“De nieuwe benadering van voeding in de ouderenzorg”

DGAT
Publicatie
2 april 2013

Het aanbieden van lekkere maaltijden die gezond en veilig zijn blijkt een positief effect te hebben op het gewicht van ouderen met een verhoogd risico op ondervoeding. Een nieuwe manier van samenwerken in een gastroteam tussen de keuken, de verplegenden en verzorgenden draagt bij tot dit succes. Daarbij stijgt de levenskwaliteit van de ouderen, maar ook de tevredenheid en de positieve attitude bij de medewerkers. Tot die conclusie kwam het onderzoeksteam van de Universiteit Gent, afdeling Verplegingswetenschap o.l.v. dr. Dimitri Beeckman en Prof.dr.Sofie Verhaeghe. De trends waren al eerder opgevallen in de testsettings van het Center for Gastrology, maar in 2 WZC’s van het OCMW Brugge en de centrale keuken Ruddersstove werden de bevindingen nu ook wetenschappelijk vastgesteld. De nieuwe benadering die stoelt op onderzoek en opleiding blijkt niet enkel te werken in Vlaanderen, maar ook in Nederland.

Het onderzoek werd bekroond met de “Award Voeding & Gezondheid – Beste Project 2012”, door de voedingsspecialisten van België die deelnemen aan het 15e Voedings- en Gezondheidscongres op de Heizel in Brussel.

Ook interessant

Voor patiënten, kwetsbare ouderen, professionals en bezoekers in zorg, verpleging, welzijn, overheid en onderwijs. Voor patiënten, kwetsbare ouderen, professionals en bezoekers in zorg, verpleging, welzijn, overheid en onderwijs. Voor patiënten, kwetsbare ouderen, professionals en bezoekers in zorg, verpleging, welzijn, overheid en onderwijs.