Brabant trots op resultaten Duurzaam en Gezond aan Tafel

DGAT
Persbericht
7 juni 2019
Groepsfoto

‘Goed werk heeft tijd nodig’, zo doet een aloud gezegde ons geloven. En dat klopt, maar toch is het ook in negen maanden tijd mogelijk om prachtige resultaten te bereiken. Dat bleek overduidelijk tijdens de afsluitende, feestelijke bijeenkomst van het programma Duurzaam en Gezond aan Tafel in Brabant. Trots en tevredenheid overheersten woensdag 5 juni bij Cello in Rosmalen. Daar lieten de 13 deelnemende Brabantse zorginstellingen zien dat ze niet alleen in beweging zijn gekomen, maar vaak zelfs al forse stappen hebben gezet. En die beweging naar lekkerder, beter, gezonder en duurzamer eten is nog láng niet ten einde.

soep
groente

Het multifunctioneel centrum van Cello-locatie De Binckhorst in Rosmalen zag er voor deze gelegenheid extra feestelijk uit. De grote zaal was duurzaam en gezond aangekleed, met onder meer kisten met groente en fruit. De hele bijeenkomst stond sowieso – begrijpelijk – in het teken van lekker en gezond eten. Dat betekende dus géén Bossche bollen bij de thee of koffie, maar verse Brabantse aardbeien en een al even heerlijke gezonde bospaddenstoelenquiche. Met die achter de kiezen mocht dagvoorzitter Ton de Kort de aanwezigen welkom heten. Hij vroeg én kreeg een welverdiend applaus voor de tientallen deelnemers, die het programma van vier masterclasses en bijbehorende metingen en verbeteringen hadden doorlopen. En mét succes, zoals later op de ochtend zou blijken.

pratende frank van beers
presenterende vrouw

Trots

Frank van Beers, voorzitter van de Raad van Bestuur van Cello, mocht vervolgens als een trotse en betrokken gastheer met zijn toehoorders delen hoe intensief Cello bezig is met duurzaam eten en drinken. Daarbij kreeg hij op het podium ondersteuning van twee geweldige ‘ervaringsdeskundigen’, die haarfijn duidelijk wisten te maken wat nu wél en wat juist niét duurzaam en gezond was. Daarmee was direct de toon gezet voor de rest van het programma. Gedeputeerde Anne-Marie Spierings van de provincie Noord-Brabant nam aansluitend de officiële opening voor haar rekening. Ook zij stak haar trots op de dertien deelnemende zorginstellingen niet onder stoelen of banken en hoopte dat deze groep hun collega’s in de provincie verder konden inspireren. De gedeputeerde sprak tevens de wens uit dat initiatieven als Duurzaam en Gezond aan Tafel landelijk breed navolging gaan krijgen.

pratende koen
zittende luisterende mensen

Resultaten

Dat hoorde directeur Koen Nouws Keij van Diverzio tevreden aan. Hij had de eer om de zaal mee te nemen in de resultaten, die de groep gezamenlijk had geboekt. Een groep overigens, die jaarlijks goed is voor ruim 7,8 miljoen bereide maaltijden en ruim 22 miljoen euro aan inkoop van eten en drinken. Alle aandachtspunten van het programma bleken breed te zijn opgepikt: van het versnellen van duurzame inkoop, het reduceren van voedselverspilling en het vergroten van de maaltijdtevredenheid tot het werken aan een al even gezond financieel plaatje. Niet alleen de deelnemers, maar ook hun in de zaal aanwezige bestuurders én de partijen die het programma mede mogelijk hebben gemaakt, zaten te glimmen van gepaste trots. Diverzio maakte meteen ook duidelijk dat met het einde van het programma zeker geen einde komt aan de betrokkenheid bij de deelnemende zorginstellingen.

Presentaties

Die kregen daarna allemaal de tijd om op het podium hun eigen gemaakte stappen en ambities voor de toekomst nader toe te lichten. Daarbij werd álles uit de kast gehaald: van filmpjes en foto’s tot de inzet van inspirerende cliënten. De reeks presentaties werd alleen even onderbroken voor een smakelijke en gezonde energizer uit de Cello-keuken, in de vorm van een doperwtensoepje met garnalen. Daarmee kon iedereen er tot de lunch weer helemaal tegen. Smaakheld Theo Jacobs mocht het soepje namens Cello nader introduceren.

Interactie

Direct na de presentaties werd de knusse Brabantse tafel op het podium gevuld met een vijftal sprekers, die in een door de dagvoorzitter geleide paneldiscussie een vijftal stellingen over duurzaam en gezond eten en het belang daarvan voor de regio en provincie van hun gedachten voorzagen. De al genoemde gedeputeerde Anne-Marie Spierings schoof aan, Cello-bestuurder Frank van Beers vulde vanuit de zorg een plekje in en zij kregen gezelschap van Carin van Huët (directeur sector management en directeur food & agri bij Rabobank Nederland), wethouder Harry van Rooijen van de gemeente Meierijstad én Nouws Keij. Gevijven lieten zij hun licht schijnen over hoe wenselijk de prioriteit voor eten in de zorg is, of verduurzaming alleen kan met méér geld, in hoeverre gezond en duurzaam eten om een grote verandering van iedereen vraagt en of zowel zorginstellingen als boeren (zoals Anne-Marie Spierings het bij voorkeur formuleerde) winst konden halen uit duurzaam, gezond, vers en regionaal eten. Daarbij werd de interactie met de zaal niet uit de weg gegaan, waardoor het een boeiend gesprek was én bleef.

Certificaten

Een méér dan geslaagde bijeenkomst werd afgesloten met het uitreiken van de certificaten aan de deelnemers aan het programma. Die werden daarna per groepje op de foto gezet. Natuurlijk maakte een groepsfoto met alle betrokken ook onderdeel uit van deze sessie. Na de nodige bedankjes over en weer mocht de kookbrigade van Cello tot slot de aandacht weer naar zich toe halen, met een overheerlijke lunch. Het spreekt voor zich dat daarbij de broodjes kroket ontbraken. In plaats daarvan werden er volkoren wraps met humus en gerookte biologische kip geserveerd, meergranenrijst met pompoensaus en kippendij én een glaasje met vers rood fruit, boeren yoghurt én kokos. Wie zag hoe er genoten werd van deze gezonde en duurzame lunch boordevol streekproducten kon eigenlijk maar één conclusie trekken. Dit waren zorginstellingen die het begrepen hadden. En dat gevoel smaakte naar méér.

Externe video URL

Het programma ‘Duurzaam en Gezond aan Tafel in Brabant’ is een gezamenlijk initiatief van Diverzio, Rabobank ’s-Hertogenbosch en Omstreken, Stichting Godshuizen en AgriFood Capital, in samenwerking met Academie voor Gastronomie, Diagnose Voeding en Gezondheid, Care Culinair, FoodFirst Network en NEVI.

 

Ook interessant

Voor patiënten, kwetsbare ouderen, professionals en bezoekers in zorg, verpleging, welzijn, overheid en onderwijs. Voor patiënten, kwetsbare ouderen, professionals en bezoekers in zorg, verpleging, welzijn, overheid en onderwijs. Voor patiënten, kwetsbare ouderen, professionals en bezoekers in zorg, verpleging, welzijn, overheid en onderwijs.