25 maart 2014 – Gezond en duurzaam eten en drinken voor senioren in Den Helder

DGAT
Praktijkcase
21 maart 2014

Op 25 maart a.s.  tekenen de directies van Stichting Vrijwaard,  GreenPort Noord-Holland Noord en Diverzio een samenwerkingsovereenkomst. Met deze samenwerking wordt concreet gewerkt aan gezond duurzaam eten en  drinken voor senioren in de regio Den Helder.

In de overeenkomst vinden landbouw en zorg elkaar en werkt men samen aan een gezonde en duurzamere maaltijdvoorziening. Door deze aanpak, waarbij samenwerking met producenten uit het agrarisch gebied in Noord-Holland Noord centraal staat, kunnen kosten worden bespaard terwijl tegelijkertijd de maaltijdtevredenheid verbeterd en de regionale economie gestimuleerd wordt.

Een feestje voor onze gasten

Dagelijks bereidt Vrijwaard meer dan 450 maaltijden voor senioren in haar regio; meer dan een gemiddeld academisch ziekenhuis dagelijks serveert voor haar patiënten. Bestuurder Coert Veenstra van Vrijwaard: “Wonen, welzijn en zorg staan hoog in het vaandel bij ons. Wij zien onze bewoners en cliënten als gasten. Het dienstenpakket is zeer uitgebreid, zo proberen we zoveel mogelijk in te spelen op de wensen en behoeften van de gasten. De Vrijwaard-maaltijd moet een feestje zijn, bereid met verse producten uit de regio, in een gezellige ambiance, waardoor de kwaliteit van leven omhoog gaat. ”

Verbeter de gezondheid door gezond en duurzaam eten

Koen Nouws Keij, directeur van Diverzio: “Uit diverse praktijkvoorbeelden en onderzoeksresultaten blijkt dat lekker, gezond en duurzaam eten een sneller herstel kan versterken en vaak leidt tot een verbeterde gezondheid. Dit gaat gepaard met een daling in de zorgkosten door minder medicijngebruik, minder dieetvoeding en een dalende zorgvraag. Tevens wordt bereikt dat cliënten in de zorg meer zullen genieten van de maaltijd als deze herkenbaar, vers en van dichtbij is, met als gevolg dat het welbevinden en de kwaliteit van leven verbetert. “

Economische impuls voor de regio

“Regionale samenwerking en duurzame inkoop geeft een economische impuls aan ketenpartijen: boeren en tuinders, voedselverwerkers, leveranciers, cateraars en zorginstellingen. In nieuw op te zetten (verkorte) ketens staat samenwerking centraal om in elementaire, regionale behoeftes te voorzien. De kortere lijn die daarbij ontstaat tussen voedselproducenten en consumenten biedt de primaire producent meer kans op marktinvloed en legt een gezonde economische basis voor regionale voedselproductie voor de korte én lange termijn,” aldus Rian van Dam, programmamanager van GreenPort Noord-Holland Noord.

Voor meer informatie over dit innovatie-ontwikkeltraject in Noord-Holland mail naar maartje@diverzio.nl

Ook interessant

Voor patiënten, kwetsbare ouderen, professionals en bezoekers in zorg, verpleging, welzijn, overheid en onderwijs. Voor patiënten, kwetsbare ouderen, professionals en bezoekers in zorg, verpleging, welzijn, overheid en onderwijs. Voor patiënten, kwetsbare ouderen, professionals en bezoekers in zorg, verpleging, welzijn, overheid en onderwijs.