Noorse delegatie komt 'sunne' gezonde kennis halen bij Diverzio

DGAT
Praktijkcase
28 maart 2019

‘Hoe voorkomen jullie ondervoeding bij ouderen? En hoe meet je dat? Hoe zorgen jullie ervoor dat in een aanbesteding de inkoop van lokaal of vers eten is geborgd? Hoe ziet regionale samenwerking tussen boeren en zorginstellingen eruit? Hoe kun je in een ziekenhuis met streekproducten koken? Wat is precies een korte keten van boer naar bord ?’ De Noorse delegatie die Diverzio afgelopen week op bezoek had, had honderden vragen. Na een intensief programma van 2 dagen konden ze ‘gevoed’ met veel informatie en indrukken over beter eten in de zorg naar huis.

Ook in Noorwegen heeft de Minister van Volksgezondheid een speerpunt gemaakt van gezond en lokaal eten voor ouderen in de zorg. Vertegenwoordigers van de Noorse koning in de provincies zijn hier speciaal bij betrokken. De Noren zijn bezig met pilots binnen verpleeghuizen, maar ook met regionale korte ketens. Zeven vertegenwoordigers van provincies in midden-, oost- en zuid Noorwegen kwamen daarom langs bij Diverzio voor een stoomcursus ‘Duurzaam en Gezond aan Tafel’ en ‘Gezonde Korte Ketens’. Nieuwsgierig waren ze naar de vorm en inhoud van de ontwikkelprogramma’s (Hoe krijg je mensen betrokken? Wat mag dat kosten? En wat levert het op ?) en naar de uitwerking in de praktijk.

Werklunch
Werklunch

De eerste dag deelden we kennis, marktinformatie, praktijkervaringen in het proeflokaal van Diverzio in Wijchen. Gecombineerd met een werklunch met The Economic Board Arnhem Nijmegen en ERAC, beide gespecialiseerd in internationale samenwerkingsprogramma’s.

De tweede dag namen we onze Noorse gasten mee op bezoek bij het Radboudumc, waar ze konden zien en proeven hoe de verandering in de praktijk heeft plaatsgevonden naar beter eten voor patiënten, personeel én bezoekers. Gastheer Jaap Buijs, contract manager en verantwoordelijk voor het eten & drinken in ziekenhuis deelde zijn visie en ervaringen. Verschillende partners van RadboudUMC gaven presentaties zoals Oregional over de dagelijkse levering van verse streekproducten. Food for Care verzorgde een presentatie met onderzoeksresultaten en ervaringen van gezonde voeding voor patiënten in Radboudumc.  Inclusief een rondleiding naar een patiëntenafdeling waar Food for care elke dag het eten serveert. Het belang van gezond, vers, lokaal eten voor gezonde medewerkers werd door Vermaat (catering) onderstreept met de presentatie ‘Food Vision’.  De Noorse delegatie werd uitgenodigd om niet alleen te kijken maar ook vooral te proeven in het restaurant waar duizenden bezoekers en medewerkers in Radboudumc elke dag gastvrijheid, gezondheid en duurzaamheid ervaren.

Presentatie
Drankjes geven aan de gasten
Rondleiding
Eten op borden

Verschillen zijn er, maar overeenkomsten ook; van het zoeken naar draagvlak op directieniveau en het inschakelen van ‘de Noorse Janny van der Heijden’ tot en met het belichten van de mensen die het écht voor elkaar moeten krijgen:  “Vooral je eigen chef is de local hero.” Er was veel interesse voor de stapsgewijze regionale aanpak waarmee Diverzio de beweging naar beter eten in de zorg steeds verder heeft uitgebouwd. En bij de regio Friesland veerden de Noren op: “Hé, ‘duorsum en sûn’ dat begrijpen we. ‘Sunne’ zeggen wij ook.”

Met speciale dank aan Luc van Raaij, Geert Kooistra, Sigrid Heilbig, Richard Dobbelman, Jaap Buis, Tobias Camps,  Bert van den Broek, Martijn Heimel, Paul Roelofsen, Mindy van der Rijt

Groepsfoto
Groepsfoto

Ook interessant

Voor patiënten, kwetsbare ouderen, professionals en bezoekers in zorg, verpleging, welzijn, overheid en onderwijs. Voor patiënten, kwetsbare ouderen, professionals en bezoekers in zorg, verpleging, welzijn, overheid en onderwijs. Voor patiënten, kwetsbare ouderen, professionals en bezoekers in zorg, verpleging, welzijn, overheid en onderwijs.