Programmadirecteur Zsuzsan Proos wil de drijvende kracht vooruit zijn

DGAT
Interview
Persbericht
20 mei 2021
zsuzsan-proos

Ze werkt vanuit ambitie, aspiratie en inspiratie. Het gaat haar erom dat de zorg gezonder en duurzamer wordt. Ze is wetenschappelijk opgeleid en gebruikt die kennis om een brug te slaan naar de praktijk. En ze wil de drijvende kracht vooruit zijn. Hoogste tijd voor een nadere kennismaking met de nieuwe programmadirecteur van Diverzio: Zsuzsan Proos.

Ineens was ze er, met haar aanstekelijke enthousiasme. Zsuzsan Proos werd door samenwerkingspartner Local2Local gevraagd om het team van Diverzio te komen versterken. Daar was men na het terugtreden van voormalig directeur Koen Nouws Keij op zoek naar een nieuwe programmadirecteur, die zowel inhoud, doorontwikkeling als uitvoering van de programma’s zou gaan begeleiden. Ze kende Diverzio al wel, wist wat daar met de programma’s Duurzaam en Gezond aan Tafel en Gezonde Korte Ketens was neergezet. Daarbij zag ze volop kansen en dat maakte de stap naar die nieuwe uitdaging gemakkelijk.

 

Koploper “We moeten met z’n allen versnellen. Daar geloof ik in”, zo stelt ze. Daarbij typeert ze Diverzio als een koploper. “De programma’s sluiten aan bij de behoefte in de markt, van méér integraal denken. Daar hoort het voedingsstuk zeker bij. Wanneer de zorgsector gezonder en duurzamer wordt heeft dit een positieve invloed op zowel patiënten, cliënten als medewerkers.” Duurzaam en Gezond aan Tafel kan daarbij een rol van betekenis spelen. “Dat programma geeft écht tools aan de mensen, die het in de praktijk moeten doen. Die inspireren elkaar in de programma’s en worden uitgedaagd om met elkaar stappen te maken.” Ze wil de uitdagingen in het voedingsbeleid in de zorg vooral niet te technisch wetenschappelijk benaderen, maar blijft liever zo dicht mogelijk bij de dagelijkse praktijk met haar aanpak. Door haar werk als onder meer kennisspecialist in de broodsector, bij het communicatieplatform van Friesland Campina en als consultant in gezondheid en duurzaamheid bij allerlei A-merken weet ze wél waarover ze het heeft. En heeft ze een duidelijke visie.

Kwaliteit Met betrekking tot haar inzet voor Diverzio durft ze al snel te stellen dat die heel goed bij haar kennis en ervaring past. “Gezonder en verantwoorder gaan eten spreekt mij het meest aan”, pikt ze uit de uitgangspunten van Duurzaam en Gezond aan Tafel. “Maar ook het terugdringen van voedselverspilling.” Ze gaat bij alles wat ze doet voor kwaliteit. “We gaan nu met name werken met zorginstellingen die écht willen”, verwacht ze. “De grote groep komt wel, als het straks allemaal weer mag. Duurzaam en Gezond aan Tafel sluit naadloos aan bij de actualiteit, zowel duurzaamheid als gezondheid. Dat speelt ook veel breder dan in ziekenhuizen alleen.” “Zo ben ik wel benieuwd hoeveel vegetarische maaltijden er eigenlijk in de zorg wordt aangeboden.” Ze is oprecht complimenteus richting zorgorganisaties die nu al stappen nemen. “Dingen gaan niet vanzelf. Maar ook die organisaties kunnen wij blijven helpen, met visievorming, verdere verfijning van het beleid. Zeg maar Duurzaam Gezond aan Tafel, deel 2.”

Ambities Een van haar grote ambities is om de koplopersfunctie van Diverzio vast te houden, liever nog uit te bouwen. “Denk aan het omarmen van de Green Deal Duurzame Zorg, aan uitbreiden door innovatie.” Ze besluit met een oproep aan de complete zorg: “Zet gezonde en duurzame voeding hoger op je agenda! Wat weerhoudt je om daar stappen op te nemen? Nu! We zijn eigenlijk al te laat. Laten we hiermee aan de slag gaan: niet volgend jaar, maar liever al volgende week!”

Contact zoeken met Zsuzsan Proos? Mail dan naar zsuzsan.proos@diverzio.nl.

Ook interessant

Voor patiënten, kwetsbare ouderen, professionals en bezoekers in zorg, verpleging, welzijn, overheid en onderwijs. Voor patiënten, kwetsbare ouderen, professionals en bezoekers in zorg, verpleging, welzijn, overheid en onderwijs. Voor patiënten, kwetsbare ouderen, professionals en bezoekers in zorg, verpleging, welzijn, overheid en onderwijs.