Duurzaam en Gezond aan Tafel inspirerend van start in Brabant

DGAT
Praktijkcase
10 oktober 2018

Een prachtige locatie. Een serie ijzersterke sprekers. En bovenal 13 uiterst gemotiveerde zorgorganisaties. Dat waren de voornaamste ingrediënten van de start van het programma Duurzaam en Gezond aan Tafel in Brabant, op woensdag 10 oktober. Het werd in de kapel van Reinier van Arkel in Den Bosch een inspirerende dag, de start van de beweging naar beter eten, minder verspilling, méér duurzame inkoop en kostenbesparing in de Brabantse zorg.

Bekijk alle foto’s van woensdag 10 oktober 2018 en een mooie compilatie van de dag middels een filmpje.

 

Groepsfoto

Stichting Diverzio, de Rabobank, AgriFood Capital en Stichting Godshuizen namen samen het initiatief om het al beproefde programma Duurzaam en Gezond aan Tafel ook naar Brabant te brengen. De startbijeenkomst vond – op de tiende Dag van de Duurzaamheid – plaats in de fraaie kapel van de oudste GGZ van Nederland: Reinier van Arkel. Daar nam voorzitter van de Raad van Bestuur Eddy van Doorn zijn toehoorders mee terug in de historie, naar de tijd dat een zorgmaaltijd nog uit roggebrood, pap en schraal bier bestond. Hij maakte een sprong naar de huidige tijd, waarin voeding en welzijn onderdeel van het primaire proces zijn geworden.

michel van schaik Rabobank

Michel van Schaik, directeur Rabobank Gezondheidszorg, nam het stokje van Van Doorn over. Hij ging in op de kwetsbaarheid van het zorgsysteem, waarin de kosten enorm zijn. “De totale begroting van Defensie in Nederland is even hoog als twee weken zorgkosten”, stelde hij vast. Van Schaik schetste de ontwikkeling van een ego-systeem naar een eco-systeem en onderstreepte dat ‘samenwerken het nieuwe concurreren is’. Met de bank wil hij graag de zorgsector verbinden met innovatieve partijen, om goede voeding in de zorg te kunnen garanderen. “De grootste waardering daarvoor krijg je uit de reacties van de patiënten”, zo besloot hij.

 

spreker

Directeur Roel Schutten van Agrifood Capital, een samenwerking tussen 17 Brabantse gemeenten, ondernemers en overheden, verwees vol trots naar de prominente rol die Noordoost-Brabant op voedingsgebied speelt. Daar zijn méér dan 7000 bedrijven actief in de keten van boer tot bord. ‘Food meets Health’ is één van de gebieden waarop AgriFood Capital de ontwikkeling aanjaagt. “Op weg naar het voedselsysteem van de toekomst”, zo vertelde Schutten: “Met voeding op maat, de koppeling van food en data, met korte ketens én met eetmomenten in de zorg.”

spreker

Nadat special guest fitnessinstructrice Claudia van Eldijk (Go4Fit) het gezelschap ook letterlijk in beweging had gebracht, was het de beurt aan het wetenschap duo Peter Klosse (professor Gastronomie) en Carlos Augusto Monteiro, een Braziliaanse professor in de voedingswetenschappen. Zij trokken fel ten strijde tegen Ultra processed food. Klosse brak een lans voor de omslag naar kwaliteit, in plaats van kwantiteit. “Gezond eten moet gemakkelijk, betaalbaar én lekker zijn”, zo betoogde hij. Zijn collega Monteiro benadrukte dat voedsel méér is dan nutriënten alleen, dat een maaltijd méér is dan alleen voedsel en dat ook de eetmodus: waar, wanneer en hoe, een cruciale rol speelt bij goed eten. “We mogen het belang van zélf koken niet verliezen”, zo luidde zijn wake-up call.

spreker diverzio bord

Jan Dekker, oprichter van Foodfirst Network, mocht het sprekersprogramma besluiten. Hij begon met de zaal de vraag voor te houden wie van de aanwezigen gevraagd had om zoveel suiker en zout in ons eten. Het antwoord liet zich raden … Dekker trok vervolgens van leer tegen veelvuldig medicijngebruik. “Elk medicijn heeft een ziekte nodig. Voeding is het enige medicijn ter wereld wat geen ziekte nodig heeft, maar wat ziektes zelfs kan voorkomen!” Hij waarschuwde de voedingsindustrie: “Van onze gezondheid blijf je af!” Foodfirst Network wil écht in de zorg aan de slag: “Eerst je voeding op orde, dan komt de rest”, stelde Dekker. “Je moet voor 80 procent bewust gezond gaan eten. Voor de andere 20 procent mag je dan bewust ongezond gaan genieten.” Meesterkok Rudolph van Veen sloot zich van harte bij de woorden van Dekker aan.

rudolf van Veen

Na een gezonde lunch vol Brabantse streekproducten ging in de middagsessie het programma Duurzaam en Gezond aan Tafel dan écht van start. De deelnemers van o.a. Cello, Reinier van Arkel, SWZ Zorg, Novadic-Kentron, Lunet Zorg, GGZ Oost-Brabant, GGZ Breeburg, GGZ WNB, Van Neynsel, Visio en Het Laar maakten nader kennis met elkaar en kregen nog een presentatie van Peter Klosse voorgeschoteld, waarin ze werd voorgehouden ánders over eten te gaan denken. Daarna brachten ze hun ambities op de diverse onderdelen van het programma in kaart en deelden die met elkaar. Vol goede moed vertrok iedereen aan het eind van de middag weer naar huis, overtuigd van het feit dat beter eten in de Brabantse zorg mogelijk is. De volgende bijeenkomst van het programma is op 21 november. Dan zijn de deelnemers te gast bij GGZ Oost-Brabant in Boekel.

Bekijk alle foto’s van woensdag 10 oktober 2018.

masterclass, blije mensen

Ook interessant

Voor patiënten, kwetsbare ouderen, professionals en bezoekers in zorg, verpleging, welzijn, overheid en onderwijs. Voor patiënten, kwetsbare ouderen, professionals en bezoekers in zorg, verpleging, welzijn, overheid en onderwijs. Voor patiënten, kwetsbare ouderen, professionals en bezoekers in zorg, verpleging, welzijn, overheid en onderwijs.