Op donderdag 19 september is in Kleve het officiële startschot gegeven voor het project Duurzaam Gezond. Zorginstellingen en kennisinstituten uit de Rijn-Waal regio gaan het komende anderhalf jaar samen onderzoeken hoe eten in zorginstellingen duurzamer kan en hoe hiermee kosten bespaard kunnen worden.
Aanleiding voor het project zijn het toenemend aantal aanwijzingen dat door het serveren van een verse, duurzame en smaakvolle maaltijd in een prettige ambiance de gezondheid van patiënten en cliënten toeneemt, terwijl de zorgkosten juist dalen. Bij smakelijke maaltijden wordt er vaak beter gegeten, waardoor er minder voedsel weggegooid hoeft te worden en dat levert eveneens kostenbesparingen op.
Door daarbij eten zoveel mogelijk uit de regio te halen, versterken zorginstellingen hun band met de lokale samenleving en wordt het milieu minder belast. Deze relatie tussen duurzaamheid en kosten wordt in dit project integraal bekeken. Processen als inkoop, bereiding en communicatie zullen hiervoor worden geanalyseerd. Het doel van het project Duurzaam Gezond is om de maaltijdvoorziening in zorginstellingen te verduurzamen en daarmee een hogere maaltijdwaardering en reductie van kosten te realiseren.
Internationale samenwerking
Duurzaam Gezond is een grensoverschrijdende samenwerking tussen Stichting Landwaard, de ISUN Fachhochschule Münster en Diverzio. Het onderzoek naar de maaltijdvoorzieningen en de organisatie daarvan wordt gedaan bij het RadboudUMC uit Nijmegen, de Ouderenzorginstelling Insula Dei Huize Kohlmann uit Arnhem en de Katholische Kliniken im Kreis Kleve. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de reeds opgedane kennis en ervaring van de Sint Maartenskliniek uit Nijmegen.
Voor meer informatie, beeldmateriaal in hoge resolutie en contactgegevens van de deelnemende partijen kunt u contact opnemen met Annette Weeda (projectleider) van Stichting Landwaard op
06-11400923 of via annette@landwaard.eu.
Klik hier voor het volledige persbericht.