20 april 17.00 uur uitzending TV Noord-Holland: Vers voedsel uit de regio wordt trend in verzorgingshuizen Noord-Holland

DGAT
Video
20 april 2017

Stichting Vrijwaard in Den Helder probeert zoveel mogelijk maaltijden met regionale producten te serveren aan hun cliënten. Witlof uit Breezand, vlees van de lokale slager en natuurlijk vis van de visspecialist in de stad. En het is een succes dat overgenomen gaat worden.

“We willen de mensen maaltijden serveren met producten die ze kennen en herkennen”, zegt Ivar Borst, coördinator voeding bij de zorginstelling. “De mensen kennen onze slager en groenteboer. En natuurlijk wordt de vis hier de haven binnengevaren. Hoe mooi is het dat de visboer de vis op de veiling koopt die later bij ons op het bord ligt.”

Siem Hemmes is witlofkweker in Breezand. Zijn product staat op het menu bij Vrijwaard. “Dat is een mooie gedachte. Zeker omdat ze het verse waarderen.” Het overgrote deel van de wekelijkse oogst gaat naar de veiling. Wat meer verkoop in de regio zelf zou de teler niet erg vinden: “Zeker vanwege het milieu. Waarom zou je bijvoorbeeld je product naar het midden van het land brengen om het daarna weer terug hiernaartoe te rijden?”

Mooiste tijd

Kok Olaf Dekker staat zichtbaar te genieten in zijn keuken in verzorgingshuis Ten Anker in Den Helder: “Dit is eigenlijk de mooiste periode”, zegt hij, “Lekkere bloemkooltjes en witlof zijn altijd goed. Maar het begin van de aspergetijd is de mooiste tijd om te koken.” Dekker is blij dat hij elke dag met de verse producten uit de regio aan de slag mag.

“Een ander belangrijk aspect van onze manier van koken is de beperking van het afval. Sinds we regionale maaltijden op maat serveren gooien we nog maar 10 procent van het voedsel weg, dat was voorheen 38″, vertelt Ivar Borst. Dat is dus een enorme winst.” Geen wonder dus dat andere verzorgingshuizen in de regio er wel oren naar hebben. Sterker nog, dit wordt de trend. “We zien dat de collega’s om ons heen in de kop van Noord-Holland aan het bewegen zijn. Dus dat is zeker.”

Externe video URL

Ook interessant

Voor patiënten, kwetsbare ouderen, professionals en bezoekers in zorg, verpleging, welzijn, overheid en onderwijs. Voor patiënten, kwetsbare ouderen, professionals en bezoekers in zorg, verpleging, welzijn, overheid en onderwijs. Voor patiënten, kwetsbare ouderen, professionals en bezoekers in zorg, verpleging, welzijn, overheid en onderwijs.