Inspiratie- en smaaksessie bij Zorgbalans te IJmuiden

DGAT
Praktijkcase
14 oktober 2014

Op 9 oktober j.l. vond er een inspiratie- en smaaksessie plaats op de Zorgbalans-locatie WF Visserhuis in IJmuiden. Koks van alle 13 Zorgbalans-woonzorglocaties kregen een workshop van topkok Jelle Ferwerda, voorzitter van Diverzio en hoofd voeding en gastenservice van de Sint Maartenskliniek.

Het draaide op deze herfstdag allemaal om het Kerstmenu, dat diende als ‘kapstok’. De enthousiaste koks waren zeer gemotiveerd om te leren over verschillende manieren van bereiding, presentatie, combinaties van gerechten en ook smaaksturing. Hoe kook je nu voor je doelgroep (veelal ouderen) die te kampen heeft met een sterk verminderde smaak? Op welke manieren kun je bewoners met bepaalde ingrediënten toch smaakprikkels geven? Ze kregen van Jelle tips & tricks om op een creatieve manier te werken met verse ingrediënten in combinatie met convenience producten.

Na een middag van gezamenlijk culinair testen en uitproberen heeft het koksteam onder leiding van Jelle Ferwerda een fantastisch feestje voorbereid. In de avond stond er namelijk een uitgebreide proeverij op het programma voor 95 voedingscommissieleden van de verschillende locaties, bestaande uit bewoners, management en leden van de cliëntenraad. Hierbij werden een aantal gerechten uit het Kerstmenu geserveerd aan feestelijk gedekte tafels in kerstsferen, waaronder:

  • Gerookte Hoenderfilet met Baby-leaf-mesclunsalade, gedroogde abrikoos en yoghurt-citroendressing
  • Duo van gepocheerde zijdezalm en gerookte zalm met aspergemousse
  • Gevulde kippendij en kalfssucade met spruitjes gegarneerd met spekjes en amandelen en diverse aardappelgarnituren

 

De workshop en proeverij is georganiseerd in samenwerking met Zorgbalans, Allinc. en Eetgemak.

 

Ook interessant

Voor patiënten, kwetsbare ouderen, professionals en bezoekers in zorg, verpleging, welzijn, overheid en onderwijs. Voor patiënten, kwetsbare ouderen, professionals en bezoekers in zorg, verpleging, welzijn, overheid en onderwijs. Voor patiënten, kwetsbare ouderen, professionals en bezoekers in zorg, verpleging, welzijn, overheid en onderwijs.