Kleinschalig koken op de afdeling met Care Culinair

Diverzio Netwerk
16 mei 2019
Care Culinair heeft voor zorggroep Elde het handboek “Koken is leuk” gemaakt. Het was het startschot voor de transitie naar de nieuwe visie op eten en drinken, waarbij het eten klaargemaakt wordt op de afdeling in plaats van in de centrale keuken.
boek koken is leuk

Thuis als voorbeeld

In de visie op eten en drinken neemt Zorggroep Elde de maaltijdbereiding thuis als voorbeeld voor de manier waarop we in het verpleeghuis met eten zouden moeten omgaan. Deze visie is ontwikkeld omdat eten een markeerpunt op de dag is om naar uit te kijken. Het moment waarop zintuigen worden geprikkeld en we ons aangenaam voelen. Het moment dat de dag, middag of avond begint. Het is zonde als de maaltijd door een gebrek aan tijd bij de zorgverleners eten een taak wordt, een handeling die simpelweg gedaan moet worden.  

Koken is leuk! 

Zorggroep Elde wil het hele proces voor de cliënten zo zichtbaar, herkenbaar en dichtbij mogelijk organiseren. Van nadenken over wat je wilt eten tot afwassen en opruimen. Cliënten worden zoveel mogelijk betrokken bij de uitvoering van de afzonderlijke onderdelen. Om dit te bewerkstelligen heeft men samen met Care Culinair het handboek “Koken is leuk” ontwikkeld. In het handboek staat een uitleg van onze visie op voeding, informatie over inkopen, bereiden en bewaren van maaltijdingrediënten, voedselveiligheid en hygiëne en voeding. Er staan veel praktische tips in over alles wat met gezonde voeding te maken heeft en recepten.  

Aan de slag 

Inmiddels zijn medewerkers er al volop mee aan de slag! Cliëntondersteuners leren daarbij de algemene basisprincipes die ten aanzien van veilig en verantwoord koken en bereiden worden gehanteerd. Ook aan de entourage waarin de maaltijd wordt genuttigd wordt aandacht besteed, zoals de aankleding van de tafel; de ruimte; de aan- of afwezigheid van geluiden. Een onderdeel van de scholing is koken voor en door de cliëntondersteuners met een proeverij. 

De cliëntondersteuners leren ook hoe ze de maaltijden kunnen bestellen via een tablet. Verrassend om te merken dat het nieuwe systeem volop mogelijkheden biedt om te voldoen aan de individuele voorkeuren van de maaltijd van de cliënt. Het leefplezier van de bewoners krijgt op deze manier een extra impuls. 

 

Voor het einde van het jaar zullen alle locaties werken volgens de nieuwe visie op eten en drinken.  

Meer informatie: www.careculinair.nl/ 

Ook interessant

Voor patiënten, kwetsbare ouderen, professionals en bezoekers in zorg, verpleging, welzijn, overheid en onderwijs. Voor patiënten, kwetsbare ouderen, professionals en bezoekers in zorg, verpleging, welzijn, overheid en onderwijs. Voor patiënten, kwetsbare ouderen, professionals en bezoekers in zorg, verpleging, welzijn, overheid en onderwijs.
boek koken is leuk
Diverzio Netwerk
16 mei 2019
Care Culinair heeft voor zorggroep Elde het handboek “Koken is leuk” gemaakt. Het was het startschot voor de transitie naar de nieuwe visie op eten en