 wordt afgesloten. De deelnemers hebben met Duurzaam en gezond aan tafel een unieke kans om een intensief programma van Masterclasses te volgen met praktijkonderzoek, begeleiding, ondersteuning en coaching, en zo hun maaltijdvoorziening te verduurzamen.

 

Deelnemende organisaties: Alliade, Antonius Zorggroep, De Friese Wouden, GGZ Friesland, GGZ Noord-Holland Noord, Kwadrant Groep, Liante, De Noorderbrug, Leppehiem, Pi-Groep, Plantein, Omring, Stichting Vrijwaard, ZuidOostZorg, Zorgcentrum Het Bildt.

Ook interessant

Voor patiënten, kwetsbare ouderen, professionals en bezoekers in zorg, verpleging, welzijn, overheid en onderwijs. Voor patiënten, kwetsbare ouderen, professionals en bezoekers in zorg, verpleging, welzijn, overheid en onderwijs. Voor patiënten, kwetsbare ouderen, professionals en bezoekers in zorg, verpleging, welzijn, overheid en onderwijs.