Limburgse zorginstellingen en agrosector slaan handen ineen

GKK
11 oktober 2019

In de zorg is veel behoefte aan gezonde en veilige voeding. Voor boeren en tuinders zijn korte ketens en directe afzetlijnen zeer interessant. Het innovatieve programma LOF brengt deze behoeften bij elkaar door boeren te helpen de markt te betreden en zorginstellingen te helpen de juiste producenten te vinden.

In juni 2019 is groen licht gegeven voor het programma LOF, dat deels wordt gefinancierd vanuit het Europees landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling en de provincie Limburg en deels vanuit de lokale Rabobanken in Limburg.

De combinatie van de agro- en de zorgsector vormt een eerste fase in de ambities van LOF. Het doel is gezond en zoveel mogelijk lokaal geproduceerd voedsel op de Limburgse werkvloer, in de zorg, in het onderwijs, de sport en de horeca. Daarbij krijgt iedere speler in de keten een eerlijke prijs betaald en worden duurzame investeringen beloond.
Het programma LOF bestaat uit twee onderdelen: de bootcamps en de masterclasses.

Masterclasses

Bij de masterclasses slaan zorginstellingen en de agrosector de handen ineen. Want hoe mooi zou het zijn als er zoveel mogelijk ingrediënten voor de maaltijden in Limburgse zorginstellingen uit de eigen regio kunnen komen? Via de masterclasses leren spelers elkaar kennen en wordt samengewerkt aan een gezonde en vitale provincie, waarbij gezond, veilig, vers en duurzaam eten een vanzelfsprekendheid wordt. Tijdens de laatste masterclass worden er actief matches gemaakt tussen deelnemers van de masterclasses en zorginstellingen uit Limburg. Na de masterclasses start de pilotfase. In de pilot worden zorginstellingen en deelnemers gekoppeld om ze blijvend te laten samenwerken.

Meer informatie over het masterclassprogramma en informatie over deelnemen is te vinden op www.gezondekorteketens.nl. Er zijn nog plekken voor deelname beschikbaar. Aanmelden kan via www.gezondekorteketens.nl/aanmelden.

Bootcamps

Aan de bootcamps nemen Limburgse organisaties deel die koploper willen zijn op het gebied van duurzaamheid, verspilling een halt willen toeroepen en over een restauratieve voorziening beschikken die minimaal 75 mensen per dag bedient. Tijdens de bootcamps staan inspiratie, feedback, leren, ontwikkelen, out-of-the-box en creativiteit centraal. Het gaat hierbij om praktijkgerichtheid. Het blijft dus niet bij praten; er worden concrete stappen voorwaarts gezet. In 2019 en 2020 worden in totaal acht bootcamps georganiseerd.

Meer informatie over het bootcampprogramma is te vinden op www.nevi.nl/content/lof-korte-ketens. Er zijn nog plekken voor deelname beschikbaar. Aanmelden kan via https://nevi.nl/content/lof-korte-ketens.

De bootcamps – ontwikkeld door inkoopleider Nevi en F-Fort (specialisten in transitiemanagement vanuit inkoop en facilitair management) – en de masterclasses – ontwikkeld door Diverzio – starten in november.

Dankzij steun van het Europees landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling, de provincie Limburg, de Limburgse Land- en Tuinbouwbond en de lokale Rabobanken in Limburg is deelname voor zorginstellingen en agrariërs kosteloos.

Partners

Ook interessant

Voor patiënten, kwetsbare ouderen, professionals en bezoekers in zorg, verpleging, welzijn, overheid en onderwijs. Voor patiënten, kwetsbare ouderen, professionals en bezoekers in zorg, verpleging, welzijn, overheid en onderwijs. Voor patiënten, kwetsbare ouderen, professionals en bezoekers in zorg, verpleging, welzijn, overheid en onderwijs.