Zorgorganisaties stijgen tot grote hoogte

DGAT
23 juni 2022
In het hoofdkantoor van de Rabobank in Utrecht werd een hoog niveau bereikt.

De vijfde en laatste Diverzio-masterclass Duurzaam en gezond aan tafel liet op woensdag 22 juni een fraai beeld zien van de stappen die de deelnemende zorgorganisaties gedurende het in januari gestarte programma gemaakt hebben. In het hoofdkantoor van de Rabobank in Utrecht werd letterlijk en figuurlijk een hoog niveau bereikt. Op de 25ste verdieping van ‘de Verrekijker’ was het vanaf de lunch een middag lang smullen geblazen!

Wie had bij de start van de serie masterclasses kunnen voorzien dat uitgerekend de dag waarop de reeks werd afgesloten, de dag van de boerenprotesten tegen het stikstofbeleid van het kabinet zou worden? Gelukkig is Utrecht per trein vanuit heel het land uitstekend te bereiken en ligt het prachtige kantoorpand van de Rabobank daar vlakbij het station. Daar kwamen de aanwezigen vanuit allerlei hoeken van het land. De deelnemers aan Duurzaam en gezond aan tafel toonden zich ware ambassadeurs voor hun zorgorganisaties, afkomstig uit de regio Midden-Oost Nederland én de omgeving Den Haag. De gemaakte filmbeelden moeten, in de vorm van een indrukwekkende aftermovie, voor trotse zorgbestuurders gaan zorgen, dat leidt geen twijfel.

Er zijn, ondanks de naweeën van corona en de drukte bij de deelnemende partijen, over de volle breedte écht stappen gezet in het beter eten en drinken, het vergroten van het aandeel streekproducten én het terugdringen van de voedselverspilling. De delegaties van vaak grote zorgpartijen nemen de opgedane kennis en kunde mee terug naar hun organisaties en gaan daar hun best doen om de olievlek van gezond en duurzaam eten alleen maar nog maar groter te maken. Na een smakelijke, gezonde lunch, waren het de Rabobank-bestuurders Inge Ezinga (coöperatief directeur regio Midden-Oost) en Michel van Schaik (directeur Gezondheidszorg) die het programma aftrapten. Bij Ezinga droop de trots op de deelnemers uit ‘haar’ regio er vanaf. Van Schaik nam zijn toehoorders mee in een presentatie over het investeren in vitale gemeenschappen, onderstreepte de belangrijke rol voor de zorg (“Jullie kunnen het verschil maken!”) en liet zien dat ook de bank in deze zijn verantwoordelijkheid niet uit de weg gaat.

Presentaties

Aansluitend gaven de deelnemende zorgorganisaties korte presentaties van wat ze sinds de start van het programma bereikt hadden. Bij een helaas door ziekte afwezige deelnemer nam programmadirecteur Zsuzsan Proos van Diverzio de toelichting op de presentaties over, een aantal anderen had ervoor gekozen zich ten overstaan van het gezelschap te laten interviewen door moderator Ton de Kort en de meest mondige deelnemers stonden solo voor de zaal, om aan de hand van sprekende slides en filmpjes hun resultaten toe te lichten. Het beeld wat bleef hangen was helder: over de hele linie is een duidelijke beweging in gang gezet, die enerzijds niet meer te stoppen lijkt en die aan de andere kant nog lang niet het eindpunt heeft bereikt. Er waren nog uitdagingen genoeg, maar met een breed draagvlak binnen de organisaties én de broodnodige ondersteuning van directiezijde was er alom een geweldige basis gelegd.

Duurzaamheidsexpert Adrie Jongenelen, die namens Diverzio bij een aantal deelnemers op locatie de voedselverspilling was wezen meten, presenteerde de resultaten van de inzet van de FoodWasteTool. Daaruit werd duidelijk dat er op dit vlak al spectaculaire besparingen zijn gerealiseerd en dat het daarbij zeker niet hoeft te blijven. Diverzio wil deelnemers hierbij én op andere vlakken individueel verder gaan ondersteunen, wanneer daar behoefte aan is. Dat streven maakte ook onderdeel uit van een korte reflectie op de toekomstplannen van Diverzio, waarin Zsuzsan Proos aangaf méér transities op het gebied van eten en drinken te willen gaan begeleiden.

Afsluiting

De boeiende bijeenkomst werd afgesloten met een drietal stellingen over duurzaamheid, lokaal inkopen en de voorbeeldfunctie van de zorg op dit gebied. Daarbij ontsponnen zich boeiende discussies, waarbij onder andere smaakprofessor Peter Klosse en Theo van Brussel (Foodstep) zich lieten horen. Ook deelnemers droegen hier steentje bij. Voor iedereen was er aansluitend een tas vol overheerlijke en gezonde streekproducten, waaraan ook nog het mede door Michel van Schaik geschreven boek Goed Gevoed werd toegevoegd. Tijdens de afsluitende borrel met gezonde snacks werd er teruggekeken op een geslaagd programma, dat op een passende wijze werd besloten. Diverzio wil in het najaar met een volgende groep zorgorganisaties aan de slag gaan.

Ook interessant

Voor patiënten, kwetsbare ouderen, professionals en bezoekers in zorg, verpleging, welzijn, overheid en onderwijs. Voor patiënten, kwetsbare ouderen, professionals en bezoekers in zorg, verpleging, welzijn, overheid en onderwijs. Voor patiënten, kwetsbare ouderen, professionals en bezoekers in zorg, verpleging, welzijn, overheid en onderwijs.