Conferentie 5 september 2017 – Prachtige resultaten én heerlijk duurzaam en gezond eten

DGAT
11 september 2017

‘Visie, verhalen vertellen en verbinden’. Dat waren volgens dagvoorzitter Willem Lageweg in zijn samenvatting de drie kernbegrippen van de grote conferentie Duurzaam Gezond aan Tafel, die op 5 september in Wijchen werd gehouden. Die drie begrippen leidden dan samen weer tot een vierde ‘v’: vrolijkheid. Alle betrokkenen kunnen terugkijken op een uitermate geslaagde dag, boordevol inspiratie, mooie woorden, prachtige resultaten én heerlijk eten. Een topdag kortom, die absoluut naar méér smaakte.

Klik hier voor een foto impressie van de dag.

Het was de afsluiting van een succesvol jaar Duurzaam en Gezond aan Tafel. Maar het was zoveel méér. De conferentie op 5 september werd een dag, waarop het belang van beter eten in de zorg van alle kanten werd belicht en onderkend. Een tot de laatste stoel gevuld theater ’t Mozaïek genoot met volle teugen van een programma vol vaart, afwisseling en focus.

Dat begon al met het openingswoord van Directeur-Generaal Langdurige Zorg van het Ministerie van VWS, Kees van der Burg. Hij hamerde erop dat kwaliteit van leven mede wordt bepaald door het kunnen genieten van voeding, die je bovendien zélf kunt kiezen.  “De beweging die is ingezet met Duurzaam Gezond aan Tafel is onomkeerbaar”, stelde de hoogste ambtenaar vast.

Resultaten

Koen Nouws Keij, directeur van Diverzio, hoorde het met tevredenheid aan. Hij mocht aansluitend de resultaten van het eerste landelijke jaar van het programma met de zaal delen. En die mochten gezien worden, met als voornaamste blikvanger een halvering van de voedselverspilling, goed voor een besparing van wel 5 miljoen euro! Tel daarbij op de fors hogere duurzame inkoop en de hogere maaltijdtevredenheid, en het moge duidelijk zijn dat er heel wat tevreden gezichten in de zaal én op het podium zaten. Op dat podium ging een achttal speciale gasten, variërend van de al genoemde Van der Burg tot Michel van Schaik (directeur gezondheidszorg Rabobank Nederland) en van zorgmanager Nils van Mourik (Westfriesgasthuis) tot ‘Heel Holland Bakt’-boegbeeld Janny van der Heijden vervolgens met elkaar in debat.

Smullen

Tijdens dat debat kregen de gasten het op het podium vers bereide Menu van de Zorg voorgeschoteld door Eric-Jan Wissink. Daarmee konden ze proeven wat de bewoners van een groot aantal zorginstellingen in het land later die dag óók gingen eten. Van Schaik omschreef het leveren van de zorgmaaltijd als ‘Een heel belangrijk moment op de dag’.  Directeur Gerda Feunekes van het Voedingscentrum brak een lans voor ‘inzetten op smaak’ en Janny van der Heijden had het over ‘de verbindende kracht van eten’.

Het publiek in de zaal smulde ervan en dat kon men in de aansluitende lunchpauze ook doen op het royale Foodcourt. Daar zetten diverse zorgorganisaties uit het programma hun beste beentje voor, van de spraakmakende fruitspuit van Surplus Zorg tot het prachtige groentetuintje van ZuidOostZorg.

Inspiratie

Het middagprogramma stond in het teken van acht best practices vanuit de deelnemers aan het landelijke programma. Vanuit alle windstreken en vanuit alle aspecten van de zorg werd in woord en beeld verhaald over de geweldige stappen die er op het gebied van beter en gezonder eten en drinken al gemaakt zijn én worden.  De best practices waren niet alleen een prachtige illustratie van wat er het afgelopen jaar allemaal al bereikt is: ze vormden tevens een aanmoediging voor alle andere zorgorganisaties om toch vooral door te gaan op de ingeslagen weg.

ZuidOostZorg (koken volgens de principes van de Nieuwe Nederlandse Keuken), Interzorg (dagverse bijvoeding in plaats van kant en klare drankjes), Westfriesgasthuis (vers koken met gebruik van streekproducten), Vrijwaard (ambachtelijk koken met verse regionale producten), De Zellingen (Kok op Consult, tegen ondervoeding), Vincent van Gogh (participatie bewoners: gezellig en gezond samen koken), Surplus Zorg (duurzaamheid, gezondheid én plezier in het eten in een eigen originele aanpak) én Radboudumc (voedingsconcepten als onderdeel van een integrale duurzame bedrijfsvoering): ze boden allemaal volop inspiratie voor hun collega’s in de zaal én daarbuiten.

Gelderland trots

In een afsluitend debat deden ook burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen en gedeputeerde Bea Schouten van de Provincie Gelderland met gepaste trots een duit in het zakje. Schouten had de uitsmijter: “Duurzaamheid en gezondheid zijn de thema’s voor de toekomst”, zo stelde zij. Daar konden alle aanwezigen zich alleen maar volmondig bij aansluiten.

Duurzaam en Gezond aan Tafel is een initiatief van stichting Diverzio. De conferentie is mede mogelijk gemaakt door Ministerie VWS, Stichting De Friesland, regionale Rabobanken, Rijk van Nijmegen 2025 en The Economic Board.

 

Ook interessant

Voor patiënten, kwetsbare ouderen, professionals en bezoekers in zorg, verpleging, welzijn, overheid en onderwijs. Voor patiënten, kwetsbare ouderen, professionals en bezoekers in zorg, verpleging, welzijn, overheid en onderwijs. Voor patiënten, kwetsbare ouderen, professionals en bezoekers in zorg, verpleging, welzijn, overheid en onderwijs.