Telers en kwekers zien kansen in de zorg na bezoek aan Zorgwaard

DGAT
Diverzio Netwerk
GKK
22 januari 2018

Ze wisten niet wat ze zagen, de deelnemers aan de tweede masterclass Gezonde Korte Ketens voor de regio Zuid-Holland. Al direct vanaf hun binnenkomst op de prachtige locatie Rembrandt van Zorgwaard keken de ruim 30 telers en kwekers uit de Hoekse Waard en van Goeree-Overflakkee hun ogen uit. Was dit nu een zorginstelling? “Ja” stelde manager horeca en facilitair Ad Verhagen van Zorgwaard volmondig. Met gepaste trots waren hij en zijn team een middag lang gastheer van wie weet wel een aantal van hun toekomstige leveranciers.

Wie met het stereotype beeld van een zorginstelling naar Oud-Beijerland was gekomen, kon niet anders dan verrast zijn. Aan het Frans Halsplein in de Schilderswijk heeft Zorgwaard met Rembrandt een in alle opzichten schilderachtige locatie gerealiseerd. Die beschikt met het restaurant Van Rijn zelfs over een bijzondere uitnodigende eet- & drinkgelegenheid. De bevlogen chefkok Martijn en zijn brigade konden dan ook alles uit de kast halen om hun gasten – telers, kwekers en afvaardigingen van Rabobank Het Haringvliet en Diverzio – gastvrij te onthalen. Dat gebeurde met een lunch, die diverse verrassende elementen en smaken bevatte.

Verbinding

In deze tweede bijeenkomst uit een serie van vier brachten de regionale telers en kwekers dus een bezoek aan een zorginstelling. Dat is ook precies de achterliggende gedachte van het programma Gezonde Korte Ketens: een verbinding tot stand brengen tussen regionale producenten van het gezondste medicijn (verse groenten, fruit en méér) en hun beoogde afnemers. Gastheer Verhagen vertelde vol trots over de stappen die Zorgwaard op het vlak van eten en drinken al gezet heeft. “De lat ligt hier net zo hoog als in een restaurant”, liet hij weten. Met onder meer een grote open keuken, een sfeervolle huiselijke inrichting, gigantische bar en zwarte plafonds oogt Rembrandt ook allerminst als een zorginstelling. Bewoners worden er zoveel mogelijk gestimuleerd om in het restaurant te eten. Daarnaast staan de deuren open voor familie, omwonenden en andere liefhebbers van een goede en verse maaltijd. Daarbij wordt met veel wensen rekening gehouden. ‘We hebben in kaart gebracht welke gastengroepen we hier hebben en welke wensen die hebben”, stelde Verhagen. “We weten wanneer ze wát willen eten.” Chefkok Martijn, die de horeca verruilde voor de zorg, gaat regelmatig letterlijk en figuurlijk ‘de boer op’, op zoek naar verse en gezonde streekproducten. Dat hoorden de deelnemers aan het programma met plezier aan.

Paneldiscussie

De passie en het enthousiasme spatte er vanaf. “Wij willen de oudjes in de Hoekse Waard een mooie oude dag bieden, een gastvrije waard zijn”, zo klonk het. De aansluitende rondleiding door de locatie versterkte dat beeld alleen nog maar. Na die rondleiding wachtte de groep een paneldiscussie. Ad Verhagen, zijn collega Hans van As van zorgorganisatie De Zellingen, diens chefkok Wilfred Vat, directeur Ronald van der Leer van zorgleverancier TotaalVers en Diverzio-directeur Koen Nouws Keij beantwoordden uiteenlopende vragen vanuit de zaal. Ze vertelden over de al geboekte successen op het gebied van duurzaam en gezond eten en drinken, schetsten een beeld van welke eisen er gesteld worden aan regionale producten en gaven aan waaraan zij als zorgorganisaties behoefte hebben. Met name de uitspraak van Hans van As, dat een zorginstelling per dag maar iets meer dan 11 euro te besteden heeft voor het eten en drinken van een bewoner – inclusief arbeidskosten – kwam bij de telers en kwekers behoorlijk binnen. Creatieve, gezonde en smaakvolle producten, gerechten, menu’s en duurzame ketensamenwerking  gericht op de wensen en behoeften van cliënten, patiënten en bewoners is de sleutel tot succes.

Kansen

De telers en boeren verdeeld over vier groepen, gingen fanatiek aan de slag om te kijken wat er voor kansen en mogelijkheden richting zorg liggen. De daaruit voortgekomen bevindingen werden plenair toegelicht. Daarbij bleek er volop animo te zijn om samen te gaan werken, zowel onderling als met de regionale zorg. Er zijn ook nog enkele uitdagingen, bijvoorbeeld op het gebied van verwerking en logistiek, waarin verschillende op maat oplossingen werd geboden door zorgleverancier Totaal vers. Het positieve gevoel overheerste bij ondernemers en afnemer om vervolgstappen met elkaar te zetten.

De ondernemers gaan komende weken verder werken aan praktische doelen en oplossingen voor knelpunten. In maart is er een volgende bijeenkomst bij een innovatieve ondernemer, de tijd tussen iedere masterclass bijeenkomst gebruiken deelnemers om de nieuwe kennis zelf toe te passen. In april is er een ‘marktplaats’ bijeenkomst; inkopers van diverse zorgorganisaties kunnen dan horen, zien, ruiken, voelen en proeven wat de regio Hoekse Waarde en Goeree-Overflakkee te bieden heeft.

Roots

Aan het eind van de middag verraste directievoorzitter Renata Brabander van Rabobank Het Haringvliet alle gasten met een exemplaar van het prachtige boek Roots Seizoenen, waarin lokale en internationale verhalen en recepten uit de wereld van de Rabobank Foundation zijn gebundeld. Een uiterst geslaagde middag werd afgesloten zoals die begon: met diverse lekkernijen uit de keuken van Rembrandt, een zorginstelling waar je oud zou willen worden.

Voor een impressie van deze inspirerende middag, klik hier.

 

Ook interessant

Voor patiënten, kwetsbare ouderen, professionals en bezoekers in zorg, verpleging, welzijn, overheid en onderwijs. Voor patiënten, kwetsbare ouderen, professionals en bezoekers in zorg, verpleging, welzijn, overheid en onderwijs. Voor patiënten, kwetsbare ouderen, professionals en bezoekers in zorg, verpleging, welzijn, overheid en onderwijs.