Alléén maar winnaars tijdens bijeenkomst ‘duurzaam, gezond en regionaal’ in Zuid-Holland

DGAT
Diverzio Netwerk
25 april 2018

Het was de afsluiting van de serie masterclasses Gezonde Korte Ketens voor de regio Zuid-Holland. Maar het was veel méér dan dat. De bijeenkomst ‘duurzaam, gezond en regionaal’, die dinsdag 24 april bij Rabobank Het Haringvliet in Heinenoord werd gehouden, werd een feestje voor zowel de deelnemende boeren en tuinders als de regionale zorginstellingen. In totaal werden er maar liefst 51 matches gemaakt tussen pitchende agri-food ondernemers en geïnteresseerde zorgorganisaties. Twee van de ondernemers namen dan wel een Gezonde Korte Ketens Award mee naar huis: eigenlijk waren het allemaal winnaars!

De grote zaal van Rabobank Het Haringvliet stond 24 april helemaal in het teken van gezond, vers en duurzaam eten en drinken. Een groot aantal deelnemers aan de serie masterclasses Gezonde Korte Ketens presenteerde er hun producten op een intieme streekmarkt. Daar kan gepraat maar vooral geproefd worden. Voor alle genodigden stond  bovendien een heerlijke streeklunch opgesteld. In haar welkomstwoord liet de bevlogen directievoorzitter Renata Brabander van Rabobank Het Haringvliet weten persoonlijke interesse te hebben in vers voedsel en gezondheid. Ze stond stil bij het Banking for Food-programma van de Rabobank en maakte een vertaalslag naar haar eigen werkgebied: “Grote dromen moet je heel klein maken”, zo klonk het.

De samen met agri-ondernemers en provincie opgestart traject ‘Groene Cirkels’ speelt daar een belangrijke rol in. Uit dat initiatief kwam ook het project met stichting Diverzio voort. Namens Diverzio ging directeur Koen Nouws Keij dieper in op de beide programma’s die de stichting over het land uitrolt: Duurzaam en Gezond aan Tafel en Gezonde Korte Ketens. “Gezond, lekker en duurzaam eten en drinken verbindt ons eigenlijk allemaal”, betoogde hij. Dat werd nog maar een bevestigd door een filmpje van het bezoek van Heel Holland Bakt-icoon Janny van der Heijden aan zorgcentrum De Zellingen.

Pitches

De helden van de middag waren de 13 boeren en tuinders die zich hadden gemeld om hun verse en gezonde producten te presteren voor een panel van zorginstellingen, in de hoop dat die ná die pitches verder met hen wilden praten. De panelleden onder leiding van Hans van As, manager horeca en facilitair bij De Zellingen, konden hun interesse kenbaar maken door het opsteken van bakspatels. In dat panel namen vertegenwoordigers van onder meer Cedrah, Saffier, Appèl Catering, Havenziekenhuis, Curamare, Totaal Vers, Tafel Thuis en Bidfood plaats. Ook de Voedselbank Hoeksche Waard schoof aan. Chiem van de Wetering mocht aan het eind van de middag een groot deel van het overgebleven voedsel meenemen voor zijn organisatie. Want verspilling past nu eenmaal niet bij duurzaam en gezond eten en drinken.

De pitches waren enorm divers van invulling. Van de peren van Lena Zevenbergen tot en met de boontjes van Liesbeth Blok van Zonnehoeve Akkerbouw: ze kwamen allemaal voorbij. De panelleden mochten proeven van Hoeksche Chips, kaas van de kaasboerderij en nog veel meer lekkers. Onder de 13 partijen die pitchten waren ook een totaalleverancier (Totaal Vers) én een coöperatie: De Proefschuur van Voorne-Putten. Die laatste maakte indruk door de gedegen manier waarop meer dan 50 boeren en tuinders onder één vlag waren verenigd. Ook de jeugd kwam aan bod. Zo liet Melkveebedrijf Commijs het verhaal van de Hoeksche Zuivel vertellen door dochter Petra Commijs en haar vriendin Quirine. En de jonge agrariër Jacob-Jan Buth kwam recht van het land even op en neer om zijn pitch te verzorgen.

 

Awards

Aan het eind van een enerverende middag mocht panelvoorzitter Hans van As bekend maken welke twee pitches beloond werden met een fraaie Gezonde Korte Ketens Award. Hij stelde dat de zorginstellingen in het panel veel belangstelling hadden voor de producten die waren gepresenteerd. Dat bleek ook wel uit het aantal gemaakte matches. “Passies komen hier samen”, vertelde Van As met gepaste trots. “Jullie producten zijn onderdeel van de geluksmomentjes die wij onze gasten dagelijks willen geven”, voegde hij daar nog aan toe.

Vervolgens maakte hij de winnaar van de award voor de meest innovatieve pitch bekend. Hij roemde de passie en stelde dat deze partij de krachten heeft weten te bundelen. Deze prijs ging naar De Proefschuur Coöperatie en werd dolblij in ontvangst genomen door Anneke Lugtenburg-Piek en haar mede-bestuursleden. De tweede award, de aanmoedigingsprijs, was voor Melkveedrijf Commijs uit Maasdam, voor de Hoeksche Zuivel. “Wij vinden in de gezondheidszorg zuivel uit de streek van groot belang”, gaf Hans van As een stralende Petra Commijs mee. Hij zag bovendien volop mogelijkheden voor agri-food ondernemers, die nog nét een laatste stapje moeten maken, bijvoorbeeld in een stukje bewerking. “Eigenlijk zijn het allemaal winnaars”, concludeerde Renata Brabander, nadat zij samen met Koen Nouws Keij alle deelnemers van certificaten had voorzien.

Zowel de panelleden als de deelnemers kregen bovendien een exemplaar van de Almanak Gezonde Korte Ketens Zuid-Holland mee naar huis. Daarin staan de informatie over en de contactgegevens van alle deelnemers aan het programma vermeld. Het leggen van contact tussen regionale zorginstellingen, boeren en tuinders hoeft dus niet tot deze dag beperkt te blijven. En dat is nu precies wat alle betrokken partijen graag willen.

Ook interessant

Voor patiënten, kwetsbare ouderen, professionals en bezoekers in zorg, verpleging, welzijn, overheid en onderwijs. Voor patiënten, kwetsbare ouderen, professionals en bezoekers in zorg, verpleging, welzijn, overheid en onderwijs. Voor patiënten, kwetsbare ouderen, professionals en bezoekers in zorg, verpleging, welzijn, overheid en onderwijs.