26 mei 2016 – Noorse zorgdelegatie op werkbezoek bij Sint Maartenskliniek en stichting Diverzio

DGAT
30 mei 2016

Een delegatie van een aantal ziekenhuizen en ouderenzorginstellingen uit Noorwegen bracht op 26 mei j.l. een werkbezoek aan de Sint Maartenskliniek, bij Nijmegen. Aansluitend daarop werd voor een werksessie aangeschoven bij stichting Diverzio in Wijchen. Op beide locaties werden de Scandinavische bezoekers gastvrij ontvangen en werd van gedachten gewisseld over de visies op gezond en duurzaam eten en drinken in de zorg. Deze internationale kennisuitwisseling smaakte voor alle betrokken partijen naar méér.

Het was natuurlijk niet toevallig dat de delegatie van de Noorse zorgorganisaties neerstreek in de Sint Maartenskliniek. Dat is immers de plek waar onder leiding van hoofd voeding en gastvrijheid Jelle Ferwerda als één van de eerste ziekenhuizen in Nederland werd bewezen dat investeren in duurzaam, gezond en lekker eten en drinken méér oplevert dan het kost. Dat besef begint gelukkig steeds meer door te dringen binnen de Nederlandse zorgsector. De visie waarmee Ferwerda in Beek Ubbergen aan de slag ging was vernieuwend. Er kwam meer aandacht voor kwaliteit in plaats van prijs. Er werd sterker ingezet op verse producten uit eigen regio en een goede ambachtelijke bereiding. Ook werd er geluisterd naar de wensen van de patiënten en cliënten. Een integrale aanpak vormde de sleutel tot het succes.

Buiten de landsgrenzen

Ferwerda stond vijf jaar geleden samen met Koen Nouws Keij aan de wieg van stichting Diverzio. Daar werd de aanpak vanuit de Sint Maartenskliniek doorontwikkeld en verder uitgerold. Hierbij werd ook al buiten de eigen landsgrenzen gekeken, met onder meer een onderzoek waaraan Nederlandse en Duitse ziekenhuizen en verpleeghuizen meewerkten. Nu heeft dan ook de Noorse zorg zijn licht opgestoken in de regio Nijmegen. De delegatie werd bij de Sint Maartenskliniek geïnspireerd door Jelle Ferwerda. Hij deelde zijn visie en stond onder meer stil bij de vertaling daarvan naar de praktijk. Zo werd gekeken naar kook- en bereidingstechnieken, het Menu van de Chef en smaakoptimalisatie. Ook kregen de gasten een rondleiding door de kliniek, waarbij uiteraard geproefd mocht worden. Want proeven is geloven, zo bleek uit de enthousiaste reacties.

Concrete ideeën

Vanuit de kliniek verplaatste het gezelschap zich naar Wijchen, naar het kantoor annex proeflokaal van stichting Diverzio. Directeur Koen Nouws Keij verzorgde een presentatie over de ontwikkelingen in de Nederlandse zorg. Hij stipte daarbij trends op het gebied van eten en drinken aan en stond stil bij de kansen op de gebieden agri, voeding en gezondheid. In een werksessie werd vervolgens bekeken hoe integrale aanpak van Diverzio ook voor de ziekenhuizen en verpleeghuizen in Noorwegen toegankelijk gemaakt kan worden. Daarbij kwamen allerlei ideeën en plannen op tafel, variërend van een ontwikkelingsprogramma tot concrete zaken als gezamenlijk regionaal in gaan kopen, het inzetten van specifieke apparatuur in de keuken en een training door de Noorse topchef Erlend Eliassen, die door zijn collega’s inmiddels ‘de Jelle Ferwerda van Noorwegen’ wordt genoemd. Hij was al eerder op bezoek bij zijn Nederlandse vakbroeder en volgt diens visie en werkwijze, mét resultaat.

De geanimeerde middag werd besloten met een proeverij van streekproducten uit de regio Wijchen – Nijmegen, een passend slot van een dag, waarbij de overdracht van kennis en inspiratie centraal stond.

Ook interessant

Voor patiënten, kwetsbare ouderen, professionals en bezoekers in zorg, verpleging, welzijn, overheid en onderwijs. Voor patiënten, kwetsbare ouderen, professionals en bezoekers in zorg, verpleging, welzijn, overheid en onderwijs. Voor patiënten, kwetsbare ouderen, professionals en bezoekers in zorg, verpleging, welzijn, overheid en onderwijs.