Het was een bijzonder geslaagde dag, de vierde Masterclass van het programma ‘Duurzaam en Gezond aan Tafel in Brabant’. Daarvoor waren de dertien deelnemende zorgorganisaties bijeen in het bruisende stadshart van ’s-Hertogenbosch. Het werd woensdag 17 april een dag boordevol inspiratie maar voorál ook een dag, waarop de deelnemers lieten zien welke stappen ze al gemaakt hebben. “Jullie zorgen ervoor dat wij op 5 juni kunnen zeggen dat we trots zijn op wat we allemaal bereikt hebben”, stelde gastheer en voorzitter van de Raad van Bestuur van Cello Frank van Beers al vast.
Vanuit de deelnemende Brabantse zorgorganisaties was er opnieuw een uitermate fraaie locatie voor de vierde Masterclass gevonden. Dit keer betrof het de historische Raadskelder, onder het Stadhuis aan de Bossche Markt. Daar, in de gewelven, werden de deelnemers aan het programma ontvangen met huisgemaakte appeltaart en keken ze hun ogen uit. Cello-bestuurder Frank van Beers, voormalig wethouder in de provinciehoofdstad, mocht het gezelschap welkom heten. Hij nam zijn 45 toehoorders mee in de rijke historie van de ondergrondse ruimte, die teruggaat tot het jaar 1529. Het bleek een gevangenis te zijn geweest, een puinstort, een fietsenkelder en de huisvesting voor een drukkerij. Nadat een tamelijk chique restaurant er de deuren gesloten had, kon zorgorganisatie Cello erin aan de slag met een lunchcafé, waar cliënten naar hartenlust meewerken. “Wij zijn hier keitrots op. We hebben hier prachtige werkplekken voor hele bijzondere mensen”, zo stelde Van Beers. Ook zorgwethouder Huib van Olden, die even aanschoof, onderschreef dat volmondig.
Rondleiding
Na een groepsfoto op het bordes voor het klassieke Stadhuis ging het gezelschap onder leiding van kabinetschef Jan de Wit van de gemeente ’s-Hertogenbosch voor een rondleiding het prachtige oude gebouw in. Daarbij werden de ogen uitgekeken in onder meer de oude Raadszaal, de Oranjegalerij, de nieuwe Raadszaal en de trouwruimte. Eenmaal weer terug in de Raadskelder werd een begin gemaakt met de presentaties, waarin alle deelnemers in beeld brachten welke stappen ze sinds de start van het programma in oktober hebben gemaakt. Diverzio directeur Koen Nouws Keij bleek de voorbije periode bij veel organisaties op bezoek te zijn geweest en daar ook de felbegeerde ‘Duurzaam en Gezond aan Tafel’-kookschorten te hebben uitgedeeld. Alle deelnemers schetsten hun ambities en gerealiseerde stappen op de vier hoofdpunten van het programma: méér duurzaam inkopen, een hogere maaltijdtevredenheid, minder voedselverspilling en dat alles binnen het budget. Vanuit de presentaties bleek het sterk terugdringen van de hoeveelheid plastic een mooie – duurzame – bijvangst te zijn.
Hulpvragen
Vanuit alle zorgorganisaties werden hulpvragen geformuleerd, die voor het overgrote deel door de aanwezige collega’s in de zaal konden worden beantwoord. Partijen zochten elkaar gedurende de dag op om te kijken hoe ze elkaar verder konden helpen. Ze blijken immers vaak tegen dezelfde problemen aan te lopen: van communicatie met leveranciers tot het creëren van draagvlak bij medewerkers. Er kwamen in de presentaties fraaie voorbeelden van al gemaakte stappen voorbij. Zo had GGZ Westelijk Noord-Brabant een eigen kookboekje samengesteld en nam de Forensisch Psychiatrische afdeling Coornhert van Reinier van Arkel cliënt Hans mee, die fanatiek mee aan de slag is gegaan bij het verrichten van de diverse metingen. Tussen de presentaties door was er ook nog aandacht voor het verhaal van Cello en Care Culinair, dat geresulteerd heeft in het initiatief Smaakhelden. Theo Jacobs, Sam Schoonus en Marc Duijzer deelden hun opgedane ervaringen. “Koken is het balans zoeken tussen gezond en lekker”, stelde Sam. Marc Duijzer viel hem bij met de uitspraak: “Het product was al goed, maar werd alleen maar beter.” En Theo Jacobs had het over een ‘ontdekkingsreis’, waarbij de organisatie klein en wendbaar bleef.
Sterrenchef
Na een uitstekende lunch boordevol ‘verborgen gezonde groenten’ werd een wandelingetje gemaakt naar één van de twee restaurants met een Michelinster in de stad. In zijn prachtige zaak Sense aan het Jeroen Boschplein ontving sterrenchef Dennis Middeldorp de zorgdelegatie gastvrij en ‘op z’n Brabants’. Hij maakte in zijn verhaal duidelijk dat óók bij Sense zaken als voedselverspilling, duurzaamheid en streekproducten een grote rol speelden. Middeldorp vertelde over het 20/80 principe. Dat komt erop neer dat op een bord nog maar 20 procent uit het hoofdingrediënt (vlees, vis) bestaat en maar liefst 80 procent uit garnituur waarvan met name groenten. De deelnemers, zeker degenen die in de keuken actief zijn, hingen aan zijn lippen. Dennis nam ook uitgebreid de tijd om vragen vanuit de groep te beantwoorden. Die liepen uiteen van ‘Wat zou je bereiden voor mensen met een visuele beperking?’ via ‘Hoe kun je gezond en duurzaam koken voor mensen met dementie?’ tot ‘Heb je tips om geregenereerde maaltijden nog nét wat lekkerder te maken?’ Het werd een inspirerende sessie, waarbij het zómaar nog eens zou kunnen dat de Bossche sterrenkok binnenkort zijn opwachting maakt bij één van de zorgorganisaties.
Weer terug in de Raadskelder werden de resterende presentaties gegeven. Die vormden voor alle partijen een mooie laatste stap naar de slotmanifestatie, op 5 juni bij Cello in Rosmalen. Dat wordt een feestelijke bijeenkomst, waarbij de successen uit het programma gedeeld gaan worden in het bijzijn van zorgbestuurders, partners en andere hoogwaardigheidsbekleders. Die hoeven zich over de ingezette beweging in Brabant geen zorgen te maken, zoals de eerder genoemde uitspraak van Frank van Beers al wel aangaf.
Het programma ‘Duurzaam en Gezond aan Tafel in Brabant’ is een gezamenlijk initiatief van Diverzio, Rabobank ’s-Hertogenbosch en omstreken, Stichting Godshuizen en AgriFood Capital, in samenwerking met Academie voor Gastronomie, Diagnose Voeding en Gezondheid, Care Culinair, FoodFirst Network en NEVI.