Fryslân giet duorsum en sûn oan tafel: Friese zorg gaat duurzaam en gezond aan tafel

DGAT
Praktijkcase
8 april 2015

Eten en drinken in de zorg staat meer dan ooit in de belangstelling. Daarbij ontbreekt een kritische noot bij vlagen niet. Eten en drinken kan immers veel méér zijn dan alleen een kostenpost. Kwaliteit, gezondheid en duurzaamheid zijn sleutelwoorden. Friesland gaat nu als eerste provincie integraal aan de slag met lekker, gezond en duurzaam eten.

Diverzio en de Antonius Zorggroep starten vanaf dit voorjaar met ‘Duurzaam en gezond aan tafel’ een unieke samenwerking. Die moet onder meer leiden tot een verhoogde maaltijdkwaliteit en beleving binnen zorginstellingen, een stimulans vormen voor duurzame inkoop en regionale samenwerking én een bijdrage leveren aan een gezonder eet- en drinkpatroon. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van Stichting De Friesland.

Sneller herstel

Lekker, gezond en duurzaam eten in zorginstellingen draagt een steentje bij aan een sneller herstel, een verbeterde gezondheid én hogere kwaliteit van leven. Dat is goed voor de patiënten en cliënten in ziekenhuizen en instellingen voor ouderenzorg. Maar het heeft ook een ontegenzeggelijke meerwaarde voor de zorginstellingen zélf. Die hoeven immers minder medicijnen te gebruiken, minder dieetvoeding te verstrekken en krijgen bovendien te maken met een dalende zorgvraag. En dat resulteert weer in een daling van de zorgkosten. Het project zet zich in voor het maatschappelijk belang van de Friese bevolking, bevordert de mobiliteit en cohesie en gaat ondervoeding en eenzaamheid tegen. Marcella Udink, projectsecretaris van Stichting De Friesland: “Het project ‘Duurzaam en gezond aan tafel’ levert dus een win-winsituatie op voor alle betrokken partijen”.

Drie deelprojecten

Diverzio brengt dit langlopende project naar Friesland en richt zich op zowel care als cure vóór en door Friese zorginstellingen. Het programma bestaat uit een drietal deelprojecten.
Zo is er ‘Aan tafel’, waarbij vrijwilligers worden gekoppeld aan thuiswonende ouderen, om samen te koken en gezond te eten. Dit project wordt o.a. uitgevoerd door Thuishotel (onderdeel van de Antonius Zorggroep), waarbij ook de Friese top-kok Reitse Spanninga meewerkt.
Daarnaast is er het door Diverzio doorontwikkelde programma met een integrale benadering van een duurzame maaltijdvoorziening. Inmiddels is deze methode bij dertig zorginstellingen succesvol toegepast. Koen Nouws Keij, directeur van Diverzio: “Door het gehele proces te verbeteren van bron tot bord, denk bijvoorbeeld aan verse regionale inkoop, duurzame bereiding, slimme organisatie en goede communicatie, worden er stappen gemaakt op het gebied van gezond en duurzaam eten. Kwaliteit en smaak nemen toe, net als de beleving en waardering van de maaltijd en uiteindelijk de gezondheid van de patiënten en cliënten. En dat met een fikse reductie van verspilling bij gelijkblijvende kosten. Wat wil je nog meer”? Onderdeel van dit programma vormt ook een serie Masterclasses waarin men op een positieve manier kan leren van collega’s.
Ten slotte wordt er bij het Antonius Ziekenhuis in Sneek stilgestaan bij selectieve smaaksturing. Doel is om de smaakbeleving van patiënten te verhogen waardoor ondervoeding wordt voorkomen en eetlust en genezing wordt bevorderd. Dit wordt bijvoorbeeld in de praktijk gebracht door het afnemen van smaaktesten, een kookworkshop en het aanbieden van speciale voeding aan oncologie-patiënten.

Gratis deelname voor 15 Friese zorgorganisaties

Diverzio biedt vanaf mei een intensief programma van Masterclasses, praktijkonderzoek, begeleiding, ondersteuning en coaching. Dit programma is bedoeld voor directies, managers facilitair, voeding en keuken en inkopers van in totaal 15 Friese zorgorganisaties (care & cure). Aan deelname zijn geen kosten verbonden. Meer informatie over het project ‘Duurzaam en gezond aan tafel’ of inschrijven? Neem contact op met Maartje Vervuurt, projectmanager van Diverzio: maartje@diverzio.nl. In verband met het beperkt aantal deelnemersplaatsen is vooraf aanmelden verplicht.

Klik hier voor de brochure met uitgebreide informatie.

Ook interessant

Voor patiënten, kwetsbare ouderen, professionals en bezoekers in zorg, verpleging, welzijn, overheid en onderwijs. Voor patiënten, kwetsbare ouderen, professionals en bezoekers in zorg, verpleging, welzijn, overheid en onderwijs. Voor patiënten, kwetsbare ouderen, professionals en bezoekers in zorg, verpleging, welzijn, overheid en onderwijs.