Lekkerder eten brengt minder voedselverspilling en lagere kosten in Brabantse zorg

DGAT
Persbericht
Praktijkcase
4 juni 2019
Groenten

Met de keuze voor beter en duurzamer eten kunnen Brabantse zorgorganisaties binnen een jaar kosten besparen en hun voedselverspilling drastisch terugdringen. Dat blijkt uit recente metingen van Diverzio bij een groep van 13 Brabantse zorgorganisaties. De organisaties werkten toe naar duurzame keuzes in een gezonde, verse maaltijd voor hun patiënten/cliënten en eigen medewerkers.

Vorig jaar tekenden Rabobank ’s-Hertogenbosch en Omstreken, Stichting Godshuizen, Agrifood Capital en Stichting Diverzio een samenwerkingsovereenkomst voor het programma ‘Duurzaam en Gezond aan tafel’ in Brabant. Het programma is bedoeld voor zorginstellingen in Brabant om voedselverspilling aan te pakken en de kwaliteit van het eten in deze instellingen te verbeteren.

Diverzio organiseerde de masterclassreeks ‘Duurzaam en gezond aan tafel’ onder organisaties voor ouderenzorg, gehandicaptenzorg en GGZ in Brabant. Daarin brachten de zorgorganisaties hun huidige keuzes voor maaltijdvoorziening in beeld en begonnen ze concrete verbeteringen door te zetten. Bij aanvang, tijdens en aan het eind van het programma werden metingen gedaan naar de waardering van het eten, de hoeveelheid en samenstelling van voedselverspilling, de kosten van inkoop, verwerking en afval, en het percentage duurzame inkoop. Op 5 juni presenteren de 13 zorgorganisaties hun eindbevindingen en hun toekomstplannen.

Vrijwel alle zorgorganisaties kunnen na een klein jaar zeggen dat zij hun voedselverspilling fors onder het landelijke gemiddelde van 30% weten te houden. Het overgrote deel van de zorgorganisaties kan een duurzame inkoop van (ver) boven de 10% laten zien. Per instelling wordt € 5.000,- tot € 50.000,- op de jaarlijkse kosten bespaard. En het rapportcijfer? Dik tevreden, zegt meer dan 70% van de eters.

 

Waardevol

“Er is in de laatste twee jaar een omslag gaande in de keuzes van de zorg over eten”, zegt Koen Nouws Keij, directeur van Diverzio. “We zien dat er een kanteling is van ‘eten is een gebruiksgoed, dat je zo goedkoop mogelijk moet inkopen’, naar: ‘eten is wezenlijk onderdeel van de doelen die je als zorgorganisatie stelt in gezondheid, herstel, welzijn en zelfredzaamheid.” Mooi meegenomen is dat met de keuze voor vers en lekker eten het mes aan vier kanten kan snijden: fijnere maaltijden voor de mensen in en om de zorg, minder voedselverspilling, besparing van kosten en duurzame keuzes bij de inkoop.

 

Zorg en landbouw

“Een vervolgstap is natuurlijk dat de zorgkeuken gaat kijken welk lekkers er vers van dichtbij te halen is”, zegt Koen Nouws Keij. “Dat scheelt niet alleen voedselkilometers, maar opent ook de deur naar nieuwe systemen van samenwerking tussen landbouw en zorg. Een concrete kans in Brabant voor regionale kringlooplandbouw.”

Bij deelnemende zorgorganisaties werken in totaal ruim 18.000 mensen. Via de keukens van deze zorgorganisaties worden meer dan 21.600 maaltijden per dag bereid voor patiënten, cliënten, bewoners en medewerkers. Dit zijn meer dan 7,8 miljoen maaltijden per jaar en de zorgorganisaties besteden meer dan €22 miljoen aan inkoop van eten en drinken per jaar.

deelnemende brabantse zorgorganisaties

De deelnemende Brabantse zorgorganisaties zijn o.a.  Cello Zorg, Van Neijnsel, Het Laar, Lunet Zorg, SWZ, GGZ Breburg, GGZ West Noord Brabant, NovadicKentron, Reinier van Arkel, Koninklijke Visio en GGZ Oost Brabant.

 

Het programma ‘Duurzaam en Gezond aan Tafel in Brabant’ is een gezamenlijk initiatief van Diverzio, Rabobank ’s-Hertogenbosch en Omstreken, Stichting Godshuizen en AgriFood Capital, in samenwerking met Academie voor Gastronomie, Diagnose Voeding en Gezondheid, Care Culinair, FoodFirst Network en NEVI.

Ook interessant

Voor patiënten, kwetsbare ouderen, professionals en bezoekers in zorg, verpleging, welzijn, overheid en onderwijs. Voor patiënten, kwetsbare ouderen, professionals en bezoekers in zorg, verpleging, welzijn, overheid en onderwijs. Voor patiënten, kwetsbare ouderen, professionals en bezoekers in zorg, verpleging, welzijn, overheid en onderwijs.