Diverzio introduceert het eerste online dashboard voor verbetering van de zorgmaaltijd

DGAT
23 maart 2016

Vanaf 6 april is een nieuwe online tool bereikbaar voor zorgorganisaties die verspilling willen aanpakken, hun maaltijd willen verduurzamen, de tevredenheid van hun eters verbeteren en de kosten in hun greep houden. Dat is het Diverzio Dashboard.

Met het nieuwe Diverzio Dashboard meten zorgorganisaties kosten, effect en verspilling van hun maaltijdvoorziening, identificeren ze verbeterpunten en voeren die uit. Het dashboard bevat een ondersteunende online omgeving, gevuld met vakinformatie, kant en klare enquêtelijsten voor collega’s en bewoners, informatie om personeel te instrueren bij metingen, complete formats voor een operationeel plan en een karrevracht aan handige info. Zoals tips voor duurzame inkoop. Of voor een goede financiële begroting. Uit het Dashboard rollen de gegevens in overzichtelijk vormgegeven, direct bruikbare grafieken. Dat maakt beslissen een stuk eenvoudiger.

In verhouding

Tools om voedselverspilling in kaart te brengen zijn er al. Maar meten is niet genoeg, vonden Jelle Ferwerda en Koen Nouws Keij, oprichters van stichting Diverzio. Zij zetten hun vakmanschap om in een online omgeving waarmee zorgorganisaties niet alleen meten, maar om ook te bepalen waar en hoe verbeterd kan worden én –heel belangrijk- om dat voor elkaar te krijgen. Diverzio-directeur Koen Nouws Keij: “Als je morgen je verspilling naar nul wil brengen, moet je geen eten meer serveren. Maar dat is natuurlijk geen optie. Het gaat in een goede maaltijdverbetering niet plat om verspilling meten. Maar altijd om hoe de aspecten van kosten, maaltijdwaardering, duurzaamheid en verspilling zich tot elkaar verhouden.”

Bewezen

Het Diverzio Dashboard is het resultaat van enkele jaren onderzoek en ontwikkeling. Koen Nouws Keij: “Een ‘proven concept’; we weten dat het werkt in de zorg. Een eerste versie maakten we twee jaar geleden voor een groep Nederlandse en Duitse instellingen en klinieken. Daarna hebben we er een groot en compleet instrument van gemaakt.”

Concreet verbeteren

Recent hebben 14 zorgorganisaties een jaar met het Diverzio Dashboard gewerkt in het Friese programma Duurzaam en Gezond aan Tafel. Zij hebben er schitterende resultaten mee behaald en presenteren die 6 april. Diverzio heeft nu de ambitie het dashboard op brede schaal in te zetten en er grote impact mee te realiseren. De stichting wil zeker 200 zorgorganisaties bereiken; zij kunnen nu van achter de eigen laptop aan de slag. Want dat de maaltijden in de zorg nog lekkerder, gezonder en duurzamer mogen, daar zal niemand het mee oneens zijn. Maar hoe? Daarop is nu een antwoord.

www.diverziodashboard.nl

Ook interessant

Voor patiënten, kwetsbare ouderen, professionals en bezoekers in zorg, verpleging, welzijn, overheid en onderwijs. Voor patiënten, kwetsbare ouderen, professionals en bezoekers in zorg, verpleging, welzijn, overheid en onderwijs. Voor patiënten, kwetsbare ouderen, professionals en bezoekers in zorg, verpleging, welzijn, overheid en onderwijs.
masterclass
DGAT
Praktijkcase
2 oktober 2015
DGAT MC1 interactie
DGAT
15 februari 2022
Ze hadden er even op moeten wachten, maar eindelijk was het dan zover.