Koken met Karakter – GGZ NHN en Diverzio gaan voor duurzaam en gezond eten op de afdeling

DGAT
Diverzio Netwerk
29 september 2016

Vers en gezond eten bij GGZ NHN

Lekker, gezond en duurzaam eten draagt bij aan een sneller herstel, een verbeterde gezondheid en kwaliteit van leven. Bij verschillende locaties van GGZ NHN worden de mogelijkheden op het gebied van gezond eten en vers koken voor en met cliënten nog niet ten volle benut. Richtlijnen en bijvoorbeeld menusuggesties kunnen daarin ondersteunend zijn. Doel vanuit GGZ NHN is dat een groot gedeelte van de woonunits de komende jaren overgaat naar vers koken en dat er zo min mogelijk wordt gewerkt met diepvries- of kant-en-klaar-producten. De cliënt en diens familie moet meer centraal worden gesteld bij de keuze en bereiding van eten en drinken en bij het zelfstandig maken van gezonde, verantwoorde keuzes. Gezond, plezierig en lekker eten is het devies.

In het kader hiervan is de GGZ NHN gestart met een pilot op de locaties Hooge Venne en Kapelbuurt/Ypehof. Dit traject wordt begeleid door stichting Diverzio, die zich inzet voor gezond en duurzaam eten en drinken voor zorginstellingen.

Aan de slag!

Tijdens de eerste werksessie met Diverzio ging men aan de slag met ontbijt- en lunchgerechten. Er werd bijvoorbeeld stilgestaan bij hoe er binnen het budget een gezonde en verantwoorde start van de dag kan worden gemaakt met cliënten. Ook werd gekeken naar de huidige situatie op de afdelingen: wat wordt er nu gedaan en wat kan beter ten aanzien van bijvoorbeeld inkoop, budget, koken, gastgerichtheid en sfeer? Waar loopt men tegenaan?  En is eigenlijk alles wel in huis om gezond te kunnen koken?

Samen met Kai werd in de Trog gezamenlijk de lunch bereid, waarbij veel creativiteit werd getoond. Er kon ter plekke ‘geshopt‘ worden bij Atlantis Handelshuis die een zeer uitgebreid buffet van streekproducten uit Noord-Holland presenteerde; van verse aardbeien en avocado tot boerenbrood en streekzuivel. De eindresultaten waren verrassend: verschillende smoothies, trifles met yoghurt en vers fruit, broodjes gezond, salades en nog veel meer.

In de volgende kooksessie gaat men gezamenlijk aan de slag met de warme maaltijd. Natuurlijk wordt ook dan weer zélf gekookt.

Gezamenlijk GGZ kookboek

Het is de bedoeling dat uit de samenwerking een kookboek ontstaat, met tips voor gezonde gerechten voor ontbijt, lunch en de warme maaltijd. Dit wordt een kookboek vóór en dóór medewerkers en cliënten van GGZ NHN, waarin ieders favoriete gerecht wordt opgenomen.

Ook interessant

Voor patiënten, kwetsbare ouderen, professionals en bezoekers in zorg, verpleging, welzijn, overheid en onderwijs. Voor patiënten, kwetsbare ouderen, professionals en bezoekers in zorg, verpleging, welzijn, overheid en onderwijs. Voor patiënten, kwetsbare ouderen, professionals en bezoekers in zorg, verpleging, welzijn, overheid en onderwijs.
Jelle Ferwerda
DGAT
Diverzio Netwerk
GKK
Interview
Persbericht
31 maart 2017
DGAT2 MC2 21  april 2022
DGAT
26 april 2022
Dit keer stond voor de Brabantse zorginstellingen circulair en regionaal eten en drinken centraal.