14 maart 2016 – Vrijwaard toont lef en kiest voor ambachtelijke keuken

DGAT
Praktijkcase
14 maart 2016

Lekker, gezond en duurzaam eten. Wat wil een mens nou nog meer? Bij Vrijwaard in Den Helder hebben ze dat begrepen. De Noord-Hollandse zorgorganisatie heeft de afgelopen periode het keukenproces stevig onder handen genomen. Dat heeft geleid tot een aanzienlijke verbetering van gastvrijheid, beleving en kwaliteit van de maaltijd. Tevens heeft men forse kostenbesparingen gerealiseerd gecombineerd met méér dan een halvering van de voedselverspilling. Vrijwaard is klaar voor de toekomst.

Vrijwaard stond enkele jaren geleden op een tweesprong: kiezen voor meer kant-en-klaar maaltijden of investeren in de eigen keuken. In samenwerking met stichting Diverzio werd voor de tweede optie gekozen. Zo toonde Vrijwaard het lef om de regie in eigen hand te nemen en de zaken anders aan te gaan pakken. Dat past ook bij de ambitie, om bewoners en cliënten in Den Helder en omgeving gezond ouder te laten worden. Eten en drinken spelen daarbij een prominente rol. Bij het aanpassen van het keukenproces is terdege rekening gehouden met de wensen en behoeften van gasten, bewoners en de cliëntenraad. Bestuurder Coert Veenstra: ‘Eten en drinken vormen voor veel bewoners het hoogtepunt van de dag. Zij zijn onze gasten en dan moeten we dus ook inspelen op hun wensen.’

Ambachtelijke keuken

Onder het motto gezond, smakelijk, dichtbij en duurzaam ging Vrijwaard voor het behoud van de eigen keuken en daar in te investeren.  Zo ontstond een ambachtelijke keuken, waarin op een hele nieuwe manier wordt gewerkt. De manier van bereiden is veranderd, de maaltijden worden op een andere manier opgemaakt en aangeboden en in het menu (Menu van de Chef) wordt volop gebruik gemaakt van de lekkerste verse seizoensproducten. Daarmee is Vrijwaard onderscheidend, niet alleen in de regio Noord-Holland Noord, maar ook landelijk. ‘De voedingsdienst van Vrijwaard heeft zich volledig ingezet om de gastvrijheid, beleving en kwaliteit van de maaltijd te verbeteren. De voedselverspilling is ongekend snel gereduceerd; méér dan gehalveerd binnen 1 jaar’, stelt een trotse gastvrijheidscoach Ivar Borst. ‘Door een integrale aanpak zijn we gastgerichter en efficiënter gaan werken. Er kon hiermee bovendien bespaard worden aan de kostenkant’.

Volgende stap

Vrijwaard maakt volop werk van de volgende stap. Daarbij wordt sterk ingezet op beleving van onder andere geur, smaak en kleuren. Zo zullen bijvoorbeeld de soepen en desserts in de restaurants vanaf een serveerwagen aan tafel persoonlijk worden aangeboden en naar wens en smaak bereid. Het percentage regionale producten gaat nog verder omhoog.  Op dit moment worden er dagelijks 400 maaltijden bereid waarbij Vrijwaard de ambitie heeft nog meer klanten in de wijk te gaan bedienen met de Maaltijdservice Thuis.  Diverzio roemt de manier waarop de koks en medewerkers van Vrijwaard de nieuwe visie hebben omarmd. Directeur Koen Nouws Keij: ‘Door de hele organisatie heen is lef getoond. En dat in een periode waarin het op veel plaatsen met minder moet. Vrijwaard doet het op eigen kracht, met veel draagvlak én met sterke partners. Zo laat men zien dat er met minder ook  méér kan in de zorg en dat gezond en duurzaam eten meer oplevert dan het kost.’

Klik hier voor het volledige persbericht.

Ook interessant

Voor patiënten, kwetsbare ouderen, professionals en bezoekers in zorg, verpleging, welzijn, overheid en onderwijs. Voor patiënten, kwetsbare ouderen, professionals en bezoekers in zorg, verpleging, welzijn, overheid en onderwijs. Voor patiënten, kwetsbare ouderen, professionals en bezoekers in zorg, verpleging, welzijn, overheid en onderwijs.