Met FoodforCare nemen patienten Radboudumc meer eiwit en energie in

DGAT
Diverzio Netwerk
27 november 2017

Patiënten in het Radboudumc krijgen meer eiwitten en energie binnen met het voedingsconcept FoodforCare, blijkt uit onderzoek van Dorian Dijxhoorn en collega’s. Dit concept biedt zes kleine gerechten op één dag aan in plaats van traditioneel drie maaltijden per dag. Siebe Geerdsema, manager ziekenhuizen en zorgorganisaties bij FoodforCare, licht op het congres Zorg & Facilitair (23 november) de resultaten toe.

Zes keer per dag een klein gerecht

Het Radboudumc startte in oktober 2015 pilots met het voedingsconcept FoodforCare, dat in juli 2016 werd uitgerold over het hele ziekenhuis. In dit concept krijgen patiënten op zes momenten van de dag twee tot drie kleine, smaakvolle gerechten aangeboden, afgestemd op het ziektebeeld. De voedingsassistent geeft uitleg over de samenstelling en de patiënt kiest zelf. Het aanbod bestaat uit verse, eiwitrijke gerechten met een aantrekkelijke presentatie. “Het is belangrijk dat het eten in het ziekenhuis voldoende eiwit en energie bevat, omdat dit bij kan dragen aan een betere gezondheidstoestand van patiënten. Eerder onderzoek wees uit dat bij een ziekenhuisopname in Nederland 2 procent tot 38 procent van de patiënten ondervoed is”, aldus het persbericht.

‘Niet eerder zo nauwkeurig gekeken wat 600 patiënten binnen krijgen’

Voor het onderzoek bekeek arts-onderzoeker Dijxhoorn en zijn collega’s hoeveel eiwitten en calorieën patiënten binnen kregen. Op dag 1 een dag 4 van de ziekenhuisopname schreven de onderzoekers op wat de patiënten bestelde en woog na afloop wat er over was. Zo werd het aantal eiwitten en calorieën berekend. Het onderzoek vond plaats op drie afdelingen van het Radboudumc met het eerdere maaltijdconcept van drie maaltijden per dag en later toen FoodforCare was ingevoerd. Volgens Dijxhoorn was het een heel intensief onderzoek. “Nog niet eerder is zo nauwkeurig gemeten wat meer dan 600 patiënten binnen kregen.”

Patiënten krijgen 79 procent van eiwitbehoefte binnen

Gemiddeld kregen patiënten op dag 1 79 procent van hun eiwitbehoefte binnen met het FoodforCare concept. Met drie maaltijden per dag was dit 59 procent. Hetzelfde patroon was te zien op dag 4 (73 procent versus 59 procent van de eiwitbehoefte). In de FoodforCare groep behaalde 24 procent van de onderzochte patiënten op dag 1 en 23 procent van de patiënten op dag 4 hun dagelijkse eiwitbehoefte. Bij de drie maaltijden was dit 8 procent op beide dagen. Daarnaast kregen patiënten op dag 1 gemiddeld gezien een groter deel van hun energiebehoefte binnen met de zes kleine gerechten. Naast de eiwit- en energie-inname onderzochten de wetenschappers ook de tevredenheid over de maaltijden. Patiënten vonden de kleine maaltijden lekkerder ruiken en er beter uitzien. Overall bleef de tevredenheid gelijk ten opzichte van het oude concept.

Op dit moment is er nog niets te zeggen of het nieuwe maaltijdconcept voor gezondheidsverbetering zorgt. Dat wordt verder onderzocht. Ook wordt FoodforCare in de thuissituatie onderzocht.

Ook interessant

Voor patiënten, kwetsbare ouderen, professionals en bezoekers in zorg, verpleging, welzijn, overheid en onderwijs. Voor patiënten, kwetsbare ouderen, professionals en bezoekers in zorg, verpleging, welzijn, overheid en onderwijs. Voor patiënten, kwetsbare ouderen, professionals en bezoekers in zorg, verpleging, welzijn, overheid en onderwijs.